29 °C Rethymno, GR
14/07/2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΜΠΗΣ ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ

Οι Μικρασιάτες και τα Αμαριωτάκια έφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων

• Εξαιρετική η εκδήλωση από το «Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου»

Ακόμη συζητείται η ποιοτική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος», της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Ζωντάνια και θαλπωρή στον καλαίσθητο και άνετο χώρο της Μητροπόλεως έδωσαν τα αμαριωτάκια, που τραγούδησαν με χάρη, αυθορμητισμό και παιδική αθωότητα και οι χορωδοί του «Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών» με τα παραδοσιακά τους κάλαντα και τις γλυκές μελωδίες της Ιωνίας.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο Mητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως π. Αθανάσιος Καραχάλιος, οι ιερείς της περιοχής, η αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου κ. Κυριακή Τρουλλινού, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Μιχάλης Πανταλός.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ. Εμμανουήλ Διαμαντάκης, γεν. διευθυντής του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη της χορωδίας του «Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών».

Η μοναδική εορταστική εκδήλωση άρχισε με κάλαντα και τραγούδια από τα παιδιά της «Παιδικής Συντροφιάς», ενώ επίκαιρες αφηγήσεις ακούστηκαν από μέλη της «Νεανικής Συντροφιάς», η οποία είναι κατηχητική ομάδα που λειτουργεί στους χώρους τους Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου.

Τη σκυτάλη τώρα έλαβαν οι «Ρεθύμνιοι Μικρασιάτες» που κυριολεκτικά καθήλωσαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν. Εκ μέρους της Χορωδίας του «Συλλόγου Ρεθυμνιών Μικρασιατών» χαιρέτισε και παρουσίασε το πρόγραμμα ο Νικολέων Τσουπάκης φιλόλογος Δάσκαλος, δημοσιογράφος, ο οποίος παρότι δεν έχει μικρασιάτικη ρίζα επέλεξε τη συγκεκριμένη Χορωδία, λόγω της όμορφης παράδοσης που έχουν οι Μικρασιάτες του ανοιχτού πνεύματος που τους διακρίνει και της ποιότητός τους, μια επιλογή που έχουν κάνει και άλλοι χορωδοί με κρητική καταγωγή.

Ο κ. Τσουπάκης αρχικώς έκανε σύντομη αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες του Αμαρίου, της επαρχίας που τους έκανε την τιμή να τους καλέσει, μετά αναφέρθηκε στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, στα πολιτισμικά στοιχεία που συνδέουν Αμαριώτες και Μικρασιάτες και στη φιλοξενία των κατοίκων των αμαριώτικων χωριών προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες του 1922, τη μεγαλύτερη καταστροφή που βίωσε ο ελληνισμός, ο οποίος ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες και υπέστη τη βάρβαρη γενοκτονία. Κατόπιν παρουσίασε τα κάλαντα και τα τραγούδια της αιολικής και της ιωνικής γης που έφεραν οι πρόγονοί των Μικρασιατών «από την πατρίδα». Κι επειδή οι Χορωδοί βρίσκονταν στον ιστορικό Φουρφουρά, δίπλα στο Βυζάρι, την πατρίδα του πατέρα της Λαογραφίας, του Παύλου Βλαστού, έψαλλαν για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά πολλά χρόνια τα κρητικά κάλαντα της περιοχής, που είχε καταγράψει ο ίδιος και ανέστησε ο δάσκαλος της Χορωδίας κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ο εξαίρετος μουσικός που κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο αρχείο του κορυφαίου Λαογράφου.

Ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, ενθουσιασμένος από το κέφι που έφεραν οι χορωδοί, τις ωραίες μελωδίες και τους βυζαντινούς ήχους των παραδοσιακών οργάνων, ευχαρίστησε άπαντες, και ευλόγησε το ποίμνιό του.

Τέλος ακολούθησε από πλευράς Μητροπόλεως «αβραμιαία φιλοξενία» σε όλους τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, με μεγάλη ποικιλία νηστήσιμων εδεσμάτων ένεκα των ημερών, δώρα και εγκάρδιες ευχές για τις άγιες ημέρες που θα επακολουθούσαν.

Η εκδήλωση της 19ης Δεκεμβρίου στον Φουρφουρά ήταν πραγματικά μία από τις πιο όμορφες και εγκάρδιες γιορτές αγάπης, φιλοξενίας, ανθρωπιάς, λίγο πριν τη γέννηση του θεανθρώπου που ήλθε για να ελαφρύνει τον ανθρώπινο πόνο και να κηρύξει τη θρησκεία της ελπίδας, της ειρήνης, της φιλαλληλίας, της δικαιοσύνης και της ανάστασης.

Ν.Ι.Τ.