18 °C Rethymno, GR
16/05/2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών ζητά ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με αφορμή την επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών ζητώντας παράταση στην ανάρτηση, ώστε να υπάρχει χρόνος ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα ζητά επαναπροσδιορισμό στα παράβολα που απαιτούνται για τις διαδικασίες των αντιρρήσεων.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Ταταράκης αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε υπουργέ,

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια ευκαιρία να ρυθμιστούν ζητήματα, τα οποία έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εθνικής κτηματογράφησης.

Η ελπίδα όμως για ρύθμιση ενός χρόνιου προβλήματος ενδέχεται να μετατραπεί στο χειρότερο εφιάλτη με καταστροφικές συνέπειες αν δεν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Στις 12 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τον Νομό Ρεθύμνου και κατ’ επέκταση για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και θα πρέπει σε 105 ημέρες να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στον εντοπισμό του ακινήτου και στην υποβολή της σχετικής ένστασης αν διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια περιοχή όπως τη δική μας, με δεκάδες οικισμούς και γερασμένο πληθυσμό εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο να γίνει σωστή ενημέρωση του πληθυσμού και βέβαια η μετακίνησή του για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Από την πλευρά μας, σαν Δήμος αφενός δεν διαθέτουμε το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό αφετέρου δεν επιτρέπεται η μετακίνηση και οι συγκεντρώσεις πληθυσμού, ώστε να γίνουν οι σχετικές ενημερώσεις.

Με ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό σας μεταφέρουμε την ανησυχία εκατοντάδων των δημοτών μας, οι οποίοι μετά την ένταξή τους σε Γεωργικά Προγράμματα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, έχουν προχωρήσει σε εκχερσώσεις αγροτεμαχίων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους χωρίς να έχουν προβεί σε αποχαρακτηρισμούς. Για το διάστημα 1985 έως το 2001 δεν ήταν στις απαιτούμενες εγκρίσεις, ενώ έχουν λάβει τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις με ό,τι σημαίνει αυτό για ενδεχόμενες κυρώσεις. Με βάση τα υπόβαθρα του 1945 μια έκταση που ήταν δασική, σήμερα να είναι γεωργική και μάλιστα με τις ευλογίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης το πρόβλημα με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα γίνει ακόμα πιο έντονο όταν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα επιδοθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα πάρα πολλά στρέμματα να χαρακτηριστούν μη επιλέξιμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές ενισχύσεις.

Κύριε Υπουργέ

Με βάση τα ανωτέρω οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

  1. Να δοθεί παράταση στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες έχοντας την ελπίδα ότι θα εκλείψουν οι λόγοι απαγορεύσεις μετακινήσεων και συναθροίσεων λόγο πανδημίας.
  2. Να επαναπροσδιοριστούν οι τιμές των δυσβάστακτων παραβόλων για την υποβολή προσφυγής, αφού κυμαίνονται από 10 ευρώ μέχρι 3.300 ευρώ. Ενδεικτικά αυτοί που έχουν από 5 έως 10 στρέμματα καλούνται να πληρώσουν 180 ευρώ και από 10 έως 20 στρέμματα 350 ευρώ. Η περικοπή των προβλεπόμενων ποσών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50 % λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία.
  3. Τη δυνατότητα παραχώρησης στου Δήμους να συνάψουν συμβάσεις με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να εξυπηρετεί του πολίτες στην ανεύρεση των ακινήτων, στην συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.
  4. Επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού του ύψους του σχετικού παράβολου, αφού συμβαίνει το εξής παράλογο: Αν η συνολική έκταση είναι 100 στρέμματα αλλά ο χαρακτηρισμός αφορά 1 ή 2 στρέμματα τότε ο πολίτης πληρώνει για το σύνολο της έκτασης δηλαδή 700 ευρώ σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, ενώ θα μπορούσε να πληρώσει μόνο 40 ευρώ.
  5. Κατά την κύρωση των δασικών χαρτών να ληφθούν υπόψη σαν γεωργικές οι εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν (π.χ. εκχερσώσεις) από αγρότες και επιχορηγήθηκαν στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χωρίς να τους έχουν ζητηθεί εγκρίσεις από τις Διευθύνσεις Δασών.
  6. Να εξαιρεθεί από την καταβολή του σχετικού παράβολου ο κάτοχος γεωργικής γης που έχει κριθεί αναδασωτέα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τον Δήμο μας. Σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τα δασικά τμήματα κηρύχτηκε αναδασωτέα η ευρύτερη περιοχή που περιλάμβανε και γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες).

Κύριε υπουργέ,

Με δεδομένη τη διάθεση για θετική αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας θέματος παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να δοθεί τέρμα στην άνευ λόγου ταλαιπωρία των συμπολιτών μας».

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αγίου Βασιλείου