11 °C Rethymno, GR
09/04/2020

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ

Ολοκληρώθηκε το 50% των έργων εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας της ΔΕΥΑΡ

• Θα εντοπίζει έγκαιρα τις βλάβες στα δίκτυα και θα διασφαλίζει την ορθολογική διαχείριση του νερού


Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου το έργο της εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο θα συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό των διαρροών νερού σε όλες τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου.
Το έργο -που η σύμβαση του υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο- έχει ως τίτλο του: «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης Δήμου Ρεθύμνου» και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το κονδύλι αυτό εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, Γιώργος Παπαδάκης το σύγχρονο αυτό σύστημα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς θα μπορούν μεταξύ άλλων να εντοπίζονται γρήγορα και οι διαρροές νερού σε όλες τις περιοχές του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ρεθύμνου και να επιδιορθώνονται το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει και εξοικονόμηση νερού.
Επίσης, τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί στην ΔΕΥΑΡ ο κεντρικός σταθμός ελέγχου, που στην ουσία είναι μια τεράστια γιγαντοοθόνη, ενώ παράλληλα έχει εγκατασταθεί και το 50% των λεγόμενων τοπικών σταθμών ελέγχου. Συγκεκριμένα από τους 81 συνολικά τοπικούς σταθμούς, έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής περίπου 40, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση άλλων 18 φρεατίων ηλεκτρονικής μέτρησης παραμέτρων δικτύων ύδρευσης, όπου δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί στο σύνολό τους.
Το δυναμικό αυτό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, θα δίνει μεταξύ άλλων στην ΔΕΥΑΡ την δυνατότητα της ακριβούς πλέον καταγραφής του νερού που παράγεται αλλά και των ποσοτήτων του νερού που χρησιμοποιεί κάθε γειτονιά της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου.
«Το σύστημα θα ενεργοποιείται σταδιακά βήμα-βήμα. Θα υπάρχει ένα πάνελ έλεγχου στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. πλησίον με αυτό του βιολογικού, όπου εκεί θα έρχονται όλες οι πληροφορίες στον κεντρικό υπολογιστή που θα υπάρχει ως βάση δεδομένων. Το σύστημα αυτό θα μας δίνει πληροφορίες για το τι νερό παίρνουμε, τι νερό πουλάμε. Σήμερα δεν ξέρουμε τι νερό παράγουμε. Παράλληλα θα μας δίνει πληροφορίες για το πόσο νερό καταναλώνει η κάθε περιοχή. Σήμερα δεν έχουμε αυτή την πληροφορία. Επίσης θα μπορούμε να ξέρουμε που χάνεται το νερό και άμεσα να επεμβαίνουν τα συνεργεία για να την επιδιορθώσουν. Θα είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.» τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου.
Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας στην Δημοτική Ενότητας Ρεθύμνου, η ΔΕΥΑΡ σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, θα ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επέκταση του εν λόγω συστήματος και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.
Εν τω μεταξύ, το σύστημα αυτό θα συμβάλλει και στον άμεσο εντοπισμό των κλοπών που κατά καιρούς καταγράφονται στα υδρόμετρα της Επιχείρησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Παπαδάκη σταδιακά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση 3.500 υδρομέτρων, καθώς όπως είπε, η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά την δεκαετία. Μάλιστα στο σημείο αυτό σημείωσε ότι από τα περίπου 50.000 υδρόμετρα που έχει η ΔΕΑΥΡ, τα 24.000 (περίπου) βρίσκονται μόνο στην πόλη.
Πάντως, από τους κατά καιρούς ελέγχους που κάνουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ έχουν επιβληθεί ακόμα και «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δημότες παρανομούν σε βάρος της Επιχείρησης, κλέβοντας στην ουσία το νερό. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ σε ιδιώτη, ο οποίος φρόντιζε να κλέβει κατ’ εξακολούθηση το νερό. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 200-300 ευρώ ανάλογα την περίπτωση, ενώ όταν διαπιστωθεί ότι μια παράβαση γίνεται κατά συρροή, τότε το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
Με δεδομένο τέλος ότι τα χρέη των δημοτών προς την Δημοτική Επιχείρηση εξακολουθούν να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΥΑΡ απευθύνει έκκληση στους δημότες να τακτοποιούν τις οφειλές τους κάνοντας χρήση των σχετικών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των πολιτών είναι σχετικά περιορισμένη.