17 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Οδηγίες από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενόψει του Καρναβαλιού και Καθαράς Δευτέρας

Λίγα 24ωρα πριν την μεγάλη μέρα του Καρναβαλιού στο Ρέθυμνο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προετοιμάζονται προκειμένου το γιορτινό τριήμερο να κυλήσει ομαλά. Έχουν προγραμματιστεί σειρά ελέγχων τόσο στην αγορά τροφίμων όσο και στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, κλΑμπ κλπ., ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σε ψησταριές, καθώς η λειτουργία τους απαγορεύεται.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, με στόχο την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ρεθύμνου, εξέδωσε οδηγίες ενημέρωσης τόσο για το καταναλωτικό κοινό όσο και για τους επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα:
1. Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά εδεσμάτων και ποτών γίνεται:
• Από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια κτλ.).
• Από προσωπικό, που φέρει ατομικό πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού (σκεύη, συσκευές κτλ.).
2. Απαγορεύεται η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, αλλά και ψησταριών σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, θέλει να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα προϊόντα τα οποία προσφέρονται από μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει από πού προέρχονται και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτά παρασκευάζονται. Επίσης, οποιοσδήποτε χειρισμός τροφίμων σε εξωτερικό χώρο απαγορεύεται.
Συμπερασματικά, η διαδικασία πώλησης προϊόντων από υπαίθριες ψησταριές είναι παράνομη και μπορεί να προκαλέσει άμεσο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους καταναλωτές, που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση των τροφίμων που παρασκευάζονται από υπαίθριες ψησταριές, καθώς και από ψησταριές σε αύλειο χώρο καταστημάτων αλλά να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης.
Επίσης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέρινας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές με τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της Καθαρής Δευτέρας αλλά και για όλη τη Σαρακοστή.

Τι πρέπει να προσέξουμε:
• Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς.
• Αγοράζουμε προϊόντα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
• Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα.
• Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα):
– Η σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής,
– Τον Κωδικό Αριθμό της επιχείρησης, πχ.ΕL 30, EU 60 κτλ,
– Την ονομασία πώλησης,
– Το καθαρό βάρος,
– Τη χρονολογία ανάλωσης,
– Τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,
– Το όνομα,
– Την εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή,
– Τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης.

Μαλάκια:
Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μόσχιοι, Θράψαλα κλπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
• Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι αναθετικά στο τράβηγμα.
• Κατεψυγμένα: Τα καταψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18oC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή την Υγειονομική Ταυτότητα του προϊόντος.
Δίθυρα:
(Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κτλ). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους να είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και επίσης καταψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Γαστερόποδα:
(Σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
1. Εχινόδερμα:
Είναι οι γνωστοί μας αχινοί, οι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.
2. Μαλακόστρακα:
Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια κτλ. Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνεια τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα καταψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους, είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε, να τα ζυγίζουμε και αλλού.
Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους π.χ. Χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια- κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης.
Παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.