12 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Περιφέρειας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με την 2η ημερίδα «Δίκτυα και Δομές Υποστήριξης και Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ολοκληρώθηκαν οι 16ήμερες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη κοινωνικών δομών και φορέων υποστήριξης και συμβουλευτικής των γυναικών που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, πρόεδροι Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας και μέλη και συνεργάτες/συνεργάτιδες της ΠΕΠΙΣ Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Με τη 2η ημερίδα ολοκληρώνονται οι δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης που διήρκησαν 16 ημέρες, με το σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία» και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εκστρατείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η συμμετοχή των πολιτών και στις δυο διαδικτυακές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των δράσεων αυτών, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και για τους ομιλητές-τριες των ημερίδων, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος τονίζοντας την αναγκαιότητα διαχρονικής επένδυσης σε αντίστοιχες δράσεις και πολιτικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΠΕΠΙΣ Κρήτης πρόκειται να συνεχίσει το έργο της προχωρώντας άμεσα στη δικτύωσή της με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Κρήτης (ΔΕΠΙΣ), αλλά και με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, προκειμένου να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία του νησιού μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ημερίδα ανέφερε: «Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να είναι κυρίαρχος του εαυτού της και του δικαιώματός της να ορίζει τη ζωή της. Η βία κατά των Γυναικών και η κάθε μορφής κακοποίησή τους δεν αποτελεί έναν «μαρτυρικό σταυρό», που πρέπει να υπομένουν βουβά, γιατί δεν υπάρχει επιλογή. Αποτελεί την πιο επαίσχυντη, ίσως, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια εγκληματική ενέργεια, που πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Ως κοινωνία και πολιτεία έχουμε την ηθική, κυρίως, υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Με δομές, που θα αγκαλιάσουν και θα στηρίξουν τα θύματα της κακοποίησης, θα τους δώσουν δύναμη, κίνητρο και δυνατότητα να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοκυριαρχία και την αξιοπρέπεια. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Και πραγματικά ευχή και προσδοκία όλων μας είναι με την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη νομική συμβουλευτική, που θα προσφέρουν στις συμπολίτισσές μας, τα Δίκτυα και οι Δομές Υποστήριξης και Συμβουλευτικής, να τους κάνουν να πιστέψουν και πάλι στον εαυτό τους και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».

Η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη, χαιρετίζοντας την ημερίδα, τόνισε ότι η έμφυλη βία συνιστά ένα κοινωνικό πρόβλημα και ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή της αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων μας απέναντι στο Σύνταγμα αλλά κυρίως, απέναντι στην ανθρώπινη υπόσταση. Επισημαίνοντας ότι το σχολείο είναι βασικός φορέας κοινωνικοποίησης των παιδιών και ο εκπαιδευτικός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης, μαθητών και γονέων αποτελεί η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των φαινομένων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και η επάνδρωση των ΚΕΣΥ και των άλλων φορέων εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό».

Από την πλευρά της η Μαίρη Παχιαδάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου και τακτικό μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου, τόνισε ότι παρόλο που οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και η Πολιτεία, έχουν βελτιώσει το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών αντιμετώπισης της βίας και κακοποίησης των γυναικών, ωστόσο, οι κοινωνίες και κυρίως οι μικρές, ανέχονται τη συγκάλυψη, την παραβατικότητα και τη δύναμη του ισχυρότερου. Γι’ αυτό και χρειάζονται συνέργειες, ώστε μέσα από συντονισμένες δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θεσμών να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, να αποκτηθούν γνώσεις στα νέα δεδομένα και να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών. Θα πρέπει να παλέψουμε επιτέλους όλοι μαζί για να στεριώσει η ηθική και κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος των γυναικών.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρεθύμνου και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, δήλωσε ότι: «Ευρισκόμενοι εν μέσω της πανδημικής κρίσης του Covid 19 οφείλουμε να δούμε τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης στη διεύρυνση της ανισότητας των φύλων, καθώς στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πως οι γυναίκες πλήττονται βαρύτατα από την πανδημία σε πολλές πτυχές της προσωπικής, της εργασιακής και κοινωνικό-οικονομικής τους ζωής. Ως εκ τούτου, αποτελεί χρέος μας, ηθικό και πολιτισμικό, να προασπίσουμε τα δικαιώματα που πλήττονται (ατομικά, εργασιακά, κοινωνικά), με πολιτικές και στοχευμένες δράσεις (ενημέρωση, ψυχολογική και νομική στήριξη), ως εχέγγυα για την εργασία και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Έως ότου καταρρεύσουν τα στερεότυπα προκαθορισμένων έμφυλων ρόλων οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τις γυναίκες».

Η Αθηνά Καραδάκη, αστυνόμος Β’ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης, Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ομιλία της παρουσίασε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά στην ορθή διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην προστασία των θυμάτων, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης και της προστασίας των πολιτών. Όπως ανέφερε, σταθμό στην υλοποίηση των στόχων αυτών αποτελεί η ίδρυση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην εσωτερική δομή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Επιτελεία των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής – Θεσσαλονίκης και των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Μέσω των Γραφείων παρέχεται συντονισμός και καθοδήγηση των υφισταμένων Υπηρεσιών και τακτική εκπαίδευση των στελεχών τους, για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ εγκαθιδρύεται η σταθερή και συνεχής συνεργασία με τους κοινωνικούς Φορείς που εξειδικεύονται στην προστασία, αρωγή και φιλοξενία των θυμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία, επεσήμανε, παρά τις αντιξοότητες των συγκυριών, συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της και στέκεται αρωγός της κοινωνίας, μέσω της προστασίας των πολιτών, καθ’ όλο το 24ωρο και κάθε μέρα, μέσω των κατά τόπους Υπηρεσιών της και μέσω της γραμμής «100».

Η Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη, δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου και τακτικό μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, η οποία συμμετείχε στο συντονισμό της Ημερίδας δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο. Δυστυχώς το μέγεθος του προβλήματος παραμένει ανησυχητικό. Η αλλαγή είναι δυνατή, αλλά απαιτεί συνεχή δράση και αποφασιστικότητα από όλους μας. Η συνεχής διασφάλιση και στήριξη των θυμάτων και ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών, όπως και η ενίσχυση του νομικού πλαισίου, πρέπει να είναι προτεραιότητα τοπικών αρχών και κρατών. Στόχος να δοθεί τέλος σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών».

Ο Νικόλαος Βλαχάκης, ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων παρουσίασε το έργο του Ξενώνα, ο οποίος ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δομών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους. Αποτελεί κοινωνική δομή υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας ασφαλή διαμονή, διατροφή και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν ανάγκη. Από τον Απρίλιο του 2014, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του έως και σήμερα, έχουν γίνει 237 αιτήματα φιλοξενίας προς τον Ξενώνα και έχουν πραγματοποιηθεί 156 φιλοξενίες. Το 81% των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στον Ξενώνα δηλώνει ότι έχει υποστεί πολλαπλές μορφές βίας και το 91% ότι υφίσταται βία κατ’ εξακολούθηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε ενδοοικογενειακή κακοποίηση, ποσοστό που φτάνει στο 89%.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Αγίου Νικολάου, Δέσποινα Καρνιαδάκη, τόνισε ότι η γυναίκα που ζει το δικό της γολγοθά και κακοποιείται νιώθει απομονωμένη, αποξενωμένη και περιθωριοποιημένη. Κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μιλώντας για το πρόβλημά του, την ίδια στιγμή γίνεται μέρος της λύσης του. Η ΔΕΠΙΣ Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με εθελοντές νομικούς, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το σχεδιασμό και τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης των Γυναικών Θυμάτων Βίας, προκειμένου να ανοίξουν μια πόρτα για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Προϋπόθεση, είπε, αποτελεί η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί από όλους και κυρίως από Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία θα πρέπει να εντάξει το Συμβουλευτικό Κέντρο στο Δίκτυο των Δομών της Γραμματείας για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Όπως ανέφερε η Μαρία Πιτσικάκη, πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, τα τελευταία χρόνια, μελέτες σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός προβλημάτων υγείας των γυναικών σχετίζεται με τη βία που βιώνουν στο χώρο εργασίας τους. Σε πανελλαδική έρευνα φάνηκε ότι το 85% των γυναικών έχει υποστεί βία, σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμό ή ηθική παρενόχληση στην εργασία τους, ενώ μόνο το 6% των περιστατικών αυτών καταγγέλλεται, γεγονός που επιτρέπει στο θύτη να κρατά το θύμα σιωπηλό και υποτελή. Γι’ αυτό, όπως τόνισε η κ. Πιτσικάκη: «Όλες και όλοι, δίκτυα και δομές, οφείλουμε να στηρίζουμε, να ενθαρρύνουμε, να ενημερώνουμε και να καθοδηγούμε, ώστε να γίνει κατανοητό, ότι η σιωπή είναι ο χειρότερος εχθρός των γυναικών».

Η Ολυμπία Κουτουλάκη-Καρέτσου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης (ΔΙ.ΠΑ.ΓΥ.Κ), επεσήμανε ότι σημαντικό άξονα στην ουσιαστική επίτευξη της ισότητας των φύλων και στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο το ΔΙ.ΠΑ.ΓΥ.Κ υλοποιεί προγράμματα και σχεδιάζει δράσεις νομικής συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, αυτοβελτίωσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σε ωφελούμενες γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και άνεργες γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις.