24 °C Rethymno, GR
09/07/2020

Παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Οι πολίτες μπροστά – ένας δήμος για όλους» για τον κορωνοϊό

Τις ημέρες αυτές είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, μια πρωτόγνωρη κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που η εξέλιξή της δείχνει να είναι αρκετά δύσκολη. Δεν είναι άλλη από την πανδημία του ιού COVID 19 που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του έτους και δείχνει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο αδιακρίτως. Ιός, ο οποίος μελετάται από τους επιστήμονες συνεχώς, ωστόσο απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να μπορούν να φτάσουν σε θετικά αποτελέσματα για την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο. Η δημοτική παράταξη «Οι πολίτες μπροστά – Ένας δήμος για όλους» νιώθει την ανάγκη να υποστηρίξει τα εξής:

Καταρχήν απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία από όλους μας και φυσικά συμμόρφωση στις υποδείξεις των πλέον ειδικών, που δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίζουμε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευόμαστε τις συμβουλές των ειδικών τόσο για την πρόληψη αλλά και για την ενημέρωσή μας. Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που θα νοσήσει θα έχει ήπια συμπτώματα, αλλά υπάρχει και ένα μικρότερο μέρος που ανήκει είτε σε ομάδες υψηλού κινδύνου με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, είτε σε ηλικιωμένους, κι αυτές είναι οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο σοβαρά και να παρουσιάσουν επιπλοκές. Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν όλοι στο άμεσο περιβάλλον μας έχουμε έναν άνθρωπο που ανήκει σε μία από τις χαρακτηριζόμενες ως ευπαθείς ομάδες.

Καλούμαστε λοιπόν όχι μόνο να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά και τις ομάδες και τα άτομα αυτά, όσο καλύτερα μπορούμε. Η προσπάθεια όλων των πολιτών θα πρέπει να είναι συνεχής, και να εστιάζεται κυρίως στην παραμονή στο σπίτι, αποφεύγοντας επισκέψεις, κοινωνικές συναναστροφές και συγχρωτισμό, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Μετακίνηση να υπάρχει μόνο για τα απολύτως αναγκαία, όπως την αγορά τροφίμων, φαρμάκων ή ειδών πρώτης ανάγκης. Στην περίπτωση αυτή να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως ακριβώς έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, δηλαδή σωστό πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο που είναι οι πιο σημαντικοί κανόνες.

Να πειστούν, ειδικά οι νέοι και τα παιδιά, να μείνουν στο σπίτι, να μην συναθροίζονται πουθενά, προκειμένου να μην διασπείρεται και μεταδίδεται ο ιός, όπως επίσης και οι συμπολίτες μας που θα ήθελαν να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Όσο περισσότερο μείνουμε όλοι μας στο σπίτι, τόσο περισσότερο θα προφυλαχτούμε κι εμείς και θα προφυλάξουμε κατ’ επέκταση και τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης θα προφυλάξουμε και τους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, όπως γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό να παραμείνουν υγιείς ώστε να μπορέσουν να περιθάλψουν όσους χρειαστούν νοσηλεία, άρα δεν θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας το οποίο θα υποστεί μια μεγάλη πίεση. Θα προφυλάξουμε και όλους τους εργαζόμενους στον τομέα που έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, τη σίτισή μας, την προμήθεια φαρμακευτικής ύλης και γενικά όλους αυτούς που εργάζονται σε τομείς που δεν μπορούν να κλείσουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οφείλουμε να είμαστε ευγενείς, να σκεφτόμαστε και να εκτιμούμε ότι με κίνδυνο της δικής τους υγείας αλλά και της υγείας της δικής τους οικογένειας, εργάζονται ακούραστοι για να εξασφαλίσουν σε μας όλα τα αγαθά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

Άλλωστε, ζούμε σε καιρούς που η τεχνολογία βοηθάει την παραμονή στο σπίτι μας, ακόμα και την εργασία μέσα σε αυτό, αφού οι λύσεις και οι εφαρμογές για την ηλεκτρονική επικοινωνία είναι πολλές και οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα πολλές επιχειρήσεις έχουν μεριμνήσει ώστε να παραδίδουν τα ψώνια σε κάθε σπίτι, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης. Να θυμόμαστε ότι μπορούμε κι εμείς να βοηθάμε άτομα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα προθυμοποιούμενοι μαζί με τις δικές μας προμήθειες να κάνουμε και τις δικές τους, χωρίς κίνδυνο να εκτεθούμε πάντα και να προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με συμπολίτες μας που γνωρίζουμε πως μένουν μόνοι.

Να θυμόμαστε ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ανταποκριθούμε σε αυτά που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες για την καταπολέμηση της διασποράς του COVID 19.

Έννοιες όπως υπευθυνότητα, σύνεση, ηρεμία και ιδιαίτερα ψυχραιμία είναι τα μόνα όπλα που έχουμε ενάντια σε αυτού του είδους τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντίθετα ο πανικός είναι σύμμαχός τους. Η δημοτική παράταξη «Οι πολίτες μπροστά -Ένας δήμος για όλους» είναι αρωγός της προσπάθειας των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας. Για το λόγο αυτό επισημαίνουμε ότι υπάρχουν δομές που έχουν τεθεί στην εξυπηρέτηση των ευπαθών και όχι μόνο ομάδων και όποιος επιθυμεί να λάβει πληροφορίες ή να συνδράμει εθελοντικά μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με την ευχή να πάνε όλα καλά για όλους μας και να αποδείξουμε την υπεύθυνή μας στάση, βγαίνοντας όσο τον δυνατόν αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια. Κρατάμε ως βασική οδηγία την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα «υπευθυνότητα είναι να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις ήδη τον ιό και φοβάσαι μήπως τον μεταδώσεις» .

Μένουμε σπίτι και έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και όλοι μαζί την λειτουργία και συνέχεια της κοινωνίας μας, γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους παρόντες.

Για την Δημοτική παράταξη

Ο επικεφαλής

Κρεβετζάκης Θωμάς