17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΑΠΟ ΕΠΤΑΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΤΩΝ

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΙΤΕ

 

 

 

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, επανεκλέχθηκε ομόφωνα, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ.

Η εκλογή έγινε από επταμελή Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, με πρόεδρο τον Δρ. Γεώργιο Παυλάκη, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΤΕ: «Η επανεκλογή του κ. Ταβερναράκη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των σημαντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έλαβε και του έργου που επιτέλεσε στο ΙΤΕ, κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της πρώτης θητείας του. Αποτελεί ταυτόχρονα επιβράβευση της αδιάλειπτης προσφοράς του σε ερευνητικό επίπεδο, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, όπως η πρόσφατη εκλογή του ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και ως διακεκριμένου μέλους του Αμερικανικού Οργανισμού για την Προώθηση της Επιστήμης».

Σε συγχαρητήρια ανακοίνωση του,ο Κοσμήτορας  Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γεωργίου Εμμ. Κοχιαδάκης,αναφέρει: «Η ομόφωνη επανεκλογή του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη στη θέση του Διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μας δίνει μεγάλη χαρά και τιμή για το υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό της Σχολής μας.

Η εκλογή του από μια επταμελή Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δίκαιη καταξίωση της εξαίρετης επιστημονικής και ερευνητικής του πορείας.

Του ευχόμαστε εποικοδομητική θητεία και κάθε επιτυχία στο έργο του και είμαστε βέβαιοι ότι η Ιατρική Σχολή και το ΙΤΕ θα συνεχίζουν τη διαχρονικά αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία τους».

 

Θερμές ευχές για την επανεκλογή του στην θέση του Προέδρου του ΙΤΕ, εξέφρασε με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριο Ταβερναράκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Η επιτυχημένη θητεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η διεθνής καταξίωση στις κορυφαίες θέσεις της επιστημονικής κοινότητας, η εποικοδομητική συνεργασία με τα μέλη του Ιδρύματος, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για μια ακόμα παραγωγική και επιτυχημένη πορεία στη διοίκηση του ΙΤΕ» υπογραμμίζει ο κ. Αρναουτάκης και τονίζει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που θα συνεχίσετε, με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε δυνατή συνεργασία, για την προαγωγή της έρευνας και της επιστήμης».

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι επίσης τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.

Είναι εκλεγμένο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, εκλεγμένο μέλος και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), καθώς και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), του Αμερικανικού Οργανισμού για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας (Leopoldina), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις. Είναι ο πρώτος Έλληνας ερευνητής που έχει λάβει δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές από το ERC, ενώ έχει επίσης χρηματοδοτηθεί από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας του ERC. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), το Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award, και το Βραβείο Helmholtz International Fellow Award.