29 °C Rethymno, GR
14/07/2020

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης για τον κορονοϊό

Συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες για την πρόληψη και προστασία από τον κορονοϊό,καθώς και τον μετριασμό της διασποράς της νόσου,δίνει ο Ιατρικός  Σύλλογος Ρεθύμνου,με την παρακάτω ανακοίνωση του:

«Το  Δ.Σ του  ΙΣΡ  συναντήθηκε με  κλινικούς   και εργαστηριακούς   ιδιώτες  γιατρούς   του Συλλόγου μας προκειμένου  να συντονιστούν  καλυτέρα οι ενέργειες μας  ,σε προ νοσοκομειακό επίπεδο ,  σύμφωνα πάντα με  τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  και του ΠΙΣ  απέναντι στην  εξάπλωση  του νέου κορονοϊού.

Κατ’ αρχην  θέλουμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα  την αναγκαιότητα :

* Της συμμόρφωσης  στην αυστηρή τήρηση των απλών κανόνων της ατομικής προστασίας 

*Της προστασίας των ανθρώπων του στενού η του ευρύτερου περιβάλλοντος μας , ιδίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών  και

*Της ασφαλέστερης διαδικασίας πρόσβασης στην  ιατρική φροντίδα .

Στην  φάση της επιδημίας στην οποια ευρισκόμαστε τωρα,  θεωρούμε ότι η εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί  και  στοχεύουμε  κυρίως στην  καθυστέρηση  και στον  μετριασμό της διασποράς της νόσου, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί.

Η ασφαλέστερη διαδικασία που προτείνεται από τους ειδικούς εάν έχετε συμπτώματα όπως αυτά  που προσομοιάζουν με  αυτά του κοινού κρυολογήματος η της γρίπης  είναι   ο περιορισμός   στο σπίτι  και η άμεση  επικοινωνία   με το γιατρό σας   κατ αρχήν τηλεφωνικά!

Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού  ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει την δυνατότητα να  εκτιμήσει   υπεύθυνα και να συστήσει:

Την παραμονή και την παρακολούθηση  στο σπίτι ή την εξέταση στο ιατρείο κατόπιν προ συνεννόησης ει δυνατόν ή  

την παραπομπή  σε κρατικές δομές υγείας  με ασφάλεια.

Η σωστή και έγκαιρη   παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας αφορά    πάνω από  80% των περιστατικών που αναμένεται να εξελιχθούν   ήπια .

Σε  περίπτωση επιδείνωσης   θα γίνεται παραπομπή , με την προβλεπόμενη διαδικασία , στο νοσοκομείο  όπου έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την ασφαλή προσέλευση του ασθενούς και την νοσηλεία του.

Η απροειδοποίητη επίσκεψη , χωρίς καμμιά προστασία όπως η χρήση μάσκας που επιβάλλεται σε  άτομα με βήχα η πυρετό σε  Νοσοκομείο ,  Κέντρα Υγείας,   Φαρμακεία η  Ιδιωτικά  ιατρεία ,  ενέχει  κίνδυνο διασποράς !

Τα συνηθέστερα  συμπτώματα  ,  με τα μέχρι τώρα  δεδομένα, είναι :Πυρετός (σε 90% των ασθενών), ξηρός βήχας (σε 68% των ασθενών), δύσπνοια (σε μικρότερο ποσοστό).  Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ναυτία, έμετος, διάρροια (περίπου 5%).

 Ο νέος κορονοϊός SARS- CoV-2 μεταδίδεται  από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια που «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από μία έως 14 ημέρες.

Μπορεί πράγματι  να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε έναν νέο ιό, δεν υπάρχει εμβόλιο , δεν διαθέτουμε εξειδικευμένη αντιικη θεραπεία  και  κανένας δεν έχει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση.

 Αυτός είναι ο λόγος, που η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική και   όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά.  

Η προσήλωση  στις παραπάνω οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη και η συνεργασία όλων μας αναγκαία.

Συγκατοικούμε στον πλανήτη με τους ιούς και τα βακτήρια  και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με την βοήθεια της τεκμηριωμένης  επιστημονικής γνώσης  , της σωστής   ιατρικής  πρακτικής    αλλά και του τρόπου ζωής που υιοθετούμε .

 Η αντιμετώπιση της νέας απειλής για την δημόσια υγεία  είναι θέμα καλής πληροφόρησης  και καλής οργάνωσης  από τους υπεύθυνους φορείς    αλλά  και υπεύθυνης  συμπεριφοράς   και ψυχραιμίας  από όλους μας».