25 °C Rethymno, GR
09/07/2020

Οι λαϊκιστές εν καιρώ πανδημίας

Η πανδημία του κοροναϊού έχει ενεργοποιήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πριν μερικά χρόνια τα βλέμματα όλων θα ήταν στραμμένα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και σε άλλες οικονομικές και επιστημονικές υπερδυνάμεις όπως η Μ. Βρετανία. Από μέρα σε μέρα, όλοι θα περίμεναν από τέτοιες χώρες την ανακοίνωση κάποιου εμβολίου ή θεραπείας, ενώ όλοι θα αντέγραφαν τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν στην προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της νόσου. Αυτά όμως κάποτε.

Σήμερα δυστυχώς, οι δύο πάλαι ποτέ ηγεμονικές δυνάμεις κόλλησαν τον κοροναϊό χωρίς να έχουν θεραπεύσει έναν άλλο ιό από τον οποίο έχουν προσβληθεί τα τελευταία χρόνια: Τον πολιτικό ιό του λαϊκισμού. Και αυτός ο ιός τους έχει φέρει στην δυσάρεστη θέση να κυβερνιούνται από λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνουν επικίνδυνη ανεπάρκεια. Σήμερα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μ. Βρετανία σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις, δείχνουν απίστευτη ανευθυνότητα και αναγκάζονται εκ των υστέρων να συμβαδίσουν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο πιο κρίσιμο σημείο, στην αρχής της έξαρσης των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν σε κλείσιμο σχολείων και χώρων συναθροίσεων αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να αντιμετωπίσει τον «ξενόφερτο» ιό αναστέλλοντας όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια, εξαιρώντας αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο που έως τότε δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Μάλλον ως ευχαριστώ στον ομόλογο του για το Brexit. Μάλιστα ο ίδιος  ο Τραμπ δήλωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν κατάφερε να πάρει τις ίδιες προφυλάξεις» με αυτές που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. Σήμερα, με πάνω από 1.678 επιβεβαιωμένα κρούσματα  και 41 νεκρούς, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ λουκέτο μπαίνει σε σχολεία, εστιατόρια και μπαρ στη Ν. Υόρκη.

Στο επιστημονικό κομμάτι, ενώ την Δευτέρα που μας πέρασε αξιωματούχος στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δομικών για εμβόλιο κατά του κοροναϊού, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων εμφανίζουν τον Τραμπ  να προσπαθεί να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία CureVac, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην παραγωγή εμβολίου, ώστε να μεταφέρει τις ερευνητικές της μονάδες στις ΗΠΑ με απώτερο στόχο να αναπτύξει εκεί ένα εμβόλιο «μόνο για τις ΗΠΑ», εξασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα. «Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση» απάντησε το Βερολίνο, ενώ η εταιρία δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συμφωνία με μία χώρα για αποκλειστική πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πιο κοντά σε εμάς, στη Μ. Βρετανία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Την ώρα που η χώρα μετρούσε εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, ο Τζόνσον αποφάσισε για μια ακόμη φορά να αναδείξει την «Βρετανική διαφορετικότητα» αρνούμενος κατηγορηματικά να αντιγράψει τα δραστικά μέτρα κατά της πανδημίας, που έλαβαν άλλες χώρες. Τα μόνα μέτρα που πάρθηκαν ήταν συστάσεις προς νοσούντες και ευπαθείς ομάδες και ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ φωτογραφίες από συναυλίες με χιλιάδες κόσμο έκαναν το γύρω του κόσμου συγκεντρώνοντας επικριτικά σχόλια τόσο από πολίτες όσο και από επιστήμονες. Σήμερα με τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται και τις προβλέψεις κορυφαίων Βρετανών επιδημιολόγων ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερου από 500.000 θανάτους στη χώρα, ο πρωθυπουργός Τζόνσον άλλαξε και αυτός εκ των υστέρων τακτική καλώντας τους Βρετανούς να αποφύγουν τις επισκέψεις σε παμπ, εστιατόρια και θέατρα με την πλήρη απαγόρευση να βρίσκεται προ των πυλών.

Η πανδημία του κοροναϊού αποτελεί μια τεράστια δοκιμασία όχι μεμονωμένων χωρών, αλλά ολόκληρης της παγκοσμιοποίησης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πρωτόγνωρης για τον σύγχρονο κόσμο κατάστασης, με τις επιπτώσεις αυτής να μην μπορούν ακόμα να προβλεφθούν. Και δυστυχώς πολλοί ηγέτες μεγάλων χωρών που πολλοί θα περίμεναν να δώσουν λύσεις, είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Χαρακτηριστικό των λαϊκιστών είναι ότι προτείνουν εύκολες λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Δυστυχώς στην περίπτωση της πανδημίας του κοροναϊού τα βρήκαν σκούρα. Δυστυχώς όχι μόνο για τις χώρες που κυβερνούν. Αλλά για όλους μας.