18 °C Rethymno, GR
10/05/2021

ΕΝΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

Οι εκκρεμότητες κατασκευής των αντλιοστασίων καθυστερούν τη μεταφορά των λυμάτων του Αρκαδίου στον βιολογικό

Σχεδόν έτοιμος είναι ο βιολογικός καθαρισμός του Ρεθύμνου, αφού στο τελικό στάδιο για να παραδοθεί βρίσκεται το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισής του, το οποίο έχει σχεδιαστεί να δέχεται εκτός από τα λύματα του Ρεθύμνου και των οικισμών του και τα λύματα της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, ενώ σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός για να υποδεχτεί και λύματα από τη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού θα επιτευχτεί και η επεξεργασία της λυματολάσπης με έναν πρωτοποριακό φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, καθώς θα παράγεται κομπόστ, η οποία από τη μια θα μπορεί να διατίθεται για τη γεωργία και επίσης θα είναι πλέον διαχειρίσιμη. Το έργο μετά τις παρατάσεις που έλαβε θα παραδοθεί σύντομα, οπότε και θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το κομμάτι της επεξεργασίας της λυματολάσπης.

Ωστόσο, οι δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα τέσσερα αντλιοστάσια, που είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν για να μεταφερθούν τα λύματα της ΔΕ Αρκαδίου στο βιολογικό καθαρισμό, θα καθυστερήσουν περαιτέρω τη διαδικασία. Η σύνδεση των δικτύων της συγκεκριμένης περιοχής με το βιολογικό καθαρισμό χαρακτηρίζεται ζήτημα ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι πρόκειται για μια τουριστική ζώνη με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες άρα και σημαντικό όγκο λυμάτων.

Ειδικότερα, για τον Μάιο του 2021 έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος για τον καθορισμό τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, ενώ στην αυριανή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του Δήμου καλείται να εγκρίνει τον 9ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών της Κύριας Σύμβασης και τον 4ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου: «Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού και Δικτύου Αποχέτευσης κλπ. ΒΙ υποέργο κατασκευή αποχέτευσης κλπ. παραλιακής ζώνης Δήμου Αρκαδίου».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, το έργο των δικτύων θα προχωρήσει, ενώ το επόμενο εξάμηνο του έτους, μετά και την σχετική απόφαση του δικαστηρίου θα προχωρήσει επιτέλους και η κατασκευή των αντλιοστασίων, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα επί σειρά ετών που ξεπερνούν τα δέκα. Και αυτό γιατί μετά τα προβλήματα που είχαν προκύψει προ δεκαετίας, οπότε και διαπιστώθηκε ότι στη μελέτη του τότε δήμου Αρκαδίου η κατασκευή αντλιοστασίων γίνονταν επί του αιγιαλού σε περιοχές νατούρα, χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, οι εργασίες σταμάτησαν το 2010 και με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος το 2014 το θέμα διευθετήθηκε. Έκτοτε, έξι χρόνια μετά από τα πέντε αντλιοστάσια που είχε αποφασιστεί να κατασκευαστούν για να γίνεται η συλλογή των λυμάτων, που θα φτάνουν στη συνέχεια στον βιολογικό καθαρισμό, μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόνο το ένα, ενώ για τα υπόλοιπα το θέμα κόλλησε στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων -καθώς οι εκτάσεις που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια είναι ιδιωτικές- αφού κατατέθηκαν ενστάσεις και εκκρεμεί σχετική απόφαση.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Τα τέσσερα αντλιοστάσια στην παραλιακή ζώνη βρίσκονται στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, το δικαστήριο θα συνεδριάσει τον Μάιο για να γίνει η απαλλοτρίωση στα τέσσερα χωράφια. Μόλις βγει η απόφαση θα γίνει το έργο και στο μεταξύ θα ολοκληρωθεί το δίκτυο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ήδη κατασκευασμένο» και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού έχει ολοκληρωθεί: «Το έργο στο 99% έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το προσεχές διάστημα. Απλώς τώρα συνεχίζουμε με τον υποθαλάσσιο αγωγό που έχει κάποιες φθορές. Θα εκκρεμεί μόνο η σύνδεση των δικτύων της Δ.Ε. Αρκαδίου με το βιολογικό έργο, το οποίο έχουμε ζητήσει να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης. Πάντως ακόμα και τώρα τα λύματα των μεγάλων ξενοδοχείων έρχονται στο βιολογικό καθαρισμό, σίγουρα όχι με την σωστή διαδικασία. Με το νέο έργο θα συνδεθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες με το νέο δίκτυο και θα λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης λυμάτων».

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά ήδη κατασκευάζονται αποχετευτικά έργα σε Ατσιπόπουλο, Γεράνι και Πετρέ και τα λύματα των οικισμών αυτών θα φτάνουν στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Η σημασία του έργου του βιολογικού καθαρισμού

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας σε έναν κατά κύριο λόγο τουριστικό Δήμο, όπως το Ρέθυμνο, όπου ο πληθυσμός του το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται και το βασικότερο εργαλείο, η κυριότερη υποδομή για έναν τόπο, αυτή του βιολογικού, αποτελούσε ζητούμενο εδώ και χρόνια, αν και πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντική θωράκιση των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου μέσω της επέκτασης της γραμμής λυμάτων και αφ’ ετέρου θα δώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας της λυματολάσπης, η οποία θα κομποστοποιείται ώστε να μπορεί να διατίθεται για γεωργικούς ή άλλους λόγους, δράση φιλοπεριβαλλοντική, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην περιγραφή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αναφέρεται στο έργο του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των λυμάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

Το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού έχει μελετηθεί για να μπορεί να δεχθεί για επεξεργασία και διάθεση την ίλη από μικρούς τοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς τριανταπέντε οικισμών (35) του νέου Καλλικρατικού δήμου Ρεθύμνου. Μαζί με τους 20 οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου που προβλέπεται να συνδεθούν με δίκτυο αποχέτευσης στο προτεινόμενο έργο, συνολικά θα εξυπηρετηθούν 55 οικισμοί που είναι μαζί με την πόλη το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα συγκομποστοποίησης της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού με τα «πράσινα υπολείμματα (κλαδιά, χόρτα) του δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης ξενοδοχειακής ζώνης. Το τελικό προϊόν θα επαναχρησιμοποιείται στους αγρούς σαν εδαφοβελτιωτικό.

Μικροί βιολογικοί στην Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά και στην Ελεύθερνα

Παράλληλα, έργα μικρών βιολογικών καθαρισμών περιλαμβάνει η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. που κατατέθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με συνολικό προϋπολογισμό 9.640.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Αναλυτικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής έργα:

1: «Αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά (Οικισμοί Α’ και Β’ Ομάδας)».

  • Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στα Φραντζεσκιανά Μετόχια, που θα υποδέχεται τα λύματα των οικισμών: Κάτω Βαλσαμόνερο, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γωνιά, Αθάνατος, Άγιος Ανδρέας, Άνω Βαλσαμόνερο και Μονοπάρι. (Ομάδα A).
  • Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στα Ρούστικα, που θα υποδέχεται τα λύματα των οικισμών Σαϊτουρών, Μούνδρου, Ρουστίκων, Παλαίλημνου, Άγ. Κωνσταντίνου, Άγιου Γεωργίου και Ζουριδίου (Ομάδα Β).

2: «Προμήθεια εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Ελεύθερνας Δήμου Ρεθύμνου».

3: «Διασύνδεση ακάθαρτων Δ.Ε. Αρκαδίου με εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Ρεθύμνου».