28 °C Rethymno, GR
25/09/2020

Ολοκληρώθηκε το αρδευτικό δίκτυο Μελάμπων

Ένα αποτελεσματικό όπλο στην μάχη κατά των πυρκαγιών

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι επεκτάσεις του δικτύου άρδευσης και ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Μελάμπων και με σχετική ανακοίνωση του ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους για λήψη και αξιοποίηση του νερού.

Σημεία υδροληψίας βρίσκονται στους εξής άξονες:

Από Άγιο Αντώνιο, Φαράγγι έως τον οικισμό κατά μήκος της οδού.

Από Παραδείσι, Νεκροταφείο, Άγιο Βασίλειο, Καλομάτη, Άλωνα, Βρουλόκαμπο, υπόστεγο Ζαχαρία κατά μήκος της επαρχιακής οδού προς Αγία Γαλήνη.

Από Σελί, Περβόλι, Τσικομίτατο, Κερατίδι κατά μήκος της οδού.

Από Βρουλόκαμπο προς Αλέξαινα, Λενικό, διακλάδωση Αη Γιώργη, Αμμούδια κατά μήκος των οδών.

Από Στεφανόλακο προς Άλωνα κατά μήκος του αγροτικού δρόμου.

Στο προσεχές διάστημα ξεκινούν εργασίες νέας επέκτασης του δικτύου από Άγιο Βασίλειο προς Χλωρό, Καρνολάκους.

Το εν λόγω δίκτυο βασίζεται σε 3 γεωτρήσεις, 5 δεξαμενές νερού, εκτείνεται σε έκταση 7 χιλιάδων στρεμμάτων με συνολικό μήκος 8 χιλιομέτρων περίπου, με 50 υδροληψίες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και τις δεξαμενές ύδρευσης του χωριού.

Στην πρώτη του κιόλας φάση το έργο, αποκατέστησε πλήρως την επάρκεια σε νερό και απομάκρυνε οριστικά τον κίνδυνο λειψυδρίας στον οικισμό. Έκτοτε, ουδέποτε υπήρξε διακοπή υδροδότησης, πράγμα που ήταν σύνηθες, σχεδόν καθημερινό, για πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες κατά τη θερινή περίοδο, με ότι αυτό μπορεί να σήμαινε για την καθημερινότητα και τη δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα όμως το αρδευτικό δίκτυο αρχίζει να λειτουργεί και ως ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα την περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου για την πραγματοποίηση του έργου, μια και αποτελούσε βασική προτεραιότητά μας ως δημοτική αρχή, από την πρώτη κιόλας χρονιά ανάληψης των καθηκόντων μας, ταυτόχρονα, διαχρονικός στόχος όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων αλλά και καθολικό όραμα της τοπικής κοινωνίας του τόπου καταγωγής μου για έναν ολόκληρο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη για την εξαρχής υποστήριξή του στην πραγμάτωση του έργου και στη συνέχεια όλους όσους πίστεψαν, υπηρέτησαν, δούλεψαν, προσέφεραν ανιδιοτελώς, στο όνομα του «κοινού συμφέροντος», ειδικά αυτούς που δεν πρόλαβαν τελικά να το δουν να ολοκληρώνεται. Προσωπικά, αισθάνομαι να ανταποδίδω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου στο πρόσωπο μου όλα αυτά τα χρόνια!

Την αναπτυξιακή δυναμική που αυτό προσδίδει, τη σπουδαιότητα καθώς και το ρόλο που θα διαδραματίσει στο «παρόν» μα και στο «μέλλον» του τόπου, αφήνω να τα εκτιμήσουν, να τα αξιολογήσουν και να μιλήσουν για αυτά, οι συντοπίτες μου σήμερα καθώς επίσης οι «αγέννητοι» Μελαμπιανοί του αύριο!

Μοναδική υποχρέωση ίσως ακόμη, η ιστορική αποτύπωση, παρουσίαση, του πώς φτάσαμε στην επίτευξη του στόχου. Γιατί… τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν χαρίζεται!!!

Απαιτείται αφοσίωση, πίστη στον στόχο, ορθή τεκμηρίωση, δουλειά, διεκδίκηση!!!

 

Αντώνης Ε. Τσουρδαλάκης

Δημοτικός σύμβουλος Αγίου Βασιλείου