22 °C Rethymno, GR
17/04/2021

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Παλιό ελαιουργείο στην Κρύα Βρύση θα μετατραπεί σε χώρο επιμόρφωσης και λαογραφίας

Νέα πρόταση υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ07 «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων» με τίτλο «Επαναχρησιμοποίηση εμβληματικού κτιρίου στην νέα Κρύα Βρύση για την δημιουργία χώρου επιμόρφωσης και λαογραφίας» με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ.

Η πρόταση αφορά την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων (494 τ.μ.) του παλαιού ελαιουργείου με διαμόρφωση χώρου επιμόρφωσης και ξεχωριστού εκθεσιακού χώρου στον οποίο θα εκτίθεται ένας παραδοσιακός αλευρόμυλος με ανακατασκευή του μεταπολεμικού μηχανολογικού εξοπλισμού (1946) με τις παλαιές πετρελαιομηχανές και εργαλεία που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον. Παράλληλα θα γίνει διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων 1.114 τ.μ. και νέες φυτεύσεις.

Στον χώρο επιμόρφωσης θα πραγματοποιούνται σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν:

  1. Ελιά και ελαιόλαδο (Κλάδεμα – θρέψη και μέθοδοι λίπανσης ελιάς, Αναγκαία βήματα για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου από τον ελαιώνα μέχρι την τυποποίηση).
  2. Άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης (Πρακτικές αναγνώρισης-συλλογής-διαλογής επεξεργασίας-συντήρηση-κατανάλωσης) όπως σπαρράγγι, αβρονιές, σταμναγκάθι, λαγουδόχορτο, γαλατσίδα, ασκορδουλάκους, ασκολίμπρους, αγριόπρασσο κά.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει:

«Ο Δήμος μας υπέβαλλε μια πρόταση η οποία συνδυάζει την ανάδειξη ενός εμβληματικού κτιρίου με την αξιοποίησή του για λόγους επιμόρφωσης σχετικά με την πλούσια διατροφική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά μας. Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια της ελιάς. Αυτό που επιθυμούμε είναι η επιμόρφωση των παραγωγών μας, ώστε να παράγουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που θα συνδυάζει το μεράκι και την φροντίδα με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.

Μια πραγματικά καινοτόμα δράση, και μάλλον μοναδική στην Κρήτη, θα είναι η επιμόρφωση για τα βρώσιμα άγρια χόρτα. Τα άγρια χόρτα εκτός από την θρεπτική του αξία, αποτελούν βασικό στοιχείο του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης, καθώς και τα κοινωνικά και εθιμικά χαρακτηριστικά του. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες και να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση στους νεότερους, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τα μοναδικά διατροφικά αγαθά της Κρητικής φύσης υιοθετώντας ένα τρόπο ζωής που συνδυάζει την πεζοπορία με την διατροφή.

Οι φορείς οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση είναι φυσικά ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μέσω του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξής, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) του οποίου μέλος είναι και ο Δήμος μας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου αλλά και δημότες που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγροτικό συνεταιρισμό Κρύας Βρύσης για την ομόφωνη παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο μας για 20 χρόνια. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Μηχανικό κ. Γιώργο Ροδαμνάκη με καταγωγή από την Κρύα Βρύση για την ανιδιοτελή προσφορά του και την δωρεάν εκπόνηση των τεχνικών σχεδίων αλλά και όσους συνέλαβαν στην υποβολή και την τεκμηρίωση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής πρότασης».

 

Νέος βρεφονηπιακός Σταθμός Σπηλίου προϋπολογισμού 1.831.774 ευρώ

Παράλληλα στην ίδια πρόσκληση ο Δήμος Αγίου Βασιλείου υπέβαλε πρόταση για «Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Σπηλίου» με προϋπολογισμό 1.831.774 ευρώ.

Η πρόταση αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού Σταθμού δύο ορόφων με συνολική έκταση 561,08 τετραγωνικών μέτρων, περιβάλλοντα χώρο 435 τ.μ. με παιδική χαρά και ανεξάρτητη αίθουσα εκδηλώσεων στον υπόγειο χώρο 304,54 τετραγωνικών μέτρων.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:

«Η κατασκευή ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού ήταν μια αναγκαία κοινωνική υποδομή για την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης, αφού μέχρι σήμερα καλύπτονταν οι ανάγκες της από τον Παιδικό Σταθμό Σπηλίου, ο οποίος όμως εξυπηρετούσε έως 25 νήπια, ενώ η νέα δομή θα εξυπηρετεί 35 νήπια αλλά και 20 βρέφη.

Μορφολογικά το κτίριο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο με συνολικό εμβαδό δόμησης 865,62 τ.μ. και περιβάλλοντα χώρο 435 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σε μια ιδανική θέση, δίπλα στο κεντρικό παρκινγκ του οικισμού και στο δημοτικό σχολείο Σπηλίου σε οικοπεδική έκταση που αγοράστηκε από τον Δήμο.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές ότι οι κοινωνικές υποδομές και βέβαια η παιδική μέριμνα είναι βασική προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών και η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση νέων ζευγαριών στην περιοχή δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές που θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους. Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός θα είναι ένας χώρος αγωγής και ασφαλούς διαμονής για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Θα είναι μια νέα Δημοτική δομή με μεγάλη εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά στην τοπική μας κοινωνίας και με οικονομικές προεκτάσεις, αφού θα ενισχύει την απασχόληση των γονιών που ήταν αναγκασμένοι να μένουν σπίτι για την φροντίδα των παιδιών, ενώ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου που επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δρόμου».