12 °C Rethymno, GR
08/04/2020

Παραμονή Χριστουγέννων στη μαγική «Παιχνιδοχώρα – Το εργαστήρι του Άϊ Βασίλη»

Η παραμονή των φετινών Χριστουγέννων, είχε πολύ μαγεία από τις νεράιδες και τα ξωτικά της Παιχνιδοχώρας. Παρά το κρύο και τη βροχή, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, η Παιχνιδοχώρα και το εργαστήρι του Άϊ Βασίλη, στο Ρέθυμνο, ήταν γεμάτη με δράσεις και εκδηλώσεις, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν την πλατεία Μικρασιατών και να περάσουν λίγες ώρες δίπλα στον Άγιο Βασίλη.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από το πρωί και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, αφού μπόρεσαν να δουν από κοντά τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του, να τυλίξουν δώρα, να κάνουν κατασκευές με πηλό, face painting και φυσικά να γράψουν ευχές σε χειροποίητες κάρτες.

Η επιστροφή στις ρίζες μας, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά, να φτιάξουν χειροποίητα στολίδια στον παραδοσιακό αργαλειό, μέσα στο σπίτι του Πολιτισμού, με την καθοδήγηση της Κας. Αλεξάνδρας Θεοχάρη (ΚLOTHO).

Η μέρα της παραμονής ξεκίνησε με Zumba kids, από το μέλη του Αθλητικού Σωματείου Μαχητικών Τεχνών ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ, δίνοντας ρυθμό σε κάθε γωνιά της πλατείας, ενώ λίγο αργότερα η παλιά πόλη γέμισε παραδοσιακές μουσικές, αφού στις οδούς  Αρκαδίου και Τσουδερών ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης-ΕορτάΖω  και  ΨωνίΖω  στο Ρέθυμνο 2019-2020 και το Αερόστατο, διοργάνωσαν ένα μεγάλο γλέντι με τον Λευτέρη Τζαγκαράκη, παρασύροντας όλους τους περαστικούς.

Το Σύνολο Ρυθμός σε διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου, ήρθε από τον Βόλο και με τις εξαιρετικές φωνές της Ρεθυμνιώτισας Ελευθερίας Ασουμανάκη και του  Θάνου Ματζίλη, ταξίδεψαν το κοινό σ’ ένα μαγικό ταξίδι στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας την εικόνα της πατρίδας μας δια δραστικά, στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ήθη και έθιμα, κάλαντα βυζαντινά, νησιώτικα, μακεδονίτικα και ηπειρωτικά αντήχησαν σ’ όλη την παλιά πόλη παρέα με το κοινό και με επισκέπτη τη βροχή κατά διαστήματα. Την ίδια ώρα, συνοδοί και σύντροφοι  των νέων καλλιτεχνών , οι νέοι του παραδοσιακού συλλόγου Ερωφίλη συμπλήρωναν την παλέτα της Ελληνικής παράδοσης και συντρόφευαν με κεράσματα την δια δραστική παράσταση του Ρυθμού.

Η δράση ανταλλαγής παιχνιδιών και βιβλίων συνεχίστηκε με επιτυχία, αφού παιδιά κάθε ηλικίας έφτασαν στο σπίτι του Πολιτισμού για να ανταλλάξουν τα παλιά τους παιχνίδια ή τα βιβλία τους, να πάρουν άλλα από τα ξωτικά του Άι Βασίλη, μαθαίνοντας έτσι για την ανακύκλωση, την ανταλλαγή και την προσφορά, αφού τα δικά τους παλιά παιχνίδια και βιβλία, θα χαρίσουν χαρά σε άλλα παιδιά ου έχουν ανάγκη. Η δράση ανταλλαγής συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια της Παιχνιδοχώρας, με σκοπό να γεμίσουν πολλοί σάκοι με βιβλία και παιχνίδια.

Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.

Συνδιοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης –  ΕορτάΖω  και  ΨωνίΖω  στο Ρέθυμνο 2019-2020

Υποστηρικτές: Τροχαία Ρεθύμνης, Talos Road Tours, Σώμα Προσκόπων Ρεθύμνης, Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, 2ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, Παραδοσιακός Σύλλογος Ερωφίλη, Σχολή Χορού Ιωάννας Δρυγιαννάκη, Γυμναστήριο OLYMPIC, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Αρκάδι, Αθλητικό Σωματείο Μαχητικών Τεχνών ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Χοροκρήτες, Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου (ΛΕΡ), Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σχολή Χορού Χοροκίνηση, Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού ΟΚΑ Πρέβελη-Τμήμα Πατινιών, Μαζορέτες Dolphin Breaths, Ερυθρός Σταυρός, ΡΕΘελοντώ, Γενική Προμηθευτική ΑΕ (Χαράλαμπος Ορφανουδάκης), Hotel Bracos

Συμμετέχουν: Chimney Cakes Rolling Bakery, Ζαχαρένια Αγριμάκη-Αγροκτήματα Αγριμάκη, Μέλι-Γάλα, Home-Seaside Rethymno, Karma&Farma-Nayias Cookies, Νεκτάριος Νικολακάκης (Πατατουλάκης), Το Χαμόγελο του Παιδιού, Minoan Production-Γιώργος Σηφακάκης (Φωτογραφίες με τον Αϊ Βασίλη)