26 °C Rethymno, GR
18/06/2021

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Ολοκληρώνεται η προμελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου του ΚΕΓΕ

-Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τις δομές ειδικής αγωγής του Ρεθύμνου

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης της προμελέτης για το έργο αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης), στα Μισίρια βρίσκεται η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου και όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ο στόχος είναι η πρόταση να κατατεθεί προς έγκριση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίστης» έως το τέλος της εβδομάδας το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα σύνθετο πρότζεκτ, καθώς η τεχνική υπηρεσία δεν έχει κάνει ξανά στο παρελθόν αντίστοιχη εργασία που να αφορά προετοιμασία έργου μελετοκατασκευής. Οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες και περίπλοκες, καθώς σε ένα χώρο 1.300 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο προς χρήση, σχεδιάζεται η ανακατασκευή των κτιρίων προκειμένου εκεί μελλοντικά σε ένα σύγχρονο κτίριο να στεγαστούν όλες οι δομές ειδικής αγωγής του νομού. Από τα 970 τ.μ., που είναι το υπάρχον κτίριο με βάση τις προδιαγραφές που τίθεται πλέον το σχολείο μαζί με το δεύτερο κτίριο που σχεδιάζεται να ανεγερθεί θα έχει έκταση 1.300 τ.μ.

Επομένως, ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει την ανέγερση και δεύτερου κτιρίου προκειμένου να πληρωθούν στο έπακρο οι προβλεπόμενες από το κτιριολογικό πρόγραμμα προδιαγραφές:

Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου που είναι αναλυτικό και σύνθετο το ειδικό σχολείο του Ρεθύμνου θα είναι πρότυπο όχι μόνο στο νομό αλλά και σε όλη τη χώρα, όπως τόνισε ο κ. Μαλάς: «Οι προδιαγραφές του είναι πολύ σύνθετες και είμαι σίγουρος ότι δεν έχει κατασκευαστεί αντίστοιχο σχολείο μέχρι σήμερα. Το ίδιο κτίριο δεν καλύπτει τις προδιαγραφές αυτές και θα αναγκαστούμε να αναγείρουμε και ένα δεύτερο κτίριο δίπλα που θα αξιοποιηθεί για να πληρωθούν στο σύνολό τους οι προδιαγραφές. Η διαδικασία είναι να προκηρύξουμε την μελέτη-κατασκευή για να προκριθεί το καλύτερο σχέδιο και να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Στο συγκεκριμένο σχολείο επειδή είναι ειδικό, δεν είναι απλό και θέλει ιδιαιτέρες γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα, έχουμε κάνει το σχεδιασμό, έχουμε αναλύσει τους χώρους, καθώς και τις προδιαγραφές για να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση και να προχωρήσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία. Τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα και εκτιμώ ότι στο τέλος της εβδομάδας θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την πρόταση διεκδικώντας τη σχετική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανέφερε.

Το κόστος του έργου προεκτιμείται ότι θα ξεπεράσει τα 5.6 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε η έγκριση παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό χώρο 9,8 στρεμμάτων, που μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα είναι 1.550 τ.μ. περίπου.

Ενημέρωση είχε στη διάρκεια της επίσκεψής του ο αν. υπουργός στο Ρέθυμνο από τον δήμαρχο Ρεθύμνης για το έργο του ΚΕΓΕ, όπου έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Ειδικό Σχολείο. Όπως είχε τότε τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας για τις προοπτικές ένταξης του έργου: «Είναι ένα κτίριο το οποίο ικανοποιεί διαδημοτικές ανάγκες, εκ του Νόμου εξαιρείται από το πλαφόν του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές». Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προδιαγραφές για το εμβαδό του σχολείου τονίζοντας πως η υποχρέωση να δημιουργηθεί ένα έργο μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς, κάτι που τόνισε πως θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ, των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του Νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής, μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.

Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Ρέθυμνου, καθώς η ανάγκη για στέγαση των δομών ειδικής αγωγής σε αξιοπρεπείς συνθήκες είναι επιτακτική.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει σήμερα είναι ότι σε ένα χώρο συστεγάζονται το ειδικό νηπιαγωγείο, το δημοτικό και τα ΕΕΕΕΚ (εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης). Ο χώρος είναι πολύ μικρός για τα 35 παιδιά που φοιτούν στα εργαστήρια και τους τριάντα εκπαιδευτικούς τους.