13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Περίπου 17.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Σε 16.617 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτά τα δύο τρίτα εντοπίζονται στα βόρεια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Από ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε ότι στην Αττική καταγράφηκαν 316 και στη Θεσσαλονίκη 367. Τα κυλιόμενα κρούσματα (εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων) υπολογίζονται σε 1.750 την ημέρα. Στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, ωστόσο σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διασπορά.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 49 χρόνια, ενώ υπάρχουν 2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών

Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 84%– ειδικότερα 94% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην Αττική.

Επισήμανε ότι υπάρχει ένα «πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης». Και προειδοποίησε τους πάντες να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Ενεργά κρούσματα

«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617», ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Δύο επιπλέον μέτρα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς: «Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.