17 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παρελήφθησαν από τον δήμο οι έξι αίθουσες προκάτ για σχολικές μονάδες

Την περίοδο των Χριστουγέννων θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης.

Στο Ρέθυμνο έφτασαν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι έξι σε αριθμό, αίθουσες «προκάτ», που είχε ζητήσει η Δημοτική Αρχή, με σκοπό να ενισχυθούν οι κτιριακές υποδομές συγκεκριμένων σχολικών μονάδων της πόλης, που σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης χώρων.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν». η αντιδήμαρχος Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, η οποία αναφέρθηκε στην «ανάσα» που θα δώσει σε συγκεκριμένα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν κτιριακό πρόβλημα, μόλις τεθούν σε λειτουργία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα είχε τονίσει στην εφημερίδα μας και ο μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Βασίλης Ποθητός, οι βάσεις για τις έξι «προκάτ» αίθουσες διδασκαλίας και τα αντίστοιχα έξι W.C., που παρέλαβε ήδη ο Δήμος θα τοποθετηθούν σε όποια νηπιαγωγεία της πόλης υπάρχει αυξημένη ανάγκη.

«Συγκεκριμένα -ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποθητός- πρόκειται για το νηπιαγωγείο στην περιοχή του Σταυρωμένου, όπου εκεί θα τοποθετηθούν δύο αίθουσες με δύο W.C., στο νηπιαγωγείο των Περιβολίων, στο νηπιαγωγείο που είναι κοντά στο ΚΕΦΙΑΠ στην Καλλιθέα και στο 16ο που βρίσκεται στην περιοχή του Μασταμπά».

Στα σχολεία αυτά οι βάσεις υποδομής -που θα «υποδεχτούν» τις αίθουσες «προκάτ»- είναι ήδη έτοιμες από το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι εργασίες που εκκρεμούν να γίνουν αφορούν στις απαραίτητες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται δηλαδή, για εργασίες οι οποίες αναμένεται να εκτελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Ελευθεριάδου – Γκίκα. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα επιπλέον αυτά έργα που προγραμματίζονται, αναμένεται να γίνουν κυρίως στην διάρκεια των Σαββατοκύριακων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών και να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των εν λόγω σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, μία ακόμα βασική εκκρεμότητα που δεν έχει ακόμα διευθετηθεί πλήρως είναι η αποστολή από το υπουργείο Παιδείας του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι νέες αίθουσες. Μάλιστα η τελευταία πληροφόρηση που έχει για το θέμα αυτό η αρμόδια Αντιδήμαρχος, αναφέρει ότι το αργότερο σε είκοσι ημέρες από σήμερα, ο εξοπλισμός θα έχει φτάσει στο Ρέθυμνο.

«Ο εν λόγω εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουν οι νέες αυτές αίθουσες, καθώς πρόκειται για θρανία, καρέκλες, πίνακες και άλλα. Ωστόσο εκτιμώ, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα μας αποσταλεί και ο εξοπλισμός των νέων αιθουσών διδασκαλίας. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», σχολίασε μεταξύ άλλων η Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης διαφόρων σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου, κάποιες από τις οποίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης, καθώς και στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο στα Περιβόλια. Οι εν λόγω εργασίες μάλιστα -σε οποία σχολεία έχουν προγραμματιστεί- όπως ανέφερε η κα Ελευθεριάδου – Γκίκα, γίνονται μόνο στην διάρκεια των Σαββατοκύριακων και αυτό για να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο η λειτουργία των σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στα έργα που έχουν προγραμματιστεί, αυτά αφορούν μεταξύ άλλων σε  συντήρηση των κολώνων για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στατικότητας παρατηρήθηκαν, σε υγρομονώσεις, καθώς και σε βαψίματα.

Ωστόσο στον προγραμματισμό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου είναι τα έργα που θα εκκρεμούν για να ολοκληρωθούν σε κάποια σχολικά συγκροτήματα, κυρίως της πόλης, να συνεχιστούν -πέρα από τα Σαββατοκύριακα- και στην διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων που τα σχολεία είναι κλειστά.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια έργα που εκτελούνται σε σχολεία του Δήμου μας θα συνεχιστούν και στις διακοπές των Χριστουγέννων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές απρόοπτες περιπτώσεις, στις οποίες οι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου σπεύδουν άμεσα», παρατήρησε χαρακτηριστικά η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνου.