25 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πεδίο αντιπαράθεσης στον δήμο Μυλοποτάμου ο προϋπολογισμός για πολιτισμό-τουρισμό

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής Δήμου Μυλοποτάμου και δημοτικής παράταξης «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο», έγινε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Πολιτισμού-Τουρισμού και Νέας Γενιάς.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντή, δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, θεωρώντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου και παράλληλα στο πλαίσιο άσκησης κριτικής επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις και για τον πολιτισμό και για τον τουρισμό χρειάζονται ανανέωση.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της παράταξης, αναφέρονται τα εξής:

«Συνεδρίασε το Δ.Σ. του οργανισμού πολιτισμού, τουρισμού και νέας γενιάς του Δήμου Μυλοποτάμου, «Ο Αυλοπόταμος», με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού, μετά την υιοθέτηση των αλλαγών που έγιναν ύστερα από την απόρριψη του ήδη ψηφισμένου προϋπολογισμού από το Παρατηρητήριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξή μας δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό ούτε την πρώτη φορά που απορρίφθηκε ούτε τη δεύτερη, καθόσον κατά την άποψή μας δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου Μυλοποτάμου σε θέματα του τουρισμού, της νέας γενιάς και του πολιτισμού πλην του θεάτρου, στον χώρο του οποίου αναγνωρίζεται ότι έχουν γίνει σημαντικές εκδηλώσεις, ενώ τονίστηκε ότι και η για χρόνια διοργάνωση των εορτών «Ταλαία» χρειάζεται ανανέωση, νέες ιδέες και έμφαση σε όλο το εύρος των πολιτιστικών θεμάτων και τη διασύνδεση τους με τον τουρισμό και τη νέα γενιά.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνουμε πέρα από τις άλλες ανάγκες που δεν καλύπτονται, την ανυπαρξία πολιτικής επικοινωνίας και προώθησης για τον τουρισμό στον δήμο Μυλοποτάμου, ο οποίος αν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους, στερείται της κατάλληλης παρουσίασης και προώθησης των φυσικών, ιστορικών και αρχαιολογικών του χώρων και δεν έχει καμία στρατηγική για το θέμα αυτό.

Η ομάδα μας πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής τουρισμού του δήμου Μυλοποτάμου έξω από τη δομή του οργανισμού «Αυλοπόταμος», ώστε να δοθεί η απαραίτητη σημασία στις αυξημένες ανάγκες του δήμου στον τομέα τουρισμού. Καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κάλυψη του χαμένου χρόνου».

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής Μυλοποτάμου στην ανακοίνωση της παράταξης «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο». Με μακροσκελή επιστολή του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μανούσος Κλάδος, απαντά στην αντιπολίτευση αναφέροντας τα παρακάτω:

«Ουδεμία έκπληξη δοκιμάσαμε διαβάζοντας την ανακοίνωση του συνδυασμού «Αλλαγή στον Μυλοποτάμο» για την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος». Κινείται στο γνωστό πλαίσιο μηδενισμού και απαξίωσης του δημοτικού έργου σε όλους τους τομείς, χωρίς παράλληλα να υπάρχει η παραμικρή πρόταση, η παραμικρή ιδέα, η παραμικρή άποψη περαιτέρω διαφοροποίησης προς το καλύτερο. Και αυτό είναι αναμενόμενο. Διότι ο επικεφαλής κ. Παπακωνσταντής και οι συνεργάτες του, επικαλούνται μια «αλλαγή» παρωχημένης ουσίας και άνευ αντικρίσματος ενώ η εκλεγμένη Δημοτική Αρχή και τα όργανα της βιώνουν την αλλαγή, την εξελίσσουν και προχωρούν με γνώμονα την κοινωνική δέσμευση απέναντι στους πολίτες του Δήμου Μυλοποτάμου. Υπάρχει, λοιπόν, ειδοποιός διαφορά στις θέσεις, τις σκέψεις και τις απόψεις. Κυρίως στην πράξη και στο αποτέλεσμα, περί του οποίου ούτως ή άλλως αγνοούν ηθελημένα και εσκεμμένα τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο μοναδικός λόγος, που αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς του κ. Παπακωνσταντή και του συνδυασμού του, είναι για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, σχετικά με όσα αναφέρονται περί «ακύρωσης» του προϋπολογισμού και ψήφισης του «δύο φορές» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον νόμο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του έτους, τον αποστέλλει στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για έλεγχο, ακολουθεί τις οδηγίες του και αφού πάρει έγκριση προχωρά στην οριστική ψήφιση του. Ακολούθως ο προϋπολογισμός αποστέλλεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου προς έγκριση και ξεκινά η υλοποίησή του.

Επίσης μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους γίνεται η οριστική διόρθωση του προϋπολογισμού, όπως ορίζει ο νόμος για όλα τα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός θα πρέπει κατά το νόμο να συντάσσεται με τα οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης που υπάρχει έως τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Η διορθωτική πράξη περιλαμβάνει το σύνολο, δηλαδή, και την διαχείριση έως τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθώντας πιστά το γράμμα του νόμου το Δ.Σ. του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» συνέταξε και ενέκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ’ αριθμό 31/2019 απόφασή του, τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2020. Ακολούθως τον απέστειλε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για έλεγχο. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ απέστειλε πίσω τον προϋπολογισμό την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την παραμικρή διόρθωση, εγκεκριμένο, όπως ακριβώς συντάχθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ.

Κατά το νόμο την περασμένη Τρίτη συγκλήθηκε το Δ.Σ. και με την υπ’ αριθμό 1/2020 απόφασή του ενέκρινε οριστικά τον προϋπολογισμό του 2020. Αυτής της συνεδρίασης, ακολούθησε η ανακοίνωση του συνδυασμού «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο», το περιεχόμενο της οποίας διαψεύδουμε.

Ουδεμία ακύρωση. Ουδεμία διαφοροποίηση από τα προβλεπόμενα στο νόμο. Άλλωστε, αν υπήρχε ακύρωση, θα αναγκαζόμασταν για ανασύνταξη και νέα αποστολή στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν συνέβη ούτε φέτος.

Οι λόγοι, για τους οποίους υπήρξε η αναληθής και σχεδόν συκοφαντική ανακοίνωση της δημοτικής μειοψηφίας, έγινε για λόγους που αφορούν την ίδια.

Η αλήθεια, η οποία αφορά τους δημότες του Δήμου Μυλοποτάμου έχει ως αναφέρεται στην παρούσα δήλωση και οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να το ελέγξει στην γραμματεία του οργανισμού.

Ελπίζουμε, στην συνεδρίαση της κατά το νομό διορθωτικής πράξης του προϋπολογισμού, να έχουν γίνει κατανοητές – επιτέλους – οι διαδικασίες και να μην νομίζουν τα μέλη της μειοψηφίας, ότι ξαναψηφίζουμε ακυρωμένο προϋπολογισμό… για τρίτη φορά.

Με την ευκαιρία, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Στέλλα Γαβαλά που για ακόμα μία χρονιά αφιέρωσε χρόνο και συνέταξε ένα άψογο προϋπολογισμό, παρά του ότι δεν αποτελεί ένα από τα άμεσα καθήκοντα της, καθώς επίσης την γραμματέα του οργανισμού κ. Αναστασία Κοντάνα για τον δικό της αγώνα διεκπεραίωσης της δύσκολης γραφειοκρατίας, στην οποία υπόκειται ο Οργανισμός «Αυλοπόταμος» ως νομικό πρόσωπο. Συνεχίζουμε με περισσότερη πυγμή για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους συνδημότες μας».