28 °C Rethymno, GR
26/07/2021

Οι «αρνητές» της ψήφου των αποδήμων

Κατατέθηκε στη βουλή, το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Το εν λόγω νομοσχέδιο έφερε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας τομεάρχου εξωτερικών, αρμόδιας για τον Απόδημο Ελληνισμό Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είπε ότι ζητά να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς και ότι όχι μόνο θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι περιορισμοί αυτοί «είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Φυσικά, η συγκεκριμένη δήλωση δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη έχει πει ότι θα καταψηφίσει την άρση των περιορισμών που φέρνει το νομοσχέδιο. Απλά η δήλωση αυτή έγινε στην ομογενειακή εφημερίδα του «Εθνικός Κήρυκας» και η κύρια Τζάκρη ακολουθούσε την γνωστή τακτική του κόμματος της: υπόσχομαι τα πάντα στους πάντες, προσαρμόζοντας τα λεγόμενα μου ανάλογα με το ακροατήριο.

Χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις γιατί δυστυχώς η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παραπληροφόρηση στη χώρα μας έχει φτάσει σε σημείο εθισμού για ορισμένους. Η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν αφορά ούτε αστέρες του Χόλιγουντ, ούτε οποιονδήποτε δεν έχει σχέση με την χώρα μας. Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται με το κατατεθέν σχέδιο νόμου. Η όλη συζήτηση και νέα νομοθεσία που έχει προωθήσει η παρούσα κυβέρνηση, αφορά στο να παρέχεται η δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων προσπαθούν να περιορίσουν την δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού: α) δεν μπορεί άνθρωποι που δεν μένουν εδώ και δεν βιώνουν άμεσα τα αποτελέσματα των εκάστοτε πολιτικών να αποφασίζουν για εμάς. Και β) δεν μπορεί άνθρωποι που δεν φορολογούνται εδώ και δεν συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας να έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ψήφο με εμάς.

Όσον αφορά το πρώτο, προφανώς ένας απόδημος που θα θελήσει να πάει να ψηφίσει, μπορεί και πλήρη ενημέρωση να έχει πλέον στον κόσμο που ζούμε, και η κίνηση του αυτή από μόνης της υποδηλώνει ενδιαφέρον για την πατρίδα του. Επίσης, έχει ήδη το δικαίωμα να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει. Αυτή η ψήφος είναι θεμιτή, αλλά αν πράξει το ίδιο από τον τόπο διαμονής του είναι εις βάρος μας; Παράλογα πράγματα. Ακόμη, για τα περί γνώσεων της πολιτικής, κοινωνικοοικονομικής (ή ακόμα και της γενικότερης) πραγματικότητας, καλύτερα να μην γίνεται λόγος. Υπάρχουνε εγχώρια παραδείγματα πλήρους άγνοιας που δεν θα ξεπερνούσε ούτε ο πιο απομακρυσμένος απόδημος.

Όσον αφορά το δεύτερο, χαρακτηριστικό της Δημοκρατικής ψήφου είναι η καθολικότητα, η ισότητα και το απρόσωπο της κάθε ψήφου. Η ψήφος δεν είναι κάτι που εξαγοράζεται ανάλογα με το πόσο συνεισφέρει στο ΑΕΠ ο καθένας, ούτε είναι κάτι στο οποίο χωράνε οικονομικά κριτήρια. Εξάλλου, αν έπρεπε να ψηφίζουν όσοι φορολογούνται κανονικά στην Ελλάδα, τότε θα είχαν αδειάσει οι εκλογικοί κατάλογοι.

Πίσω από αυτά τα επιχειρήματα κρύβεται ο πραγματικός λόγος όσων βάζουν εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους: Ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν ψήφους. Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν θα εισπράξει εκλογικά οφέλη. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι πολλοί αλλά κυρίως δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι οι έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι απουσιάζουν πολλά χρόνια από τη χώρα, έχουν παραδοσιακούς δεσμούς με άλλα κόμματα. Ο δεύτερος αφορά το γεγονός ότι, κατά κανόνα, άνθρωποι που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες και βλέπουν πως λειτουργεί ο κόσμος, είναι λίγο απίθανο να ταυτίσουν την ψήφο τους με ένα κόμμα που συμμετέχει σε πορείες για τον Κουφοντίνα και έχει τον «πολακισμό» ως κεντρική στρατηγική του.

Το επιχείρημα αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί από την άλλη πλευρά. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση, δεν το κάνει επειδή νοιάζεται για τους απόδημους, αλλά επειδή περιμένει ότι θα έχει εκλογικά οφέλη. Ίσως. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι σαν πράξη, η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, είναι κάτι σωστό και δημοκρατικό που ξεπερνάει κομματικούς ανταγωνισμούς και μικροκομματικά οφέλη.