25 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΕΙΚΟΣΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Οι πολίτες της Κρήτης χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού

«Το μήνυμα να μεταφερθεί με τα σωστά πρόσωπα και με τον σωστό λόγο», επισημαίνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής προτείνοντας συνεργασία της αυτοδιοίκησης με το πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι πολίτες της Κρήτης χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση σε σχέση με τον κορονοϊό, προκειμένου ο πληθυσμός να προστατευτεί στην περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, τονίζοντας πως το μήνυμα για την επικινδυνότητα του ιού αλλά και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης πρέπει να μεταδοθούν και να τα επικοινωνήσουν στους Κρητικούς αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί με τρόπο τέτοιο που να υπάρχει βεβαιότητα ότι το μήνυμα θα μεταδοθεί.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική της επικοινωνίας ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πρόταση για συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων με το πανεπιστήμιο του νησιού, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων τόσο στις πόλεις όσο και στην ενδοχώρα, σημειώνοντας ότι η «επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική» απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση, που θα λαμβάνει υπόψη την κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Ο καθηγητής ιατρικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και στη χρήση προστατευτικής μάσκας με την οποία πρέπει, όπως σημείωσε, να υπάρξει εξοικείωση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει ούτε να τον φοβόμαστε αλλά ούτε και να τον αγνοούμε.

Η φτώχεια και οι κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όρους ευπάθειας που συνεπάγονται αύξηση πιθανότητας η λοίμωξη από κορονοϊό να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους νοσήσουν.

Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ το οποίο, εκτός από τη διανομή τροφίμων, περιλαμβάνει προγράμματα ενδυνάμωσης και στήριξης για τους δικαιούχους ώστε οι ακαδημαϊκοί να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους.

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση ενώ χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 168 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα συνολικά, αριθμός που θεωρείται υψηλός.

Ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού τα κρούσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:

  • 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 3 στη Π.Ε Χανίων

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου σε όλη τη χώρα ανησυχούν επιστήμονες και πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Αναλυτικά,

Συνολικά 168 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα συνολικά, αριθμός που θεωρείται υψηλός.

Ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού τα κρούσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:

  • 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 3 στη Π.Ε Χανίων

Παράλληλα χθες έγινε γνωστό ότι δυο ακόμα Ρεθεμνιώτες επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό. Πρόκειται για έναν 20χρονο νεαρό, ο οποίος ύστερα από ήπια συμπτώματα που παρουσίασε επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε τεστ. Το αποτέλεσμα, που έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, ήταν θετικό σε Covid-19.

O νεαρός παραμένει στο σπίτι του αφού λόγω των ήπιων συμπτωμάτων δεν κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Επίσης ένας ακόμα 34χρονος Ρεθεμνιώτης προστέθηκε χθες στη λίστα του Ρεθύμνου. Ο 34χρονος Ρεθεμνιώτης μετέβη στο νοσοκομείο έχοντας βήχα και ελαφρύ πυρετό. Υπεβλήθη στο τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Ο άνδρας παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ήπια συμπτώματα. Κατά πληροφορίες πρόκειται για επαφή άλλου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και απαιτείται προσοχή και εγρήγορση από όλους, τονίζουν κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ για τη σημασία της μετάδοσης του μηνύματος στους Κρητικούς με τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας όσο και για την επικινδυνότητα του ιού αναφέρθηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο καθηγητής γενικής ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι αλήθεια ότι πολλά μηνύματα όταν εκπέμπονται από διαφορετικά σώματα προκαλούν σύγχυση. Επειδή συγχρωτίζομαι με πολλούς ανθρώπους και συγχρόνως, λόγω της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, έχω τη χαρά να βρίσκομαι σε όλη την Κρήτη και να μιλάω με πολλούς ανθρώπους πρέπει να σας πω ότι o κόσμος είναι υπό σύγχυση. Έχει δυσκολία να ακούσει το μήνυμα, έχει δυσκολία να πιστέψει και συχνά η πληροφορία την οποία παίρνει, δεν προσλαμβάνεται με τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε.

Διατύπωσα λοιπόν την άποψη αν θα μπορούσαν άνθρωποι που είναι αναγνωρίσιμοι στον τόπο και που έχουν μια τοπική απήχηση να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να κουβεντιάσουν με τον κόσμο. Παλιότερα ακόμα και επιστημονικός κόσμος έβγαινε έξω στην ενδοχώρα και στην ύπαιθρο συζητούσε με τον κόσμο, εκεί που λειτουργεί και δρα. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Εξαιρετικό το μήνυμα της τηλεόρασης, εξαιρετικές οι ανακοινώσεις με μία αυστηρότητα που θα μπορούσα να δεχτώ αλλά από κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση της απόφασης. το μέτρο το κρίνω θετικά καθώς είμαι και ερευνητής και δάσκαλος. Το έθιμο του γάμου επίσης και της βάπτισης στην Κρήτη έχει  μεγάλη αξία. Είναι, ωστόσο μία πηγή μετάδοσης και για να το καταλάβουν οι άνθρωποι πρέπει να τους μιλήσει κάποιος. Εδώ και πολλά χρόνια έχω εντοπίσει τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ορεινών και πεδινών περιοχών. Όχι για να στιγματίσουν τις περιοχές αλλά περισσότερο για να προβάλουμε το μήνυμα κατάλληλα στους ανθρώπους που απευθυνόμαστε. Δηλαδή το μήνυμα για να μην χαιρετήσεις, να μην κάνεις μία βάφτιση, το οποίο είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος, δεν διαβάζεται το ίδιο από έναν κάτοικο της πόλης του Ρεθύμνου με έναν κάτοικο ορεινής περιοχής. Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε για το μήνυμα. Άρα είναι πολύ σημαντικό τα μηνύματα αυτά και κυρίως η επιχειρηματολογία για τους τρόπους μετάδοσης της πανδημίας να μη γίνουν με τον γνωστό τρόπο όπου πανικοβάλλουν τους ανθρώπους, Το μήνυμα να μεταφερθεί με τα σωστά πρόσωπα και με τον σωστό λόγο. Πρόσωπα αναγνωρίσιμα και πρόσωπα που αποδέχονται».

Ο καθηγητής ιατρικής πρότεινε τη συνεργασία αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Κρητικών. «Το Ρέθυμνο έχει εξαιρετικούς νέους επιστήμονες και ερευνητές που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε αυτήν την πρωτοβουλία που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να πάμε να βρεθούμε εκεί και να μιλήσουμε με τον κόσμο. Να τους δείξουμε ότι εμείς γνωρίζουμε όντως τι συμβαίνει. Ο  κορονοϊός είναι η αφορμή, το υπόβαθρο και η ευαλωτότητα. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχει υπόβαθρο και ότι αυτά που βλέπουν και διαβάζουν δεν είναι ψέματα. Θα πρέπει λοιπόν να στελεχωθεί μία ομάδα και να μιλήσει για το σύστημα της προστασίας και να μιλήσει για το υπόβαθρο της λοίμωξης, που είναι το χρόνιο stress, να μιλήσουμε και για άλλα νοσήματα, γιατί όλα αυτά συνδέονται. Δεν γίνεται να προσπαθούμε να προστατεύσουμε κάποιο άτομο από τον κορονοϊό το οποίο να πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και να μην αποτελέσει σκέψη δική μου ότι θα πρέπει να τον βοηθήσω. Τα νοσήματα σήμερα είναι ενιαία και το υπόβαθρο είναι ενιαίο», είπε.

 

«Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν όρους ευπάθειας»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιονής στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αποτελούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όρους ευπάθειας, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. «Το φτωχό παιδί σήμερα είναι ευπαθής ομάδα πληθυσμού. Είναι ευάλωτο και αυτό και οι γονείς του. Η φτώχεια από μόνη της, όπως και οποιοσδήποτε κοινωνικός περιορισμός, λόγω μετανάστευσης, λόγω διακρίσεων και ότι οτιδήποτε οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, αποτελεί όρο ευπάθειας και αύξησης πιθανότητας είτε στο παιδί είτε στην οικογένειά, της λοίμωξης από κορονοϊό να έχει σοβαρές συνέπειες. Άρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο φτωχό παιδί και στο άτομο που υπόκειται σε χρόνιο στρες, που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ή που έχει ήδη χάσει τη δουλειά του ή που γνωρίζει ακόμα ότι δεν θα βρει δουλειά στο μέλλον. Είναι ιατρικά βεβαιωμένο ότι αυτά τα άτομα θα προσβληθούν από τη γρίπη και αν δεν προσβληθούν θα εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη.

Όταν εμφανίζεται ο κορονοϊός και βγουν στην επιφάνεια και όλα αυτά τα υποκείμενα νοσήματα τότε πραγματικά δημιουργείται αυτό που λέμε καταιγίδα της φλεγμονής. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια μόνο στους ηλικιωμένους αλλά και στους νέους που μπορεί φαινομενικά μην έχουν τίποτα αλλά αγωνίζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να ζήσουν στη φτώχεια και να επιβιώσουν και από την άλλη μεριά για να αυξήσουν τον μεγάλο τους πλούτο. Το χρόνιο στρες θα δημιουργήσει αυτό το υποκείμενο, αυτό το υπόβαθρο και μαζί με τον κορονοϊό θα δημιουργήσουν τη λοίμωξη. Αυτός που είναι φτωχός έχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει σοβαρή λοίμωξη από τον ιό και να πεθάνει. Έχει μεγάλη πιθανότητα να παρασυρθεί από μύθους παρανοήσεις και συστάσεις και να φτάσει μέχρι και στην άρνηση του εμβολίου., Οπότε αυτή η κατηγορία ανθρώπων πρέπει να προσεγγιστεί διαφορετικά. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επιδοτούμενο το οποίο το έχει αναδείξει πολύ καλά, στο οποίο συμμετέχει και το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που περιέχει η σίτιση και άλλες δράσεις για φτωχούς πληθυσμούς, με προγράμματα ενδυνάμωσης των ανθρώπων αυτών για να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους στα χέρια τους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα και περισσότερο την επικοινωνία και τη στρατηγική με τους πληθυσμούς κυρίας χρησιμοποιώντας πρόσωπα αναγνωρίσιμα. Αυτή είναι η πρώτη μου πρόταση. Η δεύτερη μου πρόταση είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους πόρους και τα προγράμματα που έχουν αναδειχθεί σήμερα και των οποίων πρέπει να δούμε εμείς οι ίδιοι την προοπτική και τη διεύρυνση τους προς την κατεύθυνση της πανδημίας», τόνισε.

 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, επισημαίνει ο κ. Λιονής τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται ούτε να τον φοβόμαστε αλλά ούτε και να τον αγνοούμε: «Είναι αλήθεια ότι θα μας απασχολήσει για κάποια χρόνια ακόμα, δεν γνωρίζω για πόσα. Για να μάθουμε όμως να ζούμε μαζί του θα πρέπει πρώτα να μην τον φοβόμαστε, διότι θα σπέρνουμε πανικό, αλλά και να μην το αγνοούμε, διότι αν τον αγνοούμε θα βρεθούμε απροστάτευτοι. Να μάθουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Να βρούμε καινούριους τρόπους επικοινωνίας, είναι ανάγκη να μιλάμε για την αγάπη μας με άλλους τρόπους ακόμα και με την συμβολική γραφή και γλώσσα. Να μιλάμε για την αγάπη όσο μπορούμε περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη να αγκαλιαζόμαστε. Οι οικογένειες θα δοκιμαστούν και ιδιαίτερα οι ελληνικές οικογένειες, αυτές που ζουν σε μεγάλες αστικές κοινωνίες, όπου με μισό μισθό προσπαθούν να επιβιώσουν. Να βρούμε θεσμικές σχέσεις για να διευρύνουμε λίγο το δίκτυό μας και για λόγους ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης και για λόγους οικονομικής διαχείρισης».

 

Μαγιορκίνης – Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε – 168 κρούσματα, ένας θάνατος

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου ανησυχούν επιστήμονες και [ολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετέχει εκτάκτως στην ενημέρωση λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβράδυνση, η οποία όπως είπε ο καθηγητής, ήρθε νωρίτερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινά αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους, είπε. Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε είπε ότι είναι λιγότερα.

Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση θα γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τον κ. Ν. Χαρδαλιά και τον κ. Σ.Τσιόδρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

 

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την έξαρση της νόσου

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την έξαρση της νόσου», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό η οποία επανήλθε από σήμερα.

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου, είναι 723».

Αμέσως μετά διευκρίνισε, ότι οι 360.206 έλεγχοι δεν ήταν τυχαίοι. «Επιλέγονται», υπογράμμισε «και ελέγχονται οι επιβάτες εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Ειδικός αλγόριθμος αξιολογεί κριτήρια όπως η ηλικία, η χώρα, αλλά και η περιφέρεια προέλευσης του ταξιδιώτη, καθώς και τα ταξίδια που προγραμμάτισε πρόσφατα. Αξιολογείται ο συντελεστής ρίσκου κάθε προφίλ, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι. Έτσι επιτυγχάνεται και ο εντοπισμός περισσοτέρων κρουσμάτων, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για να λαμβάνονται οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε, ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικευμένου lockdown, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έξαρση της νόσου. Και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της νόσου είναι κυρίως η σωστή ενημέρωση των ίδιων των πολιτών. «Σε κάθε φάση λέμε ανοιχτά και καθαρά ποιά ακριβώς είναι η κατάσταση και κυρίως ποιά μέτρα λαμβάνονται. Τα πραγματικά δεδομένα δεν προκύπτουν από κάποια πολιτική απόφαση, αλλά συγκεντρώνονται καθημερινά από νοσοκομεία, εργαστήρια, κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή. Όπου υπάρχει πρόβλημα το λέμε καθαρά για να προστατέψουμε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή, είτε αφορά στην Αττική, είτε ένα νησί, είτε μια άλλη περιοχή».

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας», πρόσθεσε ο υφυπουργός. «Χώρες που τα είχαν πάει καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως το Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά με ένα δεύτερο κύμα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη. Αύξηση κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα. Και τα περιμέναμε. Βλέπουμε άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Και η άνοδος αυτή προκύπτει από την διασπορά του ιού. Προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας παρακολουθούμε την εικόνα της κάθε περιοχής και αντιδρούμε σε κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων. Για παράδειγμα οι περιφερειακές ενότητες Χανίων, Χαλκιδικής, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος έχουν τεθεί λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Στον Πόρο και τον Αμπελώνα Λάρισας, η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να μην τελούν πλέον σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αλλά να είναι σε κατάσταση επιδημιολογικής παρατήρησης».

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και σε «αντιεπιστημονικές θεωρίες που φτάνουν να λένε ότι αυτά που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο γύρω μας, δεν υπάρχουν. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες, αφού θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών. Μέχρι που να έχουμε εμβόλια πρέπει να ζήσουμε λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Τέλος, επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας, ενώ υπενθύμισε ότι ο ιός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί.