31 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ξεκινούν τα έργα αποχέτευσης σε Πρινέ και Ατσιπόπουλο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δυο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα που αφορούν τα αποχετευτικά δίκτυα στους οικισμούς Πρίνε, καθώς και στο οικιστικό σύμπλεγμα Ατσιπόπουλο Βιολί Χαράκι-Πανόραμα.

Το έργο του Πρινέ θα υλοποιηθεί με χρήματα που εξασφάλισε η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από το πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2.900.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ωστόσο μετά την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος εταιρία Δομική Κρήτης Α.Ε. η υπογραφείσα σύμβαση, ανέρχεται στο ποσό των 1.161.274,20 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Το έργα αφορά εκσκαφές, επιχώσεις με θραυστό υλικό, προμήθεια και εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης και αποκαταστάσεις, κατασκευή αντλιοστασίων μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων ελέγχου.

Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός των δράσεων και των εργασιών των δυο εργολαβιών, που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στον οικισμό του Πρινέ, του έργου «Αποχέτευση Οικισμού Πρινέ Δ.Ε. Νικ. Φωκά» της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Πρινέ Δ.Ε. Νικ. Φωκά» της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη βελτιστοποίηση των χρόνων εκτέλεσης αλλά και του παραγόμενου αποτελέσματος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κ. Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος κ. Λίτινας, ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κ. Παπαδάκης, οι επιβλέποντες του έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κ. Πριναράκης και κα Γιουκάκη, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Γεωργαλής, η πρόεδρος της Κοινότητας Πρινέ κ. Ιωάννα Παλιεράκη, καθώς επίσης και οι δυο ανάδοχοι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους του οικισμού, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για το εκτελούμενο έργο της αποχέτευσης στον οικισμό τους. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Γιώργος Παπαδάκης, ανέφερε: «Κάνουμε συναντήσεις με τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, να δούμε που υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που μπορεί να οχληθούν και να κάνουμε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό. Παράλληλα, ετοιμάζει ο δήμος μια ανάπλαση στην περιοχή και θέλουμε να είμαστε σε συνεννόηση, ώστε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία των ανθρώπων και αφετέρου να υπάρξει συντονισμός, ώστε οι εργασίες να είναι συμβατές μεταξύ τους. Το έργο αφορά στην αποχέτευση του Πρινέ, τα λύματα του οποίου θα καταλήγουν στον βιολογικό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιοι βασικοί συνδετήριοι αγωγοί με παλαιότερες εργολαβίες και τώρα θα κάνουμε τα εσωτερικά δίκτυα. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, διότι υπάρχουν δίκτυα που έχουν περίεργες κλίσεις και αυτές πρέπει να καταργηθούν και να επανακατασκευαστούν με βάση τις ανάγκες, ώστε τα λύματα απρόσκοπτα να καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό».

 

Προετοιμασίες για το αποχετευτικό έργο Ατσιπόπουλου

Εν τω μεταξύ, σε στάδιο προετοιμασίας για την έναρξη των διαδικασιών βρίσκεται και ο εργολάβος που θα υλοποιήσει το αποχετευτικό έργο στο οικιστικό σύμπλεγμα Ατσιπόπουλο – Βιολί Χαράκι – Πανόραμα. Στο οικιστικό αυτό σύμπλεγμα διαμένουν περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι, γεγονός που το εντάσσει στην Γ’ κατηγορίας, για τους οποίους προβλέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων. Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι ζωτικής, με δεδομένο ότι πρόκειται για οικισμούς με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταστεί εφικτό να έχουν ένα σύγχρονο και ασφαλές αποχετευτικό δίκτυο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.680.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. εκ των οποίων 552.756,00 ευρώ είναι συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και αφορούν τις συνδέσεις των ακινήτων με το νέο δίκτυο και οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από το χρηματοδοτικό μέσο.

Η υπογραφείσα σύμβαση είναι 2.301.821,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και η χρηματοδότηση του έργου είναι ενταγμένη στο ΕΠΠΕΡΑΑ – Διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος – Ταμείο Συνοχής 2014-2020.

Ο χρόνος περάτωσης του έργου με βάση τη σύμβαση είναι τα δυο έτη.

«Ετοιμαζόμαστε και για την έναρξη των εργασιών στο Ατσιπόπουλο και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση και με τους κατοίκους για να τους ενημερώσουμε. Η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί οπότε εκτιμούμε ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει το έργο» ανέφερε ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Γιώργος Παπαδάκης.

 

Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο βιολογικός καθαρισμός

Παράλληλα, παράταση δόθηκε στο έργο του βιολογικού καθαρισμού, μέχρι και τον Μάρτιο, καθώς εκκρεμούν ακόμα κάποιες εργασίες που αφορούν στην επεξεργασία της λυματολάσπης.

Με την ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού θα επιτευχτεί και η επεξεργασία της λυματολάσπης με ένα πρωτοποριακό φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, καθώς θα παράγεται κομπόστ, η οποία από τη μια θα μπορεί να διατίθεται για την γεωργία και επίσης θα είναι πλέον διαχειρίσιμη.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού χωρίζεται σε δυο υποέργα, στη γραμμή λυμάτων, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην γραμμή λυματολάσπης (ιλύος), για την οποία οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια, μιας και τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένα και έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο ζωής τους, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που το σύστημα έχει παρουσιάσει σοβαρές βλάβες, με ό,τι συνέπειες αυτές μπορούν να έχουν για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό, η επέκτασή του βιολογικού κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος υποδοχής των λυμάτων και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οικισμοί, τόσο της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά και της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, ενώ θα ακολουθήσει και η Δημοτική Ενότητα Λαππαίων, όπου είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Όπως τόνισε, ο κ. Παπαδάκης, μόλις παραδοθεί το έργο θα είναι σε θέση ο βιολογικός καθαρισμός του Ρεθύμνου να εξυπηρετεί τους οικισμός του Νικηφόρου Φωκά και κάποιους του Αρκαδίου, όπου δεν έχουν ζήτημα με τα αντλιοστάσια, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά και η επεξεργασία της λυματολάσπης. Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας σε έναν κατά κύριο λόγο τουριστικό Δήμο, όπως το Ρέθυμνο, όπου ο πληθυσμός του το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται και το βασικότερο εργαλείο, η κυριότερη υποδομή για έναν τόπο, αυτή του βιολογικού, αποτελούσε ζητούμενο εδώ και χρόνια, αν και πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντική θωράκιση των οικισμών του Μητροπολιτικού Δήμου μέσω της επέκτασης της γραμμής λυμάτων και αφ’ ετέρου θα δώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας της λυματολάσπης, η οποία θα κομποστοποιείται ώστε να μπορεί να διατίθεται για γεωργικούς ή άλλους λόγους, δράση φιλοπεριβαλλοντική, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην περιγραφή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αναφέρεται στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των λυμάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Το έργο του βιολογικού καθαρισμού σε ό,τι αφορά τα λύματα είναι έτοιμο, όμως το υποέργο που αφορά τη λυματολάσπη δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτούνται ακόμα δυο -τρεις μήνες για αυτό και θα δοθεί παράταση. Τον Απρίλιο θα έχει τεθεί σε λειτουργία» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.