15 °C Rethymno, GR
24/02/2021

Η ΝΕΑ Κ.Υ.Α. ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ…

«Παραθυράκι» για διεξαγωγή πρωταθλημάτων μόνο με τεστ

Ημέρες lock down βιώνει η Ελλάδα και καθένας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, και η νέα Κ.Υ.Α. ήρθε για να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα άφησε ανοικτό… το παράθυρο για διεξαγωγή περισσότερων πρωταθλημάτων, αλλά με μία βασική προϋπόθεση. Την εβδομαδιαία διενέργεια τεστ αντιγόνου COVID-19 με από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Αρχικά τα νέα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση επισημοποίησε όσα είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας παράλληλα γνωστές και αρκετές λεπτομέρειες που αφορούν ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η δράση σε Super League, Basket League, Champions League, Europa League, Euroleague και BCL. Κανονικά μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για τους  Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, σύμφωνα όμως με τις ονομαστικές λίστες της Γ.Γ.Α. Ακόμα, δεν θα αναβληθούν αγώνες και διοργανώσεις Εθνικών ομάδων που έχουν υποχρεώσεις στο εν λόγω διάστημα.

Από κει και πέρα και σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Γ.Α., ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και άλλα πρωταθλήματα. Ο λόγος για την Super League 2, την Football League που συμμετέχει η Επισκοπή, την Α1 πόλο Ανδρών, την Α1 πόλο Γυναικών που αγωνίζεται ο ΝΟΡ και την Volley League Ανδρών και Γυναικών. Ομοσπονδίες και Ενώσεις καλούνται να καταθέσουν υγειονομικό πρωτόκολλο που φυσικά θα πρέπει να εγκριθεί. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εβδομαδιαία διενέργεια τεστ αντιγόνου COVID-19 από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Γ.Γ.Α. τονίζει: «Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Τα ατομικά αθλήματα που συνεχίζονται – Εκτός η κολύμβηση, κλειστά τα κολυμβητήρια

Επίσης, η νέα Κ.Υ.Α. επισημαίνει τις εξαιρέσεις μετά την αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:

«Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

* στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)

* αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, θαλάσσιο σκι,  ποδηλασία,  γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ορειβασία/αναρρίχηση».

Αναλυτικά το νέο Δελτίο Τύπου της Γ.Γ.Α

Έπειτα από την αρχική ενημέρωση της Γ.Γ.Α για την νέα Κ.Υ.Α., χρειάστηκε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζεται τι ισχύει με τα κολυμβητήρια.

«Έπειτα από νεότερες οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ τα ανοικτά κολυμβητήρια από την αναστολή λειτουργίας και χρήσης ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεπώς ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ατομική άθληση στην κολύμβηση.

Εκ μέρους, λοιπόν, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 07.11.2020 έως 30.11.2020 με βάση την ΚΥΑ της 6.11.2020 με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020»:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

– στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης), αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία,, ιστιοπλοΐα (έως διμελή πληρώματα), κωπηλασία (έως διμελή πληρώματα), κανόε καγιάκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ορειβασία/αναρρίχηση.

Συστήνεται, όπου υπάρχει περιορισμός χωρητικότητας, ο χρόνος άσκησης να είναι έως 1 ώρα.

2) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:

– στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),

– στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League),

– στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA),

– εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

3) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης τους Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τους Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

4) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

5) Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον

– έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και

– προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για τις προπονήσεις ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι οδηγίες θα επικαιροποιούνται.

Διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Β. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους».