18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

Οι Ρεθύμνιοι της Αττικής έκοψαν την πίτα τους διαδικτυακά

-«Προσωπικότητα της χρονιάς 2021» ανακηρύχτηκε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης. Τιμώμενο πρόσωπο ο καπετάνιος της ΑΝΕΚ Απόστολος Αποστολάκης

Η ευρηματική και πρωτότυπη κίνηση του προέδρου Γεωργίου Βλατάκη, με την στήριξη των μελών του Δ.Σ., για την πρώτη διαδικτυακή κοπή πίτας του 2021, έτυχε μεγάλης απήχησης και ενθουσίασε τα μέλη του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι».

Αν και η διαδικτυακή εκδήλωση δεν συγκρίνεται με την ζώσα εκδήλωση της συναναστροφής των Ρεθυμνίων, εντούτοις υπήρξε μία λύση, ώστε να έρθουν τα μέλη πιο κοντά με ασφαλή τρόπο.

Τέτοια περίοδο ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης και τα μέλη του Δ.Σ. προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την μεγαλειώδη εκδήλωση της κοπής πίτας του Αγ. Βασιλείου, που ελάμβανε χώρα στην μεγάλη αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα της Αθήνας. Η εκδήλωση αυτή συγκέντρωνε όλους τους απόδημους Ρεθεμνιώτες και τα τελευταία 15 χρόνια αποτελεί το ωραιότερο συναπάντημα υψηλού επιπέδου των Ρεθεμνιωτών στο κλεινόν άστυ. Τόσο πολύ που κατέκλυζαν την μεγάλη αίθουσα των 400 ατόμων, ενώ πλήθος Ρεθεμνιωτών έκλειναν θέσεις όπου κατέφθαναν από το Ρέθυμνο.

Έτσι πιστοί στο ραντεβού μας στις 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00, συνδεθήκαμε διαδικτυακά για την κοπή πίτας του 2021, με βάση το δικηγορικό γραφείο του προέδρου κου Γ. Βλατάκη, τόσο με τα μέλη των αποδήμων Ρεθυμνιωτών της Αττικής όσο και του εξωτερικού. Αυτή τη διαφορετική χρονιά είμαστε σε απόσταση αλλά ίσως πιο κοντά από ποτέ τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος. Στεκόμαστε ενωμένοι, ξανα-ανακαλύπτοντας νέες αξίες υπομονής, κοινής ευθύνης και ελπίδας για έναν καλύτερο διαφορετικό κόσμο.

Μαζί με την κοπή πίτας δήλωσε ο πρόεδρος ότι εγκαινιάζουμε και τις εκδηλώσεις μας για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 και τα 80 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης. Τρεις Ιερές Μονές θα είναι η βάση των εορτασμών μας ήτοι του Αρκαδίου, Πρέβελη και Αγ. Πνεύματος Κισσού, υπό τον τίτλο «ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΚΑΙΟΜΕΝΕΣ», όπου έχουμε ήδη στείλει από δύο σημαίες του 1821, ώστε να αναρτηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε κάθε Μονή.

Είχαμε την τιμή να ευλογήσει την πίτα του Αγ. Βασιλείου ο Πανοσιολογιότατος Αρχ. Π. Πλάτων Κρικρής εκ του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κου Ιερωνύμου. Πολλές προσωπικότητες φιλοξενήθηκαν επιλεκτικά λόγω του περιορισμένου χρόνου και έστειλαν ευχές.

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κος Ευγένιος, ο οποίος πάντοτε λαμπρύνει με την παρουσία του και τον μεστό – παρηγορητικό λόγο του την εκδήλωση. Η Ρεθύμνια βουλευτής Αθηνών κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η αντιπεριφερειάρχης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γεώργιος Μαρινάκης.

Δύο Ρεθυμνιώτικες προσωπικότητες τίμησε ο σύλλογος μας για το 2021. Τον καπετάνιο Απόστολο Ν. Αποστολάκη της ΑΝΕΚ για τους ασφαλείς χειρισμούς του σχετικά με την μεταφορά 260 ατόμων με covid19.

Προσωπικότητα της χρονιάς 2021 ανακήρυξε τον αντιναύαρχο κο Στυλιανό Πετράκη Αρχηγό ΓΕΝ, λόγω της ευκλεούς και άρτιας οργάνωσης του Ναυτικού Στόλου και των κατάλληλων χειρισμών του περί της ευσταθείας της θαλάσσιας περιοχής της πατρίδας μας, προάγοντας και διατηρώντας την ειρήνη, αλλά και του υψηλού αξιώματος που έχει επάξια λάβει ως Αρχηγός ΓΕΝ.

Η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης μας γαλήνεψαν με το ωραίο πρωτοχρονιάτικο τραγούδι παίζοντας θιαμπιόλι και μπουλγαρί.

Τιμήθηκαν όπως κάθε χρόνο δύο νέοι για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ήτοι ο Εμμανουήλ Λιαναντωνάκης του Σταύρου (Φυσικό τμήμα Παν. Κρήτης) και ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος ( Νομική Αθηνών) εγγονός Αντιγόνης Μισιρλή.

Από την κλήρωση των λαχνών κέρδισαν εξαιρετικά δώρα από την καθηγ. χαρακτ. Ελένη Τζιφάκη, την Αριστέα Βερνάδου και την ΑΝΕΚ.

Λόγω του ότι ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Πνεύματος Κισσού Αρχιμ. Π. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, παρά του ότι συνδεθήκαμε αλλά δεν ακούστηκε (λόγω δαίμων του διαδικτύου) παραθέτουμε τον χαιρετισμό του:

«Σεβασμιώτατε, αγαπητέ μας κύριε Βλατάκη, οικοδεσπότη της όμορφης αυτής διαδικτυακής εκδηλώσεως, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η τιμή και η περηφάνια που εκπροσωπώντας την Ιστορική Μονή του Αγίου Πνεύματος ως Ηγούμενός της, βρίσκομαι ανάμεσά σας για πρώτη φορά, έστω και εκ του μακρόθεν, καθώς οι συγκυρίες επιβάλλουν. Ας ευχηθούμε σύντομα να καλυτερέψουν και του χρόνου πρώτα ο Θεός να ανταμώσουμε εκ του σύνεγγυς.

Ευχή μου για το νέο έτος με την αφορμή της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας του ιστορικού και σπουδαίου συλλόγου μας το «Αρκάδι» είναι να καταφέρουμε η ανθρωπότητα και ο καθένας ξεχωριστά από το μετερίζι του, να αναθεωρήσουμε και να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας και να καταφέρουμε να επαναπροσδιορίσουμε την ελπίδα μας εκεί που πρέπει αρχικώς και έπειτα στις δυνατότητές μας. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, κλισέ όπως λένε στην αλλοδαπή, αλλά φοβάμαι πως δεν είναι! Επενδύσαμε στις γνώσεις, στον εαυτό μας, στις ανθρώπινες δυνατότητες και το μόνο που καταφέραμε ίσως είναι να μεγαλώσει ο καθρέπτης μας, ξεχνώντας ότι είμαστε πεπερασμένοι. Οι θυμοσοφία του λαού μας λέει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελά… γι’ αυτό λοιπόν, για να μην μακρηγορώ αλλά και για να επανέλθω στην «ευχή» που πρέπει να απευθύνω σε όλους μας για το νέο χρόνο που ήδη διανύουμε και έχοντας πλέον τη σκληρή εμπειρία του περασμένου, που μας απογύμνωσε εντελώς, ας σταθούμε εις το εξής με πίστη και ελπίδα πρωτίστως στο Θεό και έπειτα στην ανθρώπινη δυνατότητα και ας κατευθύνουμε την εμπιστοσύνη μας στην Θεία πρόνοιά Του, αν δε θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιου είδους απογοητεύσεις.

Συγχαίρω και από την πλευρά μου τον άξιο έπαινο στις δύο Προσωπικότητες της Χρονιάς που τιμήσετε πολύ εύστοχα ευχόμενος υγεία και αντοχές στο έργο τους.

Τέλος, όσον αφορά την εφετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική παλιγγενεσία της Ελληνικής μας υποστάσεως και τους εορτασμούς της, εύχομαι πραγματικά να καλλιεργηθούν και καρποφορήσουν σ’ όλων μας τις συνειδήσεις, τα ιδανικά αυτά που κατείχαν οι πρόγονοί μας και με μόνα εφόδια την ελπίδα τους στο Θεό και ελάχιστο μπαρούτι στα θηκάρια τους άρχισαν χωρίς οιωνούς το σηκωμό απέναντι στο θηρίο, ως άλλος Δαυίδ απέναντι στο Γολιάθ. Πίστη λοιπόν στο Θεό, Ελπίδα στην πρόνοιά Του, αγάπη μεταξύ μας και εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Καλή Χρονιά!».

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» θέλουν να ευχαριστήσουν ιδιαιτέρως τον ηλεκτρονικό κο Αλεξάντερ Μπλαζεκ για την αποτελεσματική και την άψογη σύζευξη, τον Αναστάσιο Κουρεμπή, τον Άγγελο Τσέκα, τον διευθυντή της ΑΝΕΚ κο Κατσαραγάκη, την κα Άννα Νικολακάκη της ΑΝΕΚ, την κα Ελένη Τζιφάκη, την κα Αριστέα Βερναδου, τον κο Νίκο και κα Μαρί Δασκαλαντωνάκη, τους προσκεκλημένους που είχαν την ευγενή καλοσύνη να συνδεθούν, καθώς και τον Παν. Αρχ. π. Πλάτωνα Κρικρή. Όλοι οι ανωτέρω συνετέλεσαν με τον τρόπο τους για την επίτευξη της διαδικτυακής εκδήλωσης της κοπής πίτας του συλλόγου μας. Ευχόμαστε Καλή και Ευλογημένη Χρονιά με υγεία σε όλους τους Ρεθεμνιώτες.

 

Από το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»