23 °C Rethymno, GR
10/07/2020

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Παρά την απαγόρευση, το Ρέθυμνο ξεφάντωσε σε Αποκριάτικους ρυθμούς

Κόντρα στον κορονοϊό και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, το Ρέθυμνο παρέμεινε «ζωντανό» και άκρως εορταστικό και το Σάββατο και την Κυριακή. Ναι μεν δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση ομάδων και αρμάτων, ωστόσο εκατοντάδες κόσμου, με στολές ή χωρίς στολές, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν ακύρωσαν τελικά το ταξίδι τους στο Ρέθυμνο, ξεχύθηκαν στους δρόμους καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Το βράδυ του Σαββάτου, καρναβαλιστές συγκεντρώθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτοοργάνωσής τους και πραγματοποίησαν μία βόλτα στην πόλη, σε μια εκδήλωση που ουσιαστικά αντικατέστησε την καθιερωμένη νυχτερινή παρέλαση. Αντίστοιχα, το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξαν συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων καρναβαλιστών στο Δημαρχείο και στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, γιορτάζοντας και διασκεδάζοντας σε υπαίθρια πάρτι, στους δρόμους της πόλης αλλά και στα καταστήματα.

Και ναι μεν ο κόσμος δεν ήταν τόσος, όσος θα ήταν εάν δεν είχε ακυρωθεί το καρναβάλι, αλλά πάντως υπήρξε μια δυναμική, η οποία ενίσχυσε την τοπική επιχειρηματικότητα και μετρίασε τις οικονομικές απώλειες. Σαφώς οι εισπράξεις σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας δεν ήταν όπως των αντίστοιχων περσινών ημερών, καθώς σημειώθηκε πτώση της τάξης του 20%-30%, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, όπως και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων ήταν λιγότερες, αφού υπήρξαν ακυρώσεις από 10% έως και 50% ανά ξενοδοχείο, η ζημιά όμως φαίνεται πως τελικά ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

 

Ευχάριστη έκπληξη για τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής

Η αυξημένη κίνηση του διημέρου εξέπληξε ευχάριστα τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί στο άκουσμα της απόφασης για την ακύρωση τω καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η παρουσία των εκατοντάδων καρναβαλιστών που ξεχύθηκαν στην πόλη τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή έδωσε παλμό και ζωντάνια στην πόλη, ενώ τόνωσε και τους τζίρους των καταστημάτων μετριάζοντας σημαντικά τις αναμενόμενες απώλειες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης, Χάρη Αυγουστάκη, η πτώση της κίνησης σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 20 με 30%. Όπως εξήγησε τα υπαίθρια πάρτι που διοργάνωσαν καταστήματα του ιστορικού κέντρου και της παραλίας είχαν ως αποτέλεσμα να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ η μη διοργάνωση της παρέλασης είχε ως αποτέλεσμα περιφερειακά καταστήματα της Καλλιθέας και των κεντρικών οδών να καταγράψουν σημαντική πτώση στους τζίρους τους. Ειδικότερα, ο κ. Αυγουστάκης, είπε. «Ο κόσμος βγήκε έξω, επισκέπτες κατέκλεισαν την πόλη και ουσιαστικά η παρέλαση «μεταφέρθηκε» στην Αρκαδίου, στην παραλία, και σε όλη την παλιά πόλη. Δεν ήρθαν πάρα πολλοί επισκέπτες, ήρθαν όμως. Άρα λοιπόν ορισμένες περιοχές κατά κάποιο τρόπο ευνοήθηκαν. Άλλες όμως, όπως η Μοάτσου, η Κουντουριώτη, η Δημακοπούλου, η Γερακάρη, η Καλλιθέα δεν ευνοήθηκαν και κατέγραψαν σημαντική μείωση σε κίνηση και τζίρους. Συνολικά εκτιμώ ότι στην εστίαση και αναφέρομαι στα καταστήματα που προσφέρουν κατ’ εξοχήν φαγητό κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 20-30%. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες που ήρθαν στην πόλη μας πέρασαν καλά. Το διασκέδασαν με την ψυχή τους. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και σε συνδυασμό με την όρεξη των καρναβαλικών ομάδων και το επιχειρηματικό δαιμόνιο κράτησαν τη ζημιά σε χαμηλά επίπεδα. Σίγουρα κάποια καταστήματα κατέγραψαν μεγαλύτερη ζημιά και σίγουρα αλλά δεν άνοιξαν καθόλου. Όμως τα πράγματα κινήθηκαν πολύ καλύτερα από ότι τα περιμέναμε, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα, και η ζημιά να ήταν μεγαλύτερη. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την κίνηση, αυτό είναι αλήθεια. Το brand name που λέγεται ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, άντεξε στο ισχυρότερο σοκ που ήταν η ακύρωση τα παρέλασης».

 

Στο 25% περίπου οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία

Αρκετές ήταν οι ακυρώσεις που έγιναν στα ξενοδοχεία της πόλης από επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει να περάσουν στην πόλη μας τις Απόκριες. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ξενοδόχων, οι ακυρώσεις των κρατήσεων φτάνουν από 20 έως 50% ανάλογα με το ξενοδοχείο και τις διαθέσιμες κλίνες. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Μέχρι την Πέμπτη όλες οι διαθέσιμες κλίνες ήταν γεμάτες και οι πληρότητες στα διαθέσιμα ξενοδοχεία ήταν στο 100% για τις διανυκτερεύσεις του Σαββάτου και της Κυριακής. Μετά όμως την ανακοίνωση της ακύρωσης του καρναβαλιού, γνωρίζω ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία, δηλαδή με περισσότερα από εκατό κρεβάτια είχαν ακυρώσεις σε ποσοστό 40-50%, τα δε μικρότερα τύπου boutique είχαν ακυρώσεις σε ποσοστό από 10 έως 20%».

 

Τριάντα τρία περιστατικά μέθης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Τριάντα τρία άτομα μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπό την επήρεια μέθης. Η μη διεξαγωγή του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού δεν απέτρεψε το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, με αποτέλεσμα και φέτος τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να μεταφέρουν στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού νέους σε κατάσταση μέθης. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρη Μαρκάκη, 20 άτομα μεταφέρθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ τους 13 έφτασε ο αριθμός των ατόμων υπό την επήρεια μέθης την Κυριακή.Σε όλες τις περιπτώσεις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν χρειάστηκε περαιτέρω νοσηλεία.