29 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

«Πάγωσε» και ο τομέας του αγροτουρισμού στην Κρήτη λόγω της πανδημίας

- Έως και τις 15 Ιουλίου έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις στα καταλύματα του νησιού

 

Σημαντικές απώλειες μετρά και ο κλάδος του αγροτουρισμού στο νησί ως συνέπεια των επιπτώσεων της πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λόγω covid 19.

Οι κρατήσεις που αυτή την περίοδο υπάρχουν στα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού είναι ελάχιστες και αφορούν το διάστημα μετά τα μέσα Ιουλίου έως και τον Οκτώβριο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αγροτουριστικές μονάδες παραμένουν κλειστές και εάν και εφόσον οι κρατήσεις που κάθε μια από αυτές έχει  διατηρηθούν τότε θα ανοίξουν τα καταλύματα τους, τηρώντας το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η πρόεδρος της ένωσης αγροτουριστικών καταλυμάτων Κρήτης κάνει λόγο για μια χαμένη σεζόν, καθώς στην πλειοψηφία τους οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών του τουρισμού υπαίθρου, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον κορονοϊό. Αυτό όμως προκύπτει και από τα στοιχεία με δεδομένο ότι οι μονάδες αυτού του κλάδου είχαν κρατήσεις από τον Μάρτιο κιόλας και ήδη έχουν χάσει τέσσερις μήνες ενώ δεν βλέπουν και ορατά σημάδια ανάκαμψης και αναπλήρωσης του κενού αυτού. Κάποιοι πελάτες μετέφεραν τις κρατήσεις τους για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και κάποιοι άλλοι επέλεξαν τα voucher για την επόμενη χρονιά ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα για νέες κρατήσεις γεγονός που δημιουργεί μια διάχυτη ανησυχία και ένα σοβαρό προβληματισμό στους επιχειρηματίες.

Δεν είναι και λίγοι μάλιστα εκείνοι οι ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων στην Κρήτη οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην επαναλειτουργήσουν φέτος τις μονάδες τους, καθώς από τη μια οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και από την άλλη η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων είναι ένα σημαντικό επιπλέον έξοδο για τους ίδιους και η οικονομική επιβάρυνση μεγάλη για να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα και στην πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Το τουριστικό τοπίο παραμένει θολό και η κατάσταση ρευστή και δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς τα δεδομένα αλλάζουν σε καθημερινή βάση και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την πορεία των κρατήσεων και τις πληρότητες των μονάδων αντίστοιχα.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ένωσης αγροτουριστικών καταλυμάτων στην προκειμένη περίπτωση ο τουρισμός υπαίθρου πλήττεται στον ίδιο βαθμό με τον μαζικό τουρισμό λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, υποστήριξε ωστόσο ότι αυτός ο κλάδος του τουρισμού είναι μια ασφαλής επιλογή καθώς πρόκειται για μικρές μονάδες για τις οποίες υπάρχει προσωπική μέριμνα και φροντίδα.

Οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού ποντάρουν φέτος σε μεγάλο βαθμό και στον εσωτερικό τουρισμό, εκτιμώντας ότι οι Έλληνες που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές μπορούν να προτιμήσουν μικρά αγροτουριστικά καταλύματα. Παράλληλα έχουν ζητήσει να συμπεριληφθούν οι αγροτουριστικές μονάδες στον κοινωνικό τουρισμό. Ζητούμενο πάντως για τους ίδιους είναι η πολιτεία να στηρίξει τον αγροτουριστικό κλάδο εν μέσω της πανδημίας.

 

Αναλυτικά,

Ανησυχία, ανασφάλεια και προβληματισμός επικρατεί στον αγροτουριστικό κλάδο της Κρήτης που καταγράφει σημαντικές απώλειες στις κρατήσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων, τα οποία όπως είναι φυσικό δεν έμειναν  ανεπηρέαστα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με τους ιδιοκτήτες τους να μιλούν πλέον για μια χαμένη τουριστική σεζόν.

Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και αφορούν το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά, με το τοπίο να είναι ασαφές, αφού ουδείς γνωρίζει αν οι κρατήσεις θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ, αν θα ακυρωθούν την τελευταία στιγμή ή μετατραπούν σε voucher, όπως έγινε με όλες όσες υπήρχαν από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα.

Η κατάσταση είναι ρευστή, τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής μηδαμινό και οι επιχειρηματίες σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το αύριο.

Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αποφασίσει να μην λειτουργήσουν τα καταλύματα τους τη φετινή χρονιά καθώς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς εκτός όλων των άλλων, το κόστος για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως λένε είναι τεράστιο.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτουριστικός κλάδος εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού περιγράφει στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της ένωσης αγροτουριστικών καταλυμάτων Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, η οποία ωστόσο επισημαίνει πως ακόμα και εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ο αγροτουρισμός είναι η πλέον ασφαλής επιλογή για τους ταξιδιώτες, εφόσον βέβαια αυτοί μπορούν και επιλέξουν να κάνουν φέτος διακοπές.

Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Μηλιαράκη ανέφερε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Κρατήσεις ακυρώνονται, άλλες μετατίθενται για του χρόνου ή τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη και υπάρχει ένα καθεστώς ανασφάλειας γιατί δεν ξέρεις, τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη και πως θα είναι τον Αύγουστο. Το πρόβλημα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της μεταφοράς του ιού. Όλα τα σκέφτεσαι και τα φοβάσαι. Είναι όλοι σε μια κατάσταση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Ότι κρατήσεις υπάρχουν σήμερα αφορούν το διάστημα μετά τις 15 Ιουλίου. Και πάλι όμως υπάρχουν ακυρώσεις και το κλίμα είναι πολύ ασαφές. Ακόμα και εάν οριστικοποιηθούν ορισμένες κρατήσεις για τον Αύγουστο δεν ξέρεις πως θα είναι τα πράγματα τότε. Έχουμε χάσει τη μισή χρονιά και η άλλη μισή δεν ξέρουμε πως θα πάει. Εμείς ανοίγαμε από Μάρτιο, οπότε Μάρτιος Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος δεν λειτουργεί, οπότε μένει ο Ιούλιος μισός, γιατί όλοι περιμένουν να δούνε τι θα γίνει και να ανοίξουν και οι πύλες των άλλων χωρών. Έρχεται 1 κράτηση και 10 ακυρώσεις, δηλαδή δεν ισοβαθμήσει και ούτε το βλέπω, είναι αδύνατο. Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα, όπως και τα κρούσματα αλλάζουν και τώρα θα είναι σε ανοδική πορεία. Απογοήτευση, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, πρώτη φορά είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Κάποιοι δεν ανοίγουνε καθόλου, κάποιοι έχουν ανοίξει, συγκεκριμένα αυτοί που σχετίζονται και με την ελληνική αγορά -μπαίνουν όμως μέσα γιατί είναι ελάχιστες οι κρατήσεις και πολλά φοβερά τα έξοδα. Αυτό που επικρατεί σαν άποψη είναι ότι: ναι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, κάποιοι κλυδωνίζονται πολύ σοβαρά αλλά η γνώμη μου σε σχέση με τον υπαίθριο τουρισμό και αγροτουρισμό ότι είναι ο μόνο τουρισμός που θα επιβιώσει. Είναι ο μόνος τουρισμός που εγγυάται λόγω μικρής κλίμακας και προσωπικής ιδιαίτερης προσοχής ότι θα τηρεί τα μέτρα. Θα μπορεί να είναι ένας χώρος βιώσιμος γιατί οι πελάτες θα νιώθουν άνετα και εμπιστοσύνη».

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ένωσης αγροτουρισμού Κρήτης οι κρατήσεις στα αγροτουριστικά καταλύματα επηρεάζονται γιατί οι πελάτες τους προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και επεσήμανε πως είναι απαραίτητη κρατική στήριξη του κλάδου «το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, ενίσχυση. «Το πρωτόκολλο των υγειονομικών μέτρων κοστίζει πάρα πολύ και μπορεί να έχει μια επίδραση στην αύξηση των τιμών αργότερα. Διότι και μειωμένες οι κρατήσεις και με ιδιαίτερα έξοδα, όλο αυτό θα έχει επίπτωση στην άνοδο των τιμών. Εμείς σαν αγροτουριστικά καταλύματα πάντα ποντάρουμε στους Έλληνες και μάλιστα προτείναμε να επιδοτηθούν, για να συμπεριληφθόυν τα καταλύματα μας στον κοινωνικό τουρισμό και να  έρθουν για τουρισμό στις μονάδες μας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει κοινωνικός τουρισμός για να μπορούν να κάνουν δωρεάν τουρισμό οι Έλληνες. Όμως η φετινή σεζόν είναι χαμένη χρόνια και χρειαζόμαστε ενίσχυση από το κράτος. Σαν τομέας του τουρισμού, ο αγροτουρισμός είναι ο κλάδος που θα αντέξει. Όσοι αντέξουν τώρα είναι αυτοί που θα επιβιώσουν στο μέλλον εάν τηρήσουν σωστά όλες τις προδιαγραφές, γιατί δημιουργείται εμπιστοσύνη στον κόσμο, καθώς θα έρθει πιο εύκολα σε μια μικρή μονάδα που ο ιδιοκτήτης είναι μέσα και τους φροντίζει, παρά να πάει σε μια απρόσωπη που νιώθει ότι είναι ένας αριθμός. Θα είναι καλύτερα αρκεί να έχουμε κόσμο να ταξιδεύει. Χρειάζονται ειδικά μέτρα στήριξης και για τη διατήρηση εργασίας. Το μοντέλο αυτό είναι βιώσιμο και χρειάζεται «να στηριχθεί, για να επιβιώσει και να καταφέρει η Ελλάδα να γίνει γνωστή γι’ αυτό το είδος του τουρισμού, γιατί μέχρι τώρα είναι γνωστή για τον μαζικό τουρισμό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, βλέπουμε ότι ο επισκέπτης επιλέγει μικρή μονάδα γιατί νιώθει ασφάλεια» κατέληξε η κ. Μηλιαράκη.