12 °C Rethymno, GR
15/01/2021

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ξεκινά η καταγραφή των εμπορικών καταστημάτων για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

Μετά την ολοκλήρωση των θερινών αλλά και των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ακολούθησαν και έληξαν χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ξεκινά τις ετοιμασίες για την δράση «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου», για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αγοράς.

Όμως μετά από μια πολύ κακή χρονιά για την εμπορική αγορά με τους τζίρους των επιχειρήσεων να βρίσκονται καθηλωμένοι αλλά κυρίως με τα λουκέτα που καταγράφτηκαν από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους από επιχειρηματίες που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο προβληματισμός είναι διάχυτος στον εμπορικό κόσμο.

Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων αποτυπώνει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που υφίσταται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δημιουργεί αρνητικό κλίμα και αβεβαιότητα για το αύριο.

Την ίδια στιγμή η ανησυχία είναι έκδηλη και σε σχέση με την χρηματοδοτούμενη δράση του κέντρου ανοικτού εμπορίου, για το οποίο βασική προϋπόθεση είναι στις περιοχές παρέμβασης -ιστορικό κέντρο- να υπάρχει συμμετοχή από τουλάχιστον το 70% των εμπορικών καταστημάτων.

Αυτό όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, είναι κάτι που προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος έχει επενδύσει αρκετά πράγματα σε αυτή τη δράση, ωστόσο όπως διευκρινίζει αντίστοιχο πρόβλημα θα έχουν και άλλες περιοχές της χώρας που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για δημιουργία «Οpen mall». Τόνισε παράλληλα ότι αυτές τις μέρες θα γίνει η πρόσληψη από τον εμπορικό σύλλογο των δυο ατόμων προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στους δρόμους παρέμβασης για να διαπιστωθεί η σημερινή κατάσταση -στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των στοιχείων για το πρόγραμμα- που σίγουρα διαφέρει από την καταγραφή που είχε γίνει δυο χρόνια πριν. «Τα δεδομένα στην αγορά του Ρεθύμνου έχουν αλλάξει την τελευταία διετία και αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τα λουκέτα των καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, γεγονός που αποτυπώνει την οικονομική δυσχέρεια πολλών συναδέλφων. Κάποια από αυτά απλώς άλλαξαν ιδιοκτήτη και χρήση και κάποια άλλα παραμένουν κλειστά. Στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να γίνει η καταγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να δούμε αν εξακολουθούν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη δράση, καθώς προϋπόθεση για την χρηματοδότησή μας ήταν να συμμετέχει το 70% εξ αυτών στο πρόγραμμα. Δεν γνωρίζουμε αν με τα σημερινά δεδομένα έχουμε αυτό το ποσοστό, όμως εκτιμώ ότι ακόμα και αν δεν το συμπληρώνουμε, με δεδομένο ότι και άλλες περιοχές της Κρήτης αλλά και της χώρας, γενικότερα που έχουν ενταχθεί στη δράση, αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, ενεχομένως να υπάρξει τροποποίηση των όρων» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης.

H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο.

Στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου είναι απαραίτητη μια νέα καταγραφή για την εξαίρεση ή προσθήκη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η διαβούλευση προκειμένου να αποφασιστεί το τελικό σχέδιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν στα εμπορικά καταστήματα. Αυτές, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα γίνουν εν μέσω της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου θα μεριμνήσει μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των καταστημάτων, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και δημιουργία βάσεων για τη διαδικτυακή προβολή των επιχειρήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα έξυπνο εργαλείο για την εικονική περιήγηση των επισκεπτών στα καταστήματα της περιοχής.

Τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου:

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που προβλεπόταν για το Open Mall του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο αυτό έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Άγγελου Μαλά, θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο, ώστε οι εργασίες του να εξελιχθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και να μην υπάρχει όχληση στους επισκέπτες. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ.

– Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.