27 °C Rethymno, GR
10/07/2020

ΚΟΝΤΡΑΣΤ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι πέντε ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο…

Είναι σαν να έχει «παγώσει» ο χρόνος. Όπως άλλωστε και για όλο τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό. Έτσι από το «μένουμε μέσα» στους στόχους που είχε επιφέρει η ισοπαλία 2-2 κόντρα στον Πόρο αλλά και η αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε στο γήπεδο της Ελιάς, δεν πέρασαν λίγα 24ωρα και ήρθε το «μένουμε μέσα» της πρόληψης από την πανδημία του Κορονοϊού. Το κοντράστ βιωμάτων που έζησε μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα η ομάδα του Ρεθυμνιακού προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους ανθρώπους του. Όμως πάνω από όλα, προκάλεσε και το αίσθημα ευθύνης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν εκείνοι από το δικό τους μετερίζι σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα, αλλά την υφήλιο.

Η αισιοδοξία του «Χ» και το ανέβασμα «στροφών»…

Οι «κυανόλευκοι» επέστρεψαν στο Ρέθυμνο με την «γλυκόπικρη» γεύση που τους έδινε το ισόπαλο αποτέλεσμα σε ένα κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα, το οποίο όμως ερχόταν σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των χαμένων ευκαιριών, αλλά και κάποια σημαντικά διαιτητικά λάθη που θα μπορούσαν να τους χαρίσουν ακόμη και την νίκη. Αμέσως κατάλαβαν ότι είχαν καταφέρει ένα μέρος από τις λεπτομέρειες που στοίχιζαν σε άτυχα αποτελέσματα σε προηγούμενους αγώνες τους, πλέον να τις έχουν με το μέρος τους. Έτσι όταν την επομένη του αγώνα της Ελιάς κάποιοι από εκείνους έδιναν το καθιερωμένο φιλικό με τον «συγκάτοικο» Αστέρα Ρεθύμνου στην Σοχώρα και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν το γνωστό πρόγραμμα χαλάρωσης, όλοι ένιωθαν ότι είχε έρθει η ώρα της ανατροπής της υπάρχουσας βαθμολογικής κατάστασης. Στην προπόνηση εκείνης της Τετάρτης και στις γνωστές ασκήσεις μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση, οι νεοφώτιστοι έδειχναν ορεξάτοι και με πολλή ενέργεια. Μάλιστα τις ημέρες που ακολούθησαν οι παίκτες του Ρεθυμνιακού είχαν και μια «εικόνα» μέσω video από τον προγραμματισμένο αντίπαλο τους ΣΥΝΚΑ που τους γέμιζε με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την κατάκτηση της νίκης που θα έφερνε μια νέα τάξη πραγμάτων στον βαθμολογικό πίνακα του 8ου κρητικού ομίλου της Γ’ Εθνικής και θα αποτελούσε ένα ακόμη «βήμα» για την σωτηρία.

Η προϊστορία και το απρόβλεπτο… τέλος

Τα αποτελέσματα που είχαν φέτος οι «κυανόλευκοι» κόντρα στους Χανιώτες, τόσο στην Σοχώρα (3-1) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όσο και στο γήπεδο του Μινώταυρου (1-1), αλλά και όλα όσα είδαν στον τελευταίο αγώνα του ΣΥΝΚΑ κόντρα στον Ατσαλένιο, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να πετύχουν με την απαιτούμενη προσοχή, την 2η νίκη τους στις φετινές αναμετρήσεις κόντρα στην ΑΕΕΚ. Η προετοιμασία συνεχίστηκε έστω και αν τα «μαύρα σύννεφα» του Κορονοϊού, άρχισαν να μαζεύονται πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Την χρονική περίοδο που ο Γιώργος Λυρώνης σχεδόν ολοκλήρωνε με ιδιαίτερα ικανοποιητικά συμπεράσματα την προετοιμασία για τον αγώνα της Σοχώρας, τα μέτρα πρόληψης άρχισαν να επεκτείνονται ραγδαία με την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, να αποτελεί το επόμενο «ανάχωμα» στην εξάπλωση της πανδημίας.

Η διακοπή μέχρι νεοτέρας, όλων των πρωταθλημάτων σε κάθε ομαδικό άθλημα, αλλά και όλων των αντίστοιχων δραστηριοτήτων στα ατομικά σπορ, δεν θα μπορούσε να αφήσει καμία ομάδα και κανέναν αθλητή έξω από τις γενικότερες εντολές. Γιατί πάνω από όλα, όλοι όσοι βρίσκονταν σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες μέσα στους αθλητικούς χώρους που έκλεισαν, είναι οι άνθρωποι.

«Σε δεύτερη και τρίτη μοίρα»…

Και εκεί ακριβώς είναι που ξεκινάει το αίσθημα ευθύνης, να υπερτερεί με λίγα λόγια του αθλητικού πνεύματος, για όλους εκείνους που όπως προείπαμε που έχουν αντιληφθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους περνάει μέσα από τα γήπεδα. «Είναι η ώρα αλλά και τα γεγονότα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που φέρουν το ποδόσφαιρο σε δεύτερη ή ακόμη και τρίτη μοίρα την χρονική περίοδο που διανύουμε», ήταν τα πρώτα λόγια του προπονητή του Ρεθυμνιακού που έσπευσε να τονίσει «Αυτό που φυσικά προέχει στην παρούσα φάση είναι η υγεία. Το σημαντικότερο αγαθό κάθε ανθρώπου. Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κάθε εντολή και οδηγία των αρμοδίων, ώστε να πετύχουμε την μικρότερη δυνατή εξάπλωση του ιού αλλά και τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπισή του, βάση της πρόληψης». Ο ίδιος πάντως τοποθετεί τις όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν μετά από την πάροδο ενός μεγάλου σχετικά χρονικού διαστήματος «Δεν πιστεύω πραγματικά ότι θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Χωρίς όμως να είμαι σε θέση, όπως και όλοι άλλωστε, να προβλέψω ποιες θα είναι. Όμως άλλες είναι οι προτεραιότητες τώρα όπως το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας και να επιστρέψουμε με υγεία και ακόμη περισσότερη όρεξη, ξανά στα γήπεδα».

Έτοιμο το ατομικό πρόγραμμα…

Ο Γιώργος Λυρώνης έχει καταρτίσει και ατομικό πρόγραμμα για την κενή αυτή περίοδο, όμως υπάρχει ο προβληματισμός για του πού θα μπορούν οι ποδοσφαιριστές του Ρεθυμνιακού να το εκτελέσουν, καθώς όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι στην παρούσα φάση και για άγνωστο χρονικό διάστημα, κλειστές. Έτσι έχει επικεντρωθεί και εκείνος αλλά και οι συνεργάτες του με ποιον τρόπο και που το υπάρχον αυτό πρόγραμμα μπορεί να εκτελεστεί.