25 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου της παράδοσης, στον δρόμο της Ανάπτυξης και του Πολιτισμού

Του ΣΠΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ*

Μια σπουδαία εκδήλωση διοργάνωσε, προχθές 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με θέμα: «Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου της παράδοσης, στον δρόμο της Ανάπτυξης και του Πολιτισμού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας, με την συμβολή του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Αγιοβασιλειώτης, με καταγωγή από Μυξόρρουμα, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία της Κρήτης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται σε συνεχή βάση ώστε «να φτιάξουμε ένα Δήμο που δικαιούμαστε, έναν Δήμο που μας αξίζει». Τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας του Δήμου -κι αυτή ήταν η αρχή- και αναφέρθηκε στα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος αλλά και στη σταθερή σχέση και συμβολή της παροικίας των Αγιοβασιλειωτών στην Αττική και των Συλλόγων τους. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την σημερινή Κεντρική Διοίκηση, αλλά και την προηγούμενη, για στήριξη που διαχρονικά παρέχεται στο Δήμο Αγίου Βασιλείου σε κάθε επίπεδο.

Ακολούθως μίλησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Χαραλαμπάκης με θέμα: Ιστορία – Διαχρονικότητα του Δήμου Αγίου Βασιλείου όπου έδωσε έμφαση στις «πραγματικά υψηλές βαθμίδες ποιότητας της πολιτιστικής ταυτότητας» του Δήμου αλλά και την ανάγκη περαιτέρω προβολής.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών φορέων. Η ομιλία της είχε θέμα: Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και η πλούσια μουσική του παράδοση και έκανε αναφορά σε πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής, παλιούς και νεότερους. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο:« Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου στου σήμερα και του χθες»της δημοσιογράφου Εύας Λαδιά.

Λιτός, πράος, πραγματικά συγκινητικός, ήταν ο ευχαριστήριος λόγος του Σεβαστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης ενώ, αμέσως μετά, έγινε προβολή ενός 10λεπτου βίντεο για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία της Κρήτης.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης, Π. Πολλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μ. Λιονή,ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Ρεθεμνιώτης υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Ανδ. Δασκαλάκης, ο επίσης Ρεθεμνιώτης Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας αντιστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης,  ο  εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμου, πρόεδροι κρητικών ομοσπονδιών και πολιτιστικών σωματείων.

Να σημειωθεί ότι αφενός, το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου αποδείχτηκε μικρό, καθόσον ήσαν πάρα πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου κι αφετέρου, ότι στο φουαγιέ του Μουσείου, σε ειδικά ταμπλό, οι εν Αθήναις σύλλογοι των χωριών είχαν αναρτήσει φωτογραφικό υλικό από την δράση τους. Εντυπωσιακό ήταν το stand της Ομοσπονδίας Συλλόγων τ. επαρχίας Αγ. Βασιλείου «Ο Πρέβελης» η οποία, από την ίδρυση της στην Αθήνα, είναι σε αγαστή και πάντοτε δημιουργική συνεργασία με τον Δήμο Αγ. Βασιλείου. Χορηγός επικοινωνίας ο σταθμός Κρήτη fm 87,5 η φωνή της Κρήτης στην Αθήνα.

Την εκδήλωση έκλεισε μουσικά το συγκρότημα του Γιάννη Τσουρδαλάκη, τραγούδησε η Στέλλα Σειραγάκη και χόρεψε του χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια».

 

* Ο Σπύρος Θεοδωράκης είναι μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης Δημοσιογράφων και Μ.Μ.Ε.