18 °C Rethymno, GR
09/03/2021

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Παραδόθηκε στην κακοκαιρία το Ρέθυμνο, τεράστιες οι καταστροφές σε όλο τον νομό

* Διαλύθηκαν οι υποδομές οδοποιίας, εξαφανίστηκαν καλλιέργειες * Από τον πρωτοφανή όγκο νερού υπερχείλισαν Πλατανιανός και Αρκαδιώτικος ποταμός, Γεροπόταμος και Πετρές

Στο έλεος της κακοκαιρίας παραδόθηκε από χθες το πρωί ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου, με τις καταστροφές να χαρακτηρίζονται τεράστιες από άκρη σε άκρη του νομού. Η ισχυρή και ακατάπαυστη βροχόπτωση, με τεράστια ένταση και ποσότητα νερού, διέλυσε τα πάντα στο πέρασμα της. Στο σύνολο του το οδικό δίκτυο του νομού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας είτε των πλημμυρικών φαινομένων, είτε των κατολισθήσεων που είναι συνεχείς από χθες το πρωί. Το αγροτικό δίκτυο έχει αφανιστεί ενώ τεράστιες ζημιές έχουν τα δημοτικά και το επαρχιακό δίκτυο. Η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται με τεράστια δυσκολία και γι’ αυτό καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Τόσο ο αγιοβασιλιώτικος δρόμος, ο αρκαδιώτικος, ο αμαριώτικος όσο και η παλαιά εθνική οδός από Ρέθυμνο-Επισκοπή-Αργυρούπολης όσο και Σφακάκι-Πέραμα είναι κλειστοί, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η κυκλοφορία τους.

Παράλληλα οι ποταμοί «φούσκωσαν» πλημμυρίζοντας τις περιοχές με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον Πλατανιανό Ποταμό, τον Αρκαδιώτικο και τον Γεροπόταμο. Στον Πλατανιά μάλιστα από νωρίς το πρωί πυροσβεστική αστυνομία και πολιτική προστασία είχαν ενημερώσει τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση που η στάθμη του νερού ανέβαινε και η κατάσταση χαρακτηριζόταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Αντίστοιχα και στο Πέραμα όπου τα νερά του ποταμού που υπερχείλισε παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους καθιστώντας την κυκλοφορία στην περιοχή επικίνδυνη.

Στις Μαργαρίτες η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει από το σπίτι της οικογένεια, ενώ στα Σκουλούφια εγκλωβισμένες για τρεις ώρες στα αυτοκίνητα τους παρέμειναν δυο γυναίκες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ μόλις σταματήσει η βροχή θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Τα εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει την καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, σημαντικών δημοτικών υποδομών (κυρίως οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας), ενώ παράλληλα με μια πρώτη αποτίμηση μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν κατοικίες αλλά και το φυτικό κεφάλαιο-παραγωγή σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Με δεδομένη την ανυπολόγιστη ζημιά σε όλους τους δήμους του νομού χθες το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ζήτησε από τον περιφερειάρχη να κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το αίτημα, σύμφωνα με την κ. Λιονή, έχει ήδη διαβιβαστεί αρμοδίως στο υπουργείο.

Σημειώνεται ότι σε επιφυλακή από νωρίς χθες το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παραμένουν συνεργεία των δήμων, της περιφέρειας και ιδιώτες, προκειμένου να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και να καθαρίζουν ποταμούς και δρόμους. Προτεραιότητα όλων είναι να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και ακολούθως περιουσίες και καλλιέργειες.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει χτυπηθεί όλος ο νομός. Απίστευτες οι ποσότητες νερού που έπεσαν. Οι ζημιές έγιναν κυρίως επειδή το νερό έπεσε στα ορεινά και κατέβαινε με μεγάλη ορμή στα πεδινά με φερτά υλικά, πέτρες και χώματα. Μιλάμε για τόνους νερού που έφταναν στα ποτάμια και τους δρόμους, τα οποία διαρκώς καθαρίζαμε. Ο Πλατανιανός ποταμός αν και ήταν πολύ καλά καθαρισμένος, δεν άντεξε και υπερχείλισε. Μηχανήματα βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή και σε ετοιμότητα και καθαρίζουν για να εκτονώνεται το νερό. Σε συνεργασία με τον δήμο, την πολιτική προστασία και τη μητρόπολη όποιος πολίτης χρειάζεται θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο ίδρυμα της Μητρόπολης στον Τίμιο Σταυρό. Κάναμε αίτημα στον περιφερειάρχη, ο οποίος το μεταβίβασε στην Αθήνα, να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλος ο νομός. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Οι ποσότητες του νερού ήταν μεγαλύτερες από την προηγούμενη φορά και σε συντομότερο χρόνο».

 

Τεράστια προβλήματα στον δήμο Ρεθύμνου

Τεράστια είναι τα προβλήματα σε ολόκληρο τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου από τη χθεσινή κακοκαιρία με τις ζημιές και τις καταστροφές σε δημοτικό οδικό δίκτυο να είναι πολύ σοβαρές. Τα ποτάμια φούσκωσαν απειλητικά ενώ τόσο στον Πλατανιά, στον Σταυρωμένο όσο και σε πολλούς οικισμούς της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου οι εικόνες που κατεγράφησαν ήταν αποκαλυπτικές του μεγέθους της καταστροφής.

Το ποτάμι του Πλατανιά φούσκωσε επικίνδυνα και απείλησε σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή. Από νωρίς το πρωί άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου ήταν στο σημείο προσπαθώντας να κάνουν απαντλήσεις νερού. Οι κάτοικοι των σπιτιών είχαν ειδοποιηθεί από την πρώτη στιγμή να είναι σε ετοιμότητα ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο λόγω του τεράστιου όγκου του νερού, ενώ υπήρξε μέριμνα σε συνεργασία του δήμου, της περιφέρειας και της Μητρόπολής να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Αντίστοιχα υπερχείλισε ο ποταμός στη γέφυρα του Σταυρωμένου δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές καθιστώντας επικίνδυνο το οδικό δίκτυο. Στα Σκουλούφια δυο γυναίκες είχαν εγκλωβιστεί για περισσότερες από τρεις ώρες στα αυτοκίνητα του, ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες, κάτι που κατέστη εφικτό μετά από τρεις και πλέον ώρες. Αντίστοιχα στην Πηγή είχε σημάνει συναγερμός και οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί από την ΕΛΑΣ και τον δήμο να μην βρίσκονται σε ισόγεια και υπόγεια καθώς είχε φουσκώσει το ποτάμι. «Είμαστε σε γενική επιφυλακή και έχουμε όλα τα διαθέσιμα οχήματα και δυναμικό. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 10 το πρωί. Οι πολίτες πρέπει να υπακούν στις εντολές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, γιατί θα υπάρχει πρόβλημα και να μην μετακινούνται άσκοπα. Στη γέφυρα του Πλατανιά είχαμε κάποια εγκλωβισμένα αμάξια, τα οποία σταδιακά απεγκλωβίστηκαν. Στην κυκλοφορία ενώ έχουμε πει να μην περνούν από τις ιρλανδικές διαβάσεις το κάνουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και όλες οι δυνάμεις θα είναι έξω», ανέφερε ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου Θεοδόσης Χασάπης.

Στην Ελεύθερνα καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο ύδρευσης και η περιοχή παραμένει αποκομμένη και αποκλεισμένη. Στου Πίκρι κατέβηκε ποταμός και «μετακινήθηκαν» σπίτια του χωριού. Στον Πηγιανό Κάμπο σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν πλησίον του ξενοδοχείου El Greco, όπου «μετακινήθηκε» κατοικία ενώ τα νερά το ποταμού παρέσυραν βαρύ σκαπτικό μηχάνημα που ήταν σταθμευμένο εκεί για τις ανάγκες έργου που εκτελείται. Τεράστιες καταστροφές καταγράφονται πέριξ του αρκαδιανού ποταμού σε: Καψαλιανά, Βιράν Επισκοπή, Μαγνησία, Σταυρωμένος. Ο αύλειος χώρος του νηπιαγωγείου Σταυρωμένου πλημμύρισε με νερά. Σοβαρά τα προβλήματα και με δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ καθώς έπεσαν στύλοι και καλώδια. Στη Βιράν Επισκοπή μάλιστα δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση από τις 12 το μεσημέρι.

Αντίστοιχα προβλήματα κατεγράφησαν στα χωριά του Βρύσινα όπου στα Γουλεδιανά πλημμύρισε το ρέμα.

«Στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι στην ενδοχώρα. Στον Πλατανιά υπερχείλισε ο ποταμός, και πλημμύρισαν οι δρόμοι. Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρέθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική και ενημερώνει τους κατοίκους για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που υπερχειλίσει ξανά. Στην Πηγή υπάρχει πρόβλημα, ο αρκαδιώτικος ποταμός έχει «φουσκώσει», οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και δεν μπορούν να πλησιάσουν μηχανήματα. Επίσης είναι κλειστός ο δρόμος Αρκάδι-Πέραμα

Στον Σταυρωμένο το τεχνητό γεφυράκι που είχε φτιαχτεί πέρυσι από την περιφέρεια πέρασε πάνω από τον επαρχιακό δρόμο. Είχαμε αίσιο τέλος για τους ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί στα Σκουλούφια, υπάρχουν ζημιές αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δημήτρης Λελεδάκης.

 

«Πολλαπλάσια τα προβλήματα από την κακοκαιρία του 2019»

Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τους οικισμούς, Γιώργος Σκορδίλης τόνισε πως οι ζημιές που καταγράφονται είναι τεράστιες και πολύ μεγαλύτερες από αυτές της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου του 2019. Περιγράφοντας τα προβλήματα στους οικισμούς του δήμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και τις εμπειρίες των δυο τελευταίων ετών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορώ να πω ότι ήμασταν υποψιασμένοι για τις δύσκολες καταστάσεις που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Από τη νύχτα που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα φάνηκε ότι θα είχαμε μια πολύ δύσκολη ημέρα. Πραγματικά όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα που άφησε και θα αφήσει στη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένες περιοχές του δήμου, κυρίως στα ανατολικά και αναφέρομαι στα χωριά της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου στις περιοχές κατά μήκος του πλατανιανού ποταμού αλλά και τα χωριά του Βρύσσινα, οι καταστροφές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλαπλάσια από τον Φλεβάρη του 2019. Κατεστραμμένες γέφυρες, κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, χωριά που έχουν αποκλειστεί από τις κεντρικές αρτηρίες τους, αγροτικοί δρόμοι που δεν υπάρχουν, καταστράφηκαν, ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις σε πλατείες και γειτονιές, αποκλείστηκαν χωριά ολόκληρα για πολλές ώρες μέχρι να αποκατασταθούν από τις υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας αλλά και από ιδιώτες. Υπήρξαν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές, άνθρωποι που έφυγαν από τα σπίτια τους επειδή δεν αισθάνονταν ασφαλείς ή δεν μπορούσαν να μείνουν, όλα αυτά τα είδαμε. Μέχρι αργά το βράδυ υπήρχε πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε Αρχαία Ελεύθερνα, Ελεύθερνα και στου Πίκρη έχουν αποκλειστεί από τις κεντρικές αρτηρίες. Αρχαία Ελεύθερνα, η Ελεύθερνα, ο Πίκρης και το Μαλάκι. Αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα στον παλιό εθνικό δρόμο στο ύψος του Σταυρωμένου, στον αρκαδιώτη ποταμό, όπου μια γέφυρα έχει καταστραφεί και χρήζει ολοκληρωτικής αποκατάστασης. Στην Πηγή, δυο γεφύρια έχουν πέσει και χρήζουν αποκατάστασης στο κέντρο του χωριού. Στον κεντρικό δρόμο Αρμένοι-Κούμοι η γέφυρα έχει κλείσει, υπάρχει πρόβλημα. Σε όλα τα χωριά του Βρύσινα, Σελί, Μύρθιο Αμπελάκι, Καρέ, Γουλεδιανά, υπάρχουν τρομερά προβλήματα από καταπτώσεις δρόμων, φερτά υλικά και αρκετές ώρες άτομα ήταν αποκλεισμένα στις περιοχές αυτές».

 

Πρωτοφανείς καταστροφές στον δήμο Μυλοποτάμου

Στη δίνη πρωτοφανούς κακοκαιρίας βρίσκεται η περιοχή του δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μανούσο Κλάδο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα ποτάμια «φούσκωσαν», σπίτια έχουν πλημμυρίσει όπως επίσης και σχολεία σε Αξό, Γαράζο , Κάλυβο, Αγιά. Οι μαθητές με ασφάλεια κατέστη εφικτό να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ, όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του δήμου Μανούσος Κλάδος, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και οι εκπαιδευτικοί με τη συνδρομή του ανθρώπων του δήμου. Ένα σπίτι στις Δαφνέδες κατέρρευσε, ενώ κατολισθήσεις σημειώνονται συνεχώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς, οι οποίοι καλούνται να μην μετακινούνται για λόγους ασφαλείας.

«Είχαμε σοβαρά προβλήματα με την υπερχείλιση του ποταμού Γεροποτάμου. Κάποια σπίτια που είναι δίπλα στο ποτάμι πλημμύρισαν», ανέφερε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεοδόσης Χασάπης.

 

Αποκλεισμένος ο δήμος Αμαρίου εξαιτίας των κατολισθήσεων

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στον δήμο Αμαρίου, ο οποίος είναι αποκλεισμένος καθώς οι κατολισθήσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τόσο ο αμαριώτικος δρόμος όσο και ο δρόμος Αρκάδι-Αμάρι, ενώ εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται σε όλο το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος Μανόλης Ψαρουδάκης,

Σημειώνεται επίσης ότι το φράγμα έχει υπερχειλίσει και οι γύρω δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, ενώ νωρίς το πρωί εγκλωβίστηκε στην περιοχή υπάλληλος του εργοταξίου, ο οποίος ευτυχώς κατάφερε να απομακρυνθεί από το επικίνδυνο σημείο. Ζημιές καταγράφονται και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Νωρίς το πρωί είχαμε ένα πρόβλημα στους ποταμούς στο Αμάρι με έναν υπάλληλο εργοταξίου που είχε εγκλωβιστεί στο σημείο. Κόψαμε το ρεύμα εκεί για να μην υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τον άνθρωπο, μεταβήκαμε προς τα εκεί αλλά όταν φτάσαμε είχε ήδη απεγκλωβιστεί μόνος του και προσπαθήσαμε να τον μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος. Η ΕΜΑΚ δεν χρειάστηκε να επέμβει από το Ηράκλειο», μας είπε ο κ. Χασάπης, διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου».

Ολοσχερής καταστροφή στο οδικό δίκτυο του δήμου Αγίου Βασιλείου

Τεράστια προβλήματα δημιούργησε ή έντονη κακοκαιρία στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Για ολοσχερή καταστροφή στο δημοτικό και, κυρίως, στο αγροτικό οδικό δίκτυο κάνει λόγο ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης.

Ο Κουρταλιώτης και ο Κοξαριανός Ποταμός έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα ενώ από την ισχυρή βροχόπτωση κατέρρευσε η μεταλλική γέφυρα του Πλακιά. Επίσης πλημμύρισε κάμπινγκ της περιοχής ενώ προβλήματα καταγράφονται και στου Πρέβελη. «Έχουμε πάρα πολλές ζημιές κυρίως στη δημοτική ενότητα Φοίνικα. Αγροτικό δίκτυο δεν υπάρχει πλέον και δεν ξέρω πόσο καιρό θα κάνουμε να το επιδιορθώσουμε. Το δημοτικό δίκτυο έχει επίσης τεράστια προβλήματα, η πεζογέφυρα που υπήρχε στον Πλακιά υπέστη καθίζηση και έσπασε. Σε πολλά σημεία έχουμε κλείσει τους δρόμους, ειδικά στο αγροτικό δίκτυο. Τόσο ο Κουρταλιώτης όσο και ο Κοξαριανός ποταμός, είναι έτοιμοι να ξεχειλίσουν. Στο Δαμνόνι ο ποταμός πλημμύρισε. Στην Κοξαρέ όλες οι γύρω περιοχές έχουν πλημμυρίσει ενώ είχαμε πλημμυρισμένα σπίτια και στον Πλακιά».

Σοβαρές ζημιές στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο των Ανωγείων

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο των Ανωγείων, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Οι δρόμοι καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο νερού, ενώ το βράδυ της Δευτέρας πλημμύρισαν τρία σπίτια της περιοχής. Το κεντρικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, παραμένει ανοιχτό.