23 °C Rethymno, GR
23/10/2020

Παρέα στο μιτάτο των Τζανιδάκηδων στην Ελεύθερνα

Η Παραδοσιακή Ρεθεμνιώτικη παρέα μετά από περίοδο αποχής από συνάξεις λόγω του κορωνοϊού άρχισε να σμίγει σε εξωτερικούς χώρους και παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα να γλεντά και να περνά όμορφα λίγες ώρες.

Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στο όμορφο χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη την Ελεύθερνα και συγκεκριμένα στο μιτάτο των Τζανιδάκηδων μετά από πρόσκληση των ιδίων. Σε ένα υπέροχο τόπο κατάφυτο από θεόρατους πρίνους που χάριζαν απλόχερα την δροσιά τους, στήθηκαν οι πάγκοι, οι οποίοι γέμισαν με πεντανόστιμα ορεκτικά και κρεατικά, μερικά από τα οποία βαστούσε καθένας που ερχότανε.

Το τσιγαριαστό που έψησε η κ. Βάσω ήταν ανεπανάληπτο όπως και οι πεντανόστιμες τηγανιτές πατάτες. Το αγνό κρασί του Σπύρου Τζανιδάκη, το μέλι δικής του παραγωγής και άλλα γλυκά έβαλαν σε πειρασμό όλους να δοκιμάσουν και να τα βαθμολογήσουν με άριστα. Ο Ανδρέας Τζανιδάκης (νεότερος από τα αδέρφια) μου έλεγε ότι σε ηλικία 10 ετών θυμάται την αείμνηστη μητέρα του να αρμέγει 100 αίγες μόνη της και να βράζει μετά το γάλα να δίνει στα παιδιά της. Το μιτάτο χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και ανακαινίστηκε το 2017 με την κατασκευή και χώρου για παρέα κάτω από τους πρίνους.

Ο Μανώλης Παπυράκης έβγαλε πολύ όρεξη και όπως πολλοί άλλοι τραγούδησε ακούγοντας τις γλυκόλαλες λύρες του Πανάγου Μαθιουδάκη, Αντώνη Ακτουδιανάκη και Γιώργη Τζουγανάκη που τους συνόδευαν ο Γιώργος Παπαδάκης με τον Γιώργο Μακεδάκη στα λαγούτα και ο Βασίλης Ακτουδιανάκης στην κιθάρα. Παρόντες αρκετοί μερακλήδες τραγουδιστές και χορευτές (μερικοί με τις συζύγους τους), όπως η διδάκτωρ Ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών αντιδήμαρχος κ. Άννα Ελεθεριάδου μαζί με τον σύζυγο της καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Πέτρο Γκίκα και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης που αγαπούν την φύση και την αγνή παρέα.

Αυτά τα ωραία μένουν λοιπόν στη ζωή, η οποία είναι πολύ σύντομη και αλλοίμονο σε όποιον δεν σκέφτεται ότι είμαστε περαστικοί.

Προσωπικά μου ήρθαν στο νου εικόνες από την αξέχαστη παρέα που είχαμε κάνει πριν 30 χρόνια στο άλλο μιτάτο της οικογένειας που είναι ακόμα ψηλότερα, σε κουρές, που παρόντες ήταν ο αείμνηστος Τζανιδόχρηστος και οι αείμνηστοι γιοι του Γιάννης και Αντώνης Τζανιδάκης, που τόσο νωρίς έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Έγραψα λοιπόν μια μικρή ρίμα στη μνήμη τους… και την αφιερώνω στα μέλη της οικογένειας που τιμούν το όνομά τους.

Ξύπνησε Τζανιδόχρηστο κι έλα στα χειμαδιά σου

να σμίξεις με τσι φίλους σου και τη δικολογιά σου.

Πρόβαλε στην Ελεύθερνα να σ’ ακλουθούν κι οι γιοι σου

και χοροστάσι να στεθεί στην πατρική τη γη σου.

Στον Ψηλορείτη ν’ ανεβείς, να βγεις στις Αραβάνες

χαρμόσυνα να παίξουνε του Αρκαδιού καμπάνες.

Να ιδείς τσι μπροσταρόκριγιους να σέρνουν το κοπάδι

ν’ αφουγραστείς τα λέρια ντως πριν ξαναπάς στον Άδη.

Τα μάθια σου παιδόγγονα πάλι να ξαναϊδούνε

που τ’ όνομά σου το τιμούν όπου και να βρεθούνε.

Να σύρεις πρώτος το χορό κι οι γιοί σου ν’ ακλουθούνε

όσο βαστάξει ο χορός να σφιχταγκαλιαστούνε.

Κι απόκιας ας γυαγείρετε στου Χάρου τα λημέρια

μα ούλοι θα κατέβουμε του νάδη τα σκαλέρια.

 

Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)

Ελεύθερνα 19/07/2020