22 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Παύση εργασιών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας

Σε παύση εργασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προχώρησε ο εργολάβος που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι εκκρεμότητες είναι ελάχιστες, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς. Ειδικότερα, όπως είπε, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και οι εκκρεμότητες που αφορούν το συγκεκριμένο έργο είναι παραγγελίες για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, τους αυτομάτους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κάποια κομμάτια που αφορούν την φύτευση. «Ο εργολάβος ανέστειλε τις εργασίες για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ή μας προβληματίζει, διότι το έργο στο μεγαλύτερό του ποσοστό έχει τελειώσει και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Είναι βέβαιο με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού ότι θα δοθεί παράταση» τόνισε ο κ. Μαλάς.

Η εικόνα στην περιοχή έχει ήδη αλλάξει. Ήδη στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί τα φωτιστικά μπλε χρώματος και φυτεύτηκαν τα δέντρα.

Παράλληλα εκκρεμούν οι εργασίες κατασκευής του χωμάτινου πάρκινγκ, που θα εξυπηρετήσουν κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ενώ στο τέλος του έργου θα γίνει και η τοποθέτηση των παιχνιδιών για την παιδική χαρά, τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ και η δημοτική αρχή εκτιμά ότι θα μπορέσει να αναβαθμίσει μια πυκνοκατοικημένη και παραμελημένη μέχρι σήμερα περιοχή, δίδοντας έναν νέο αναπτυξιακό χαρακτήρα στη γειτονιά της Καλλιθέας, η οποία σήμερα είναι επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και μη λειτουργική για τους κατοίκους της.

Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του γραφείου παλιάς πόλης του δήμου, Μάνος Τσάκωνας και σε αυτήν προβλέπονται καινοτόμες παρεμβάσεις που θ’ αλλάξουν την όψη της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία θα ενταχθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου πεζοδρόμου, συνολικού πλάτους 6 μέτρων, που έχει ολοκληρωθεί, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές.

Για την εκπόνηση της μελέτης που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι επιστημονικές υποδείξεις του οποίου ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη το έργο περιλαμβάνει:

– την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού,

– τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού,

– τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς,

– την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης. Σε όλη την περιοχή παρέμβασης, δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στον χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές.

Ο χώρος στάθμευσης

Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. Σε ό,τι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Από την λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στον χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο πεζόδρομος

Κατασκευάστηκε ένας πεζόδρομος πλάτους 6,35 μέτρων. Από τα 6,35 μέτρα του πεζόδρομου στα 1,35 μέτρα, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετούνται, δένδρα, ζαρντινιέρες, καθιστικά, ιστοί φωτιστικών και καλαθάκια απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 5,00 μέτρα να μένουν ελεύθερα στον πεζό και στο ποδήλατο ή στο σκέιτμπορτ.

Η πλατεία

Ο νέος αυτός πεζόδρομος στο μέσο περίπου της διαδρομής διασταυρώνεται με μία νέα πλατεία τετράγωνου σχήματος και μπροστά ακριβώς από τον ιερό ναό. Διασταυρώνεται, γιατί ειδικά στο σημείο της πλατείας το επίπεδο του δρόμου ανεβαίνει στο ίδιο επίπεδο και καλύπτεται με το πλακόστρωτο της πλατείας.

Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Για τον λόγο αυτό περιβάλλεται, σύμφωνα με την πρόταση, από αμυγδαλιές, κλασικά καθιστικά και καμπυλόγραμμα φωτιστικά και η πλακόστρωσή της προτείνεται και αυτή σε απλό σχέδιο με μικρά κλασικά γεωμετρικά σχήματα.

Το πάρκο

Ξεκινώντας από νότο με κατεύθυνση στον βορρά, επιπλέον του πλάτους του πεζόδρομου δημιουργείται στην ίδια στάθμη μία διαπλάτυνση 4,80 μέτρων με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος να φτάνει σε πλάτος τα 11,15 μέτρα σε όλο το μήκος των 65,10 μέτρων από τη Λεωφόρο Πορτάλιου μέχρι το σημείο διασταύρωσής του με την πλατεία.

Το δυτικό πεζοδρόμιο και ο δρόμος

Το πλάτος του δρόμου, είναι 13,70 μέτρα. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο οδικό τμήμα Πλατανιά-Σφακάκι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο οδικό τμήμα Πλατανιά – Σφακάκι, καθώς, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, ήδη η ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει στις εργασίες ενίσχυσης της υδροδότησης στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου και θα ακολουθήσουν εργασίες στο δίκτυο άρδευσης σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Παράλληλα αυτή την περίοδο επισκευάζονται τα πεζοδρόμια στον Αδελιανό Κάμπο, ενώ γίνεται η ασφαλτόστρωση των πεζοδρομίων στο Πηγιανό Κάμπο.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικά, οι επεμβάσεις που θα γίνουν στο έργο «Συντήρηση τμήματος ΠΕΟ Πλατανιά-Σφακάκι» είναι:

– Φρεζάρισμα του παλαιού οδοστρώματος.

– Ασφαλτόστρωση οδού σε μήκος 5.500,00μ. περίπου.

– Προσαρμογή φρεατίων και σχαρών στο ύψος του νέου καταστρώματος.

– Διαγράμμιση με ανακλαστική βαφή.

Επιπλέον ο δήμος χρηματοδοτήθηκε με 280 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες που αφορούν στη διευθέτηση του δικτύου όμβριων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να «ανακουφίσει» αισθητά την περιοχή, που ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο υποδέχεται πλήθος επισκεπτών και έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ωστόσο δεν διέθετε σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου

Την τελική του μορφή παίρνει σταδιακά το κτίριο που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η πληθυσμιακή αύξηση των τελευταίων δεκαετιών έχει δημιουργήσει μεγάλες και σημαντικές ανάγκες σε δομές εκπαίδευσης.