18 °C Rethymno, GR
09/03/2021

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε τη Δευτέρα 26.10.20 στην Βουλή από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει λύση στους πολίτες που μαστίζονται από οφειλές αλλά θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα και θα δημιουργήσει στρατιές άστεγων Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα νομοπαρασκευαστικό μόρφωμα, για το οποίο δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία ως προς την σύνταξή του και αποτελεί ένα από τα συνήθη αντισυνταγματικά εκτρώματα που έχουν συντάξει και ψηφίσει την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις. Τώρα, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, έρχονται με αυτόν τον κατ’ επίφαση πτωχευτικό κώδικα να βάλουν την ταφόπλακα στην ελληνική δημοκρατία. Εξαναγκάζει τους φτωχούς και αδύναμους της κοινωνίας μας να μεταφέρουν με συνοπτικές διαδικασίες περιουσιακά στοιχεία των προγόνων τους, επιχειρήσεις, κατοικίες και μελλοντικά εισοδήματα στα χέρια των τραπεζών και των μετόχων τους, άνευ δυνατότητας αντίστασης. Ένα νομοσχέδιο ενάντια στη δικαιοσύνη και την ισονομία των ανθρώπων στην κοινωνία μας.

Η σημερινή κυβέρνηση της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν και οι πέντε προηγούμενες, δείχνει να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει προκαλέσει με τις πολιτικές που ακολουθεί σε συνέχεια των προκατόχων της. Με το νέο πτωχευτικό κώδικα έρχεται να επισφραγίσει και να αποδείξει, ότι πρόκειται για ένα καλά σχεδιασμένο, εκ προμελέτης έγκλημα εναντίον του Ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, στον αγώνα να βρεθεί δίκαιη λύση για τους οφειλέτες και να δοθεί μια λογική δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος των κόκκινων δανείων, υπήρξε αδράνεια από το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού, το οποίο δεν πίστευε, πως θα ερχόταν ο καιρός να καταπατώνται τα δικαιώματά του ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας σε τέτοιο βαθμό με κίνδυνο να μείνουν στρατιές Ελλήνων στον δρόμο και να δημιουργήσουμε και εδώ παραγκουπόλεις κατά τα πρότυπα του εξωτερικού. Όμως, αυτοί οι χαλεποί καιροί έφτασαν και το καινούργιο τερατούργημα επίσης. Τώρα, είναι αλήθεια, ο θυμός συσσωρεύεται, γιατί έχουν φτάσει στα άκρα.

Καταστούμε σαφές προς την κυβέρνηση, πως διαμορφώνει ένα ναρκοπέδιο για την ίδια την ύπαρξη της. Το νομοσχέδιο της δεν γίνεται να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένας την εφαρμογή του, διότι δεν δίνει καμία δυνατότητα σε οποιοδήποτε επιθυμεί να διασφαλίσει με δίκαια μέσα την περιουσία του.

Αυτό το κατ’ όνομα και μόνο νομοσχέδιο δεν βοηθά κανένα. Ουδείς, θα μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς αν χάσει το σπίτι του και αναγκαστεί να πληρώνει ενοίκιο για να μην βρεθεί άστεγος στο δρόμο. Κανένας δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί. Αυτός ο κώδικας που ψηφίστηκε δείχνει μόνο μία κατεύθυνση: οι απολύτως φτωχοί θα βρεθούν μπροστά στον μονόδρομο της έξωσης και της εξαθλίωσης. Με τους πλούσιους τραπεζίτες να συσσωρεύουν αμύθητες περιουσίες εις βάρος του λαού. Και αυτό το νομοθέτημα, όπως και όλα τα εφευρήματα των τελευταίων ετών, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα όπως είχε πρώτος νόμος, ο γνωστός ως «νόμος Κατσέλη» που όντως προστάτευσε μια μερίδα της κοινωνίας και έδωσε κάποιες λύσεις.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο ΣΑΟΡ δηλώνει ότι για ακόμα μία φορά, θα είναι δίπλα σε όλους τους πληττόμενους και μη Έλληνες με όποιο τρόπο μπορεί και με όποιο τίμημα.

Για όσους δε, επιβουλεύονται να βάλουν χέρι στην περιουσία των Ελλήνων, μία και μόνο είναι η δήλωσή μας προς την κυβέρνηση και όλους όσοι την οδήγησαν με βάση τα συμφέροντά τους να προβεί στην συγκεκριμένη πολιτική επιλογή: «Μολών λαβέ».

 

Από το Δ.Σ. του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (Σ.Α.Ο.Ρ.)