15 °C Rethymno, GR
08/03/2021

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι κόκκινες γραμμές των αγροτών για τη φορολόγησή τους

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες της Κρήτης βάζοντας ταυτόχρονα τις δικές τους κόκκινες γραμμές στο μέτωπο της φορολόγησής τους, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που μέσα στον Οκτώβρη περάσουν τα πολυσυζητημένα μέτρα που αφορούν τον κλάδο τους. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς μία σειρά μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι όπως η αύξηση της φορολόγησής τους σταδιακά από το 13% στο 20% και έπειτα στο 26-29% και η προκαταβολή φόρου που ήδη εφαρμόζεται θα αποτελέσουν, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους και την ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα.
 
Το τοπίο σχετικά με το περίφημο σχέδιο που καλείται να συντάξει η νέα κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει στους θεσμούς, παραμένει θολό. Αντιπροσωπεία των αγροτών της Κρήτης αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους και να ζητήσουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους επικεφαλής του υπουργείου.
 
Ο αγροτικός κόσμος εμφανίζεται ανυποχώρητος σε μία σειρά ζητημάτων όπως η αύξηση της φορολόγησης, η κατακόρυφη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου και η σταδιακή αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ με συνέπεια να εξισωθεί με τις εισφορές του ΙΚΑ. Εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται να συμμετάσχουν και στην πανελλαδική διάσκεψη των αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη με στόχο οι παραγωγοί της χώρας να διαμορφώσουν μία κοινή γραμμή πλεύσης σε μία σειρά ζητημάτων που τους αφορούν.
 
«Καλό θα είναι να σκύψουν το κεφάλι πάνω από τα αγροτικά προβλήματα και να δοθούν λύσεις, διότι η συμφωνία που προβλέπει αυτή την καταστροφική φορολόγηση των αγροτών δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στην Ελλάδα μήπως και καταφέρουμε και βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση και την ύφεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε τις απαραίτητες επαφές με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δούμε και τις προθέσεις τους. Θέλουμε να είμαστε στο χωράφι και να δουλεύουμε και όχι να είμαστε στους δρόμους για να απαιτούμε τα βασικά δικαιώματά μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.
 
«Αυτή τη στιγμή είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς τις ίδιες προεκλογικές δεσμεύσεις τις ακούσαμε και τον Γενάρη με τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτές οι προτάσεις που φέρνει τώρα η κυβέρνηση είναι προτάσεις που τις είχαμε κάνει εμείς στο παρελθόν και δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν πριν έρθει αυτή η καταστροφική συμφωνία. Θα έπρεπε να είχε αναγνωριστεί το κατά κύριο επάγγελμα του αγρότη, να υπάρχουν συντελεστές φορολόγησης ανάλογα με τα εισοδήματα και αλλαγές βέβαια που αφορούν και το ασφαλιστικό κομμάτι. Μία σειρά αλλαγών που έπρεπε να είχαν γίνει όπως άλλωστε είχαμε προτείνει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν. Στόχος να έχουμε μία πραγματική φορολόγηση και όχι μία φορολόγηση καταστροφική. Εκεί θα επιμείνουμε και αυτός είναι ο στόχος μας», τονίζει ο κ. Τζωρτζάκης ο οποίος προσθέτει.
 
«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουμε τα μέτρα που περιέχει η νέα συμφωνία για να βρεθούν λύσεις και να πληρώνει ο αγρότης όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι και σήμερα αλλά να μην καταστραφεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές ούτε αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές με τεράστιες αυξήσεις ούτε και τις τεράστιες αναμονές με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες και όλοι τους θα βρεθούν προ εκπλήξεως σε περίπτωση που εφαρμόσουν τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ.