29 °C Rethymno, GR
14/07/2020

Παραμένουν στις εστίες του Γάλλου περίπου 25 φοιτητές

Στις φοιτητικές κατοικίες της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου θα παραμείνουν περίπου 25 φοιτητές, οι οποίοι για προσωπικούς λόγους ο καθένας δεν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους. Οι φοιτητές είχαν συνάντηση χθες με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Τσακαλίδη, εξηγώντας του ότι για οικογενειακούς λόγους θα πρέπει να παραμείνουν στις εστίες και ο πρύτανης δέχτηκε όσα του ανέφεραν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό σταθμό Creta ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Τσακαλίδης, είχε συνάντηση με τους φοιτητές και τους ενημέρωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το εξάμηνο αυτό θα κυλήσει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους προέτρεψε να πάνε στις οικίες τους.

▶️Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Τσακαλίδης μίλησε στην τηλεόραση Creta με τα καλύτερα λόγια για τον…

Δημοσιεύτηκε από TV CRETA – Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση Α.Ε. στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Εκείνοι τον ενημέρωσαν πως για διάφορους λόγους (οικογενειακούς κ.ά) δεν μπορούν να μετακινηθούν. Όπως είπε ο πρύτανης το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να τους αφήσει εκτός των εστιών. Εξ ανάγκης θα συμβεί αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλίδης.

Η πρυτανεία όπως είπε θα ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλίδης ανέφερε:

«Το ζήτημα με τις φοιτητικές εστίες είναι κάτι το οποίο προέκυψε με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Η απόφαση αυτή έγινε μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και υπάρχουν βήματα συγκεκριμένα για να επιστρέψουν οι φοιτητές που είχαν μείνει στις εστίες στα πατρικά τους. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο στεγάζουμε περίπου 450-500 φοιτητές. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους. Στη φοιτητική κατοικία στου Γάλλου στο Ρέθυμνο παραμένουν περίπου 20 φοιτητές. Έγινε μια συνάντηση με τα παιδιά αυτά στο Ρέθυμνο, όπου τους εξήγησα ότι με μεγάλη πιθανότητα αυτό το εξάμηνο θα κυλήσει με εξ αποστάσεως διδασκαλία και τους προέτρεψα να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, στους γονείς ή σε συγγενείς τους. Υπάρχουν παιδιά που για διάφορους οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να επιστρέψουν. Εδώ τίθεται από πλευράς πανεπιστημίου ένα σημαντικό ζήτημα. Το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε εκτός των εστιών. Εξ ανάγκης θα μείνουν εκεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα παιδιά εκτός των εστιών. Θα ενημερώσουμε το υπουργείο Παιδείας ότι έχουμε 20 φοιτητές που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις εστίες. Οι φοιτητές αυτοί δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες εκείνων που θα καλυφθούν οι ανάγκες στέγασής τους από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Επομένως θα χρειαστεί να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, στις εστίες. Ουσιαστικά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ωστόσο αυτό να γίνει σε συνθήκες ασφάλειας για τους ίδιους τους φοιτητές και αυτός είναι ο στόχος της διοίκησης και του πανεπιστημίου μας σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Άρα δεν πρόκειται να μείνει κάποιος στους δρόμους ».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Ρεθύμνου: «Τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν από τον πρύτανη»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου, τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και οι φοιτητές έλαβαν διαβεβαιώσεις για την προμήθεια αντισηπτικών και για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για να εντατικοποιηθούν οι καθαρισμοί.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Σήμερα συναντηθήκαμε στις 11:00 π.μ. με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη. Ο πρύτανης έκανε δεκτά τα αιτήματά μας στο σύνολό τους. Από την αρχή της συζήτησης μας δήλωσε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν έξω απ’ τα δωμάτια χωρίς τη βούλησή μας. Η συζήτηση κατέληξε σε διαβεβαίωση από μεριάς του ότι:

Θα κινηθούν διαδικασίες για την επαναλειτουργία σίτισης.

Έχει ήδη επικοινωνήσει με το τμήμα Χημείας του Ηρακλείου, ώστε να ενημερωθεί για τα διαθέσιμα αποθέματα αντισηπτικών και να προμηθευτούν καταλλήλως οι εστίες.

Έχουν κινηθεί διαδικασίες για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα και ότι θα εντατικοποιηθούν οι καθαρισμοί.

  • Σε περίπτωση που κάποιος/α εμφανίσει συμπτώματα και θελήσει να εξεταστεί, θα υπάρξει μέριμνα.
  • Μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτά όλα τα άτομα χωρίς εξαίρεση, και για λόγους τυπικούς-διαδικαστικούς θα πρέπει να συμπληρώσουμε υπεύθυνες δηλώσεις και να τις αποστείλουμε στη Φοιτητική Μέριμνα. Στη δήλωση (μετά από ένστασή μας) θα μπορεί κανείς/καμιά να επικαλεστεί προσωπικούς, οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους, χωρίς να χρειάζεται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. δεδομένου ότι είναι δυνατόν να συντρέχουν προσωπικοί-οικογενειακοί λόγοι (ενδοοικογενειακή βία κ.τ.λ.) οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν, ούτε είναι δυνατόν να εκφραστούν.

Λίγο αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή μας, λάβαμε email από το γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας, στο οποίο μας ζητείται, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβαν από τον Πρύτανη, να αποστείλουμε (για διαδικαστικούς και μόνο λόγους) τις δηλώσεις μας.

Συνεπώς, τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν από τον πρύτανη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να μένουμε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα όλων των συλλόγων και όλων των υπολοίπων αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη!».