15 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Ο αείμνηστος δάσκαλος Γιάννης Δερεδάκης

«Επίμονος σμιλευτής του πνεύματος και της ψυχής των μαθητών του», κατά τον Παλαμικό στίχο, ο αείμνηστος δάσκαλος Γιάννης Δερεδάκης. Μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις τωρινές, με εξαήμερη διδασκαλία, απογευματινές βάρδιες, αυταρχικότητα των προϊσταμένων, υπηρεσία σε απομακρυσμένες περιοχές, παλιά κτίρια πάσχιζε πάντα να μεταδίδει τη φλόγα της μάθησης με εντιμότητα και ευθύνη. Έβλεπε το παιδαγωγικό του έργο ως χρέος και όχι ως βιοποριστικό επάγγελμα, αφουγκραζόταν τις ανησυχίες και τα θέλω των παιδιών, της νέας γενιάς, κατανοούσε τις λεπτές χορδές της γνώσης και τις μετέδιδε στους μαθητές του.

Πάλεψε να χτίσει ακέραιους χαρακτήρες, να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του γνώσεις απαραίτητες, ώστε με ψυχές γεμάτες ιδανικά να εξελιχθούν στο μέλλον άξιοι πολίτες και άνθρωποι. Γι’ αυτό η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση ισορροπημένης προσωπικότητας των μαθητών του με αυτοπεποίθηση, στόχους, αξίες και πάθος για τη ζωή. Η πρόοδος των παιδιών και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτά μεγάλωναν, ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή του σε δύσκολους, παλιότερους καιρούς.

Ο Γιάννης Δερεδάκης μετά από μια μακριά διαδρομή σε σχολεία εντός και εκτός Κρήτης ολοκλήρωσε την καριέρα του με την τοποθέτησή του το 1987 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στο οποίο παρέμεινε δέκα ολόκληρα χρόνια. Όπως αναφέρει ο γιος του, Νίκος, δάσκαλος κι ο ίδιος, δέκα χρόνια δημιουργικά που έδωσε όλη του την αγάπη, το μεράκι και την εμπειρία του. Με καινοτόμα ματιά οραματίστηκε και δημιούργησε τη δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, την πρώτη οργανωμένη σχολική Βιβλιοθήκη στο Ρέθυμνο. Υπήρξε, μάλιστα, και ο πρώτος δωρητής της Βιβλιοθήκης, προσφέροντας δεκάδες τόμους παιδικών βιβλίων. Καθ’ όλη τη δεκαετία που υπηρέτησε στο σχολείο μας, ήταν υπεύθυνος για την πρότυπη οργάνωση και λειτουργία της.

Παράλληλα, πολλές εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας με προσκλήσεις γνωστών και αγαπητών στα παιδιά συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας, όπως η Άλκη Ζέη, εμπλούτισαν τη δράση της. Άφησε μ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικό αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Προσπαθώντας να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του φροντίζουμε να την εμπλουτίζουμε και να τη συμπεριλαμβάνουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη σχολική ζωή. Γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην οικογένειά του για τη δωρεά στο σχολείο μας χρηματικού ποσού στη μνήμη του.

Εκφράζουμε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι το ποσόν αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση του εξοπλισμού της βιβλιοθήκης του σχολείου συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας της. Η δωρεά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια που κάνουμε για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους μικρούς μας μαθητές και θα αξιοποιηθεί μαθησιακά στο μέγιστο δυνατό.

Ο Γιάννης Δερεδάκης έπραξε στο ακέραιο το χρέος του ως εκπαιδευτικός και πνευματικός άνθρωπος. Τον αποχαιρετούμε, συγκινημένοι και ευγνώμονες, για την εξαιρετική και δημιουργική προσφορά και πορεία του στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.

 

Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων