18 °C Rethymno, GR
18/04/2021

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 85 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, στην οικία – μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων, τα γυρίσματα για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «85 χρόνια από τον θάνατο του Βενιζέλου». Η δημιουργία της ταινίας έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με αφορμή την επέτειο των 85 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 18 Μαρτίου 1936.

Η ταινία, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό, επικεντρώνεται στις τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου πολιτικού και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε αυθεντικούς χώρους στα Χανιά (οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα, Ακρωτήρι κ.λπ.). Είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαου Παπαδάκη (Παπαδή), η οποία κυκλοφόρησε το 2017 από το Ίδρυμα και τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Βιβλιοπωλείον της Εστίας και το 2020 από το Ίδρυμα και την εφημερίδα «Η Καθημερινή», γνωρίζοντας εξαιρετικά μεγάλη απήχηση.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Θανάση Θεολόγη και εκτός από τον Γρηγόρη Βαλτινό, παίζουν οι Μιχάλης Αεράκης και Αναστασία Γκολέμα.

«Με αφορμή τα 85 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, το Ίδρυμα αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι. Είναι μια εμβληματική ταινία, γεμάτη συγκίνηση που αναπαριστά τα γεγονότα της εποχής» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, η συγκεκριμένη ταινία είναι μόνο η αρχή των σχεδίων του Ιδρύματος και αποτελεί ουσιαστικά τον προπομπό για τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σίριαλ που θα είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, με στόχο την προβολή του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θανάσης Θεολόγης, δήλωσε πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι του ανατέθηκε το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας, τονίζοντας: «Είναι μεγάλο το βάρος αλλά και μεγάλη η συγκίνηση γιατί ήταν τεράστιος ο Βενιζέλος. Προσωπικά, διαβάζοντας τα βιβλία του κ. Παπαδάκη με έκαναν να γίνω περισσότερο βενιζελικός από ό,τι ήμουν».

Ο Γρηγόρης Βαλτινός έκανε λόγο για μια «ταινία ψυχής», που αποτελεί συγχρόνως και προάγγελο για τη μεταφορά της ζωής και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου στη μικρή οθόνη, ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι μεγάλη χαρά, τύχη και ευλογία, για ανθρώπους του θεάτρου, της τηλεόρασης και του σινεμά να ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα τους καθήκοντα και να ασχολούνται με τέτοιες παραγωγές».

Ο Μιχάλης Αεράκης αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο επεσήμανε πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο έντονη γίνεται η απουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άντρες που γέννησε η Ελλάδα, προσθέτοντας: «85 χρόνια μετά τον θάνατό του έχουμε τη χαρά και την τιμή μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του φίλου Νίκου Παπαδάκη να αποτίσουμε έναν κινηματογραφικό φόρο τιμής, στον σπουδαίο αυτό Έλληνα πολιτικό. Εύχομαι και ελπίζω, νέοι άνθρωποι που εισέρχονται στην πολιτική να διαβάσουν το τι έκανε γι’ αυτή τη χώρα αυτός ο πολιτικός άνδρας. Ίσως τότε ως χώρα να γίνουμε καλύτερη».

Από την πλευρά της η ηθοποιός Αναστασία Γκολέμα ανέφερε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σε αυτό τον ιερό τόπο, την Κρήτη, και σε αυτό το ιερό οίκημα και υπέροχο μουσείο, που έμεινε και μεγαλούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Για εμένα αυτή η ταινία είναι ένα πανέμορφο ταξίδι ψυχής».

 

(Με πληροφορίες από τα Χανιώτικα Νέα)