26 °C Rethymno, GR
05/07/2020

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Ιμπρεσιονισμός στην ευρωπαϊκή ζωγραφική

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ο Ιμπρεσιονισμός στην ευρωπαϊκή ζωγραφική», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομαδιαίες συναντήσεις (μια ανά εβδομάδα) με έναρξη την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, ώρες 19:00 – 21:00. Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Καραταράκης.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, τα Μαθήματα Φωτογραφίας αναφέρουν:

«Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού και την ιστορική του εξέλιξη από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Στις συναντήσεις θα αναλυθούν οι απαρχές του ρεύματος, οι αισθητικές τάσεις και θεωρίες που οδήγησαν σε αυτό, καθώς και οι καλλιτέχνες οι οποίοι αποτέλεσαν τον πρόγονο του ρεύματος.

Θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων με παράλληλη παράθεση των βιογραφικών τους στοιχείων.

Το ιδιαίτερο ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Ιμπρεσιονισμός αναπτύσσεται θα αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς στα μαθήματα. Παραμένοντας πιστοί στην αντίληψη ότι η τέχνη δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένη από την κοινωνία που την περιβάλλει.

Επίσης, θα γίνει λόγος για την κριτική πρόσληψη, τη γεωγραφική εξάπλωση και τη συνολική επιρροή του ρεύματος στο χώρο της ζωγραφικής και όχι μόνο.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από την τέχνη του Ιμπρεσιονισμού.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε λόγω της αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων πρέπει να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ ανά άτομο».

Πληροφορίες: 6975973970

Email: historyofartrethymno@gmail.com

 

Βιογραφικό εισηγητή

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου. Παρόμοια ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.