25 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο δυτικής Κρήτης

Με επιστολή του προς τους βουλευτές του νησιού το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης ζητά να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως τις 31 Οκτωβρίου για την διορθωτική δήλωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων προς του ΟΤΑ.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει:

«Ο κλάδος μας ανέλαβε να διεκπεραιώσει τεράστιο όγκο δηλωτικών υποχρεώσεων απτόμενων του covid-19 τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων αυτών εν μέσω συνεχώς ανοιγόμενων νέων πλατφορμών και πληθώρας μακροσκελών εγκυκλίων που στην πλειονότητά τους δεν ήταν ευδιάκριτο και σαφές το πρακτέο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκάστηκαν πολλοί συνάδελφοι να καταχωρίσουν δύο και τρεις φορές στα επιμέρους υποσυστήματα την ίδια πληροφορία. Επίσης και στο ΕΡΓΑΝΗ επικράτησε το ίδιο μοτίβο, ομοίως και με τις ΑΠΔ ΕΦΚΑ με διπλάσιες καταχωρήσεις μηνιαία με την διακριτή αποτύπωση των περιπτώσεων αναστολής. Οι ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (ΜΥΦ), οι οποίες απορροφούν σημαντικότατο χρόνο για την ορθή υποβολή τους είχαν καταληκτική ημερομηνία 30/06/2020. Επιπροσθέτως οι δηλώσεις τ.μ. των ακινήτων των Δήμων επέφεραν επιπλέον δουλειά στα γραφεία μας, διότι εξ αυτού προκύπτουν σε πληθώρα περιπτώσεων και διορθώσεις στα Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων, εργασία που ακόμα δεν έχει -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- πραγματοποιηθεί, αφού τα ραντεβού ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Στα προηγούμενα προσθέστε το γεγονός ότι πολλές ευπαθείς ομάδες αρνούνται μέχρι και σήμερα να προσέρθουν στα γραφεία μας προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ορθή διεκπεραίωση των δηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της «κλειστής» περιόδου Covid – 19 (16/03/2020 – 31/05/2020) πολλά από τα γραφεία των συναδέλφων μας ήταν ουσιαστικά κλειστά για το κοινό και τις επιχειρήσεις, ενώ και πολλά άτομα από το προσωπικό τους για διάφορους λόγους υγείας απείχαν της εργασίας τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε μέσα σε αυτή την κατάσταση είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν το σύνολο των δηλώσεων έως 29/07/2020.

Δια τούτου αιτούμαστε έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή:

1) Να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος υποβολής έως 30/09/2020 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ενδοομιλικές συναλλαγές μόνο για όσες δηλώσεις μετά τις 29/07/2020 υποβάλλονται μέσω κωδικού λογιστικού γραφείου,

2) Να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως 31/10/2020 για τη δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ,

3) Στο πρόγραμμα «Συνεργασία» που είναι πρακτικά αδύνατο να κατατίθεται η μισθοδοσία έως τις τρεις (3) κάθε μήνα ζητούμε να έχουμε την εύλογη διορία τουλάχιστον δέκα εργάσιμων ημερών (έως τις 15 εκάστου μηνός) κατάθεσης της μισθοδοσίας στο πρόγραμμα.

4) Να ενισχυθούν τα ραντεβού στις Δ.Ο.Υ. με παράλληλη ενδυνάμωση σε προσωπικό του τμήματος Μητρώου που δέχεται τεράστιο όγκο διεκπεραιώσεων για το σύνολο του Νομού Χανίων (έκδοση ΑΦΜ, Κλειδάριθμων, μεταβολών επιχειρήσεων, ατομικές μεταβολές φυσικών προσώπων, ενάρξεις, διακοπές κτλ.).

5) Να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση του μητρώου στις Δ.Ο.Υ. και πλήθος μεταβολών όπως αλλαγές ταυτοτήτων, δηλώσεις γάμου/διαζυγίων φυσικών προσώπων, ενάρξεις και μεταβολές επιχειρήσεων κτλ. να γίνονται απευθείας στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ από εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό με ψηφιακή επισύναψη των απαραίτητων ανά περίπτωση εγγράφων, με το τμήμα του μητρώου να έχει την ελεγκτική αρμοδιότητα οριστικοποίησης/αποδοχής ή και απόρριψης της σχετικής αίτησης αυθημερόν ή σε σοβαρές περιπτώσεις σε δέσμιο χρόνο π.χ. τριών ημερών.

6) Να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα του Ν.4174/2013 εις το δίκαιον, με αναλογική κλιμάκωση του ύψους της ποινής βάσει του μεγέθους της παράβασης, αντί του οριζόντιου που εφαρμόζεται σήμερα».