22 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Οικονομική στήριξη από τον δήμο ζητούν οι επαγγελματίες εστίασης

Οικονομική στήριξη από τον δήμο Ρεθύμνου ζητά το σωματείο εστίασης και αναψυχής προκειμένου να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματα τους μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Μείωση τω δημοτικών τελών και αφαίρεση του ποσού που αφορά στο τρίμηνο κατά το οποίο παρέμειναν κλειστά αλλά και διευκολύνσεις για δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οικονομικών τους υποχρεώσεων είναι μεταξύ άλλων τα αιτήματα του σωματείου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου: «Έπειτα από έκτακτο ΔΣ του σωματείου μας με μοναδικό θέμα αυτό της βοήθειας του κλάδου μας από τον δήμο. Εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής κρίσης που ήδη μας πλήττει αλλά και που θα συνεχίσει να μας πλήττει για όλη την τουριστική-καλοκαιρινή σαιζόν αλλά και κατά τη  διάρκεια της χειμερινής σεζόν ζητάμε τα παρακάτω:

1) Μείωση 50% στην αξία του τετραγωνικού μέτρου για όλους τους χώρους που δίδονται προς χρήση είτε από τον δήμο είτε από το λιμενικό ταμείο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει ψηφιστεί ήδη αύξηση 50% για κάθε ένα τετραγωνικό κατάληψης σε όλη σχεδόν την παλιά πόλη που θα είχε ισχύ από την 1/1/2020, άρα στην ουσία δεν θα υπάρχει μείωση για αρκετές περιοχές

2) Αφαίρεση από το ετήσιο συνολικό κόστος που καταβάλουμε για τη χρήση των εξωτερικών δημοσίων χώρων, των τριών μηνών (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάϊος ) εξαιτίας της μη δυνατότητας μας να λειτουργήσουμε καθόλου στο διάστημα αυτό

3) Η πληρωμή να γίνει σε 3 δόσεις (όπως ισχύει μέχρι τώρα), αρχής γενομένης όμως από 15/8 με επομένη 15/9 και τελευταία 15/10

4) Σε όλα τα σημεία που είναι εφικτό να δοθούν προσωρινά έξτρα χώροι ή ακόμα και νέες πεζοδρομήσεις για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων δίχως να γίνει χρέωση σε αυτούς

5) Η πληρωμή του δημοτικού τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων να γίνεται σε 2 ή τρεις δόσεις, δηλαδή η αποπληρωμή του ενός τριμήνου να έχει γίνει μέχρι την έκδοση της νέας οφειλής του επόμενου τριμήνου

6) Η μείωση της τάξεως του 50% να ισχύει και για τα τμήματα επί του αιγιαλού που έχει μισθώσει ο δήμος σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης για τοποθέτηση ομπρελών και για ξαπλώστρες

7) Έχει γίνει ήδη συνάντηση με το προεδρείο της ΔΕΥΑΡ.

Τα λογικά αιτήματα που διατυπώθηκαν από την πλευρά μας είχαν νομίζουμε ανταπόκριση και την ερχομένη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του ΔΣ της ΔΕΥΡ για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις που θα αφορούν διευκολύνσεις στον τρόπο των μελλοντικών λογαριασμών, αλλά και των ήδη υπαρχόντων βεβαιωμένων οφειλών.

Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι επαγγελματίες της εστίασης για βοήθεια, αλλά και στη δυσκολία που θα υπάρξει από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ να τηρήσει τις δεσμεύσεις, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις πληρωμές προς τον οργανισμό».

 

Το 2020 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την εστίαση

Με αναλυτική επιστολή τους προς τον δήμαρχο, την οικονομική υπηρεσία του δήμου, το λιμενικό ταμείο και τη ΔΕΥΑΡ οι επαγγελματίες εστίασης καταγράφουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι επιχειρήσεις τους από την εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων ζητώντας έμπρακτα από τη δημοτική αρχή να τους στηρίξει.

Ειδικότερα τονίζουν: «Οι υγειονομικοί κανόνες που απαιτούνται (πλέον τους γνωρίζουμε) είναι ενδεχομένως αναγκαίοι αλλά καθιστούν ένα μεγάλο ποσοστό του κλάδου μας μη βιώσιμο, 50-80 % μείωση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Προσθέτοντας και την τεράστια σίγουρη μείωση που θα έχει το τουριστικό μας προϊόν, τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των καταστημάτων μας μετά από λίγο διάστημα ή ακόμα και στην απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου πολλά καταστήματα του κλάδου μας.

Ο υπολογισμός της πτώσης στον τζίρο μας θα είναι σε πολλά καταστήματα περίπου στο 50% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η ανεργία στον κλάδο της εστίασης, ειδικά εάν προστεθεί και η ξενοδοχειακή εστίαση, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 50% για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Ο κύκλος εργασιών που είναι συνδεδεμένος με την εστίαση θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Τα κρατικά έσοδα αλλά και των δήμων από την εστίαση, μέσω των αμέσων ή των εμμέσων φόρων θα κατρακυλήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα και τα χρέη προς το κράτος και τους δήμους θα αυξηθούν.

Εξαιτίας του πολύ μειωμένου τζίρου, άρα και της αδυναμίας για την πληρωμή των φόρων.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι:

Ο κλάδος της εστίασης χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική στήριξη και από τους δήμους

Έχουμε την τύχη ο δήμος μας να είναι οικονομικά εύρωστος.

Έχει και είχε τη δυνατότητα και σωστά να χρηματοδοτεί και να κάνει δημοτικά έργα σε δύσκολες εποχές

Σίγουρα οφείλεται στην οικονομική διαχείριση που γίνεται και πραγματικά το αναγνωρίζουμε

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της οικονομικής ευρωστίας οφείλεται όμως και στην εστίαση

Ζητάμε επειδή τη δικαιούμαστε, λοιπόν, την οικονομική στήριξη από τον συνεργάτη μας και όχι από τον πρώτο τυχόντα.

Ο δήμος είναι και οι πολίτες του, άρα και η οικονομική επιβίωση τους

Δεν ζητάμε ούτε ελεημοσύνη, ούτε η στήριξη να είναι για πάντα. Νομίζουμε ότι συμφωνούμε όλοι ότι το 2020 θα είναι η δυσκολότερη οικονομικά χρονιά που έχουμε δει.

Άρα η στήριξη να έχει ημερομηνία λήξης την αρχή της επομένης τουριστικής σεζόν

Η προσπάθεια για την οικονομική επιβίωση πρέπει να είναι κοινή».