17 °C Rethymno, GR
02/06/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Περίπου 55.000 αρνιά θα διατεθούν στην αγορά της Κρήτης για το Πάσχα

Αρκεί να μην γίνουν εισαγωγές και ελληνοποιήσεις κρέατος, Μειωμένη κατά 30% η φετινή παραγωγή

Μπορεί το φετινό Πάσχα να εορταστεί σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με κλειστές τις εκκλησίες και ενδεχομένως με απαγόρευση του σουβλίσματος του οβελία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε οικογένεια δεν θα προμηθευτεί το καθιερωμένο πασχαλινό αρνί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κτηνοτρόφων και ζωεμπόρων του Ρεθύμνου υπολογίζεται ότι στην αγορά της Κρήτης θα υπάρχει επάρκεια κρέατος, παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 30%, για λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με τον κορωνοϊό.

Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης με δεδομένες τις συνθήκες περιορισμού κατ’ οίκον και επισημαίνουν πως οι Κρητικοί θα απολαύσουν και φέτος το αρνί αν όχι στη σούβλα με άλλους τρόπους μαγειρέματος. Βασική προϋπόθεση και ζητούμενο για τους κτηνοτρόφους βέβαια είναι να μην υπάρξουν εισαγωγές κρέατος από βόρειες χώρες και να μην υπάρξουν ελληνοποιήσεις.

Σε ότι αφορά την τιμή πώλησης του αρνιού οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι αυτή δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 5,5 ευρώ για το αρνάκι γάλακτος και κάτω από 4,5 ευρώ για τα μεγάλα αρνιά.

Την ίδια στιγμή με αυστηρότερα μέτρα προστασίας και ασφάλειας εργάζονται και τα σφαγεία του νομού, όπου η κίνηση αυξάνεται σημαντικά από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Έφη Βιδάκη, έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και αποφυγής του συνωστισμού στους χώρους των σφαγείων και οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

«Σίγουρα την περίοδο αυτή υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για την αποφυγή του συνωστισμού στα σφαγεία, ώστε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και οι εργαζόμενοι στα σφαγεία και οι παραγωγοί. Στο χώρο σφαγής δεν επιτρέπεται να μπαίνει κανείς. Στολές, μάσκες και γάντια φορούσαν ούτως ή άλλως και εμείς ως Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα πραγματοποιούμε επιπλέον ελέγχους» ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Έφη Βιδάκη.

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα, όμως πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα καταναλώσει αρνί το Πάσχα»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε πως δεδομένης της κατάστασης υπάρχει μια αβεβαιότητα για τις ποσότητες των αρνιών που θα διατεθούν στα κρεοπωλεία, μιας και όπως ανέφερε η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι η ζήτηση θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα: «Με τα αρνιά, υπάρχει μία αβεβαιότητα. Δεν ξέρουν τα κρεοπωλεία τι θα πουλήσουν και φοβούνται να πάρουν μεγάλες ποσότητες, όπως άλλα χρόνια, γιατί τώρα δεν γνωρίζουν αν θα ψωνίσει ο κόσμος και τι θα ψωνίσει. Παλιά έπαιρναν ολόκληρα αρνιά, τώρα ενδεχομένως να πάρουν ένα τέταρτο ή να πάρουν μισό. Καλό θα ήταν, όσοι καταναλωτές θέλουν αρνί, να ενημερώσουν το κρεοπωλείο που ψωνίζουν έγκαιρα, για να έχει και ένα μπούσουλα το κρεοπωλείο. Θεωρώ, ωστόσο ότι θα υπάρξει ικανοποιητική κατανάλωση γιατί ο κόσμος θα μείνει σπίτι του. Εγώ θεωρώ ότι ο κόσμος θα φάει. Ακόμα και αν δεν είναι για τώρα το Πάσχα, δεν θα το κάνει στη σούβλα θα το κάνει με άλλους τρόπους».

Σε σχέση με τις ποσότητες των αρνιών, όπως ανέφερε στον Νομό Ρεθύμνου σφάζονται 30.000 αμνοερίφια την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο φέτος είναι ερωτηματικό αν θα αγοραστούν αμνοερίφια από την αγορά της Αθήνας. «Πάντως στην Κρήτη υπάρχουν αρνιά, γιατί ήταν όψιμα τα κοπάδια. Με ορισμένους κρεοπώλες που έχω συζητήσει, είναι επιφυλακτικοί και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Εάν δεν «τραβήξει» η Αθήνα αρνιά, επόμενο είναι ότι πολλά αρνιά θα μείνουν στους παραγωγούς και σε αυτούς που έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες αρνιών, όπως είναι κάποιοι κρεοπώλες μεγάλοι, που αποθηκεύουν αρνιά και τα εκτρέφουν για το Πάσχα. Έχουν πάνω από 20 με 25 χιλιάδες αρνιά αποθηκευμένα στα υπόστεγα για το Πάσχα. Αυτά τα αρνιά θα σφαγούν σε σφαγεία, απλά το τι θα τραβήξει η αγορά είναι ένα μεγάλο θέμα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι τα αρνιά θα πωληθούν» τόνισε.

«Αν δεν υπάρξουν εισαγωγές το κρητικό αρνί θα πωληθεί σε ικανοποιητική τιμή»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σμπώκος, μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κρήτης διαψεύδει τη φημολογία ότι δεν υπάρχει ζήτηση και ότι γίνονται ακυρώσεις στις παραγγελίες αρνιών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε επίπεδο Κρήτης και διευκρινίζει ότι το βασικό ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών κρέατος. Άπαξ και αυτό γίνει, όπως λέει, τα αρνιά θα καταναλωθούν στο σύνολό τους. Παράλληλα, ο κ. Σμπώκος, καλεί τους συναδέλφους του παραγωγούς να μην διαθέσουν το προϊόν τους σε τιμή κάτω των 5,5 ευρώ σε ό,τι αφορά το αρνάκι γάλακτος και κάτω των 4,80 για τα μεγάλα αρνιά.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Σμπώκος, είπε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αβεβαιότητα, αλλά δεν μπορώ να πω, ότι υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών. Αυτό είναι το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του παραγωγού και έχει ως αποτέλεσμα, τη μειοδοσία του αρνιού και του κατσικιού ελευθέρας βοσκής. Και δυστυχώς ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, που είμαι εγώ και ο καταναλωτής θα την πληρώσει από αυτή την ιστορία.

Για αυτό λοιπόν, καλώ τους συναδέλφους παραγωγούς να μην δώσουν τα αρνιά κάτω από 5,5 ευρώ, το γάλακτος και 4,80 τα βαριά αρνιά. Να μην μειοδοτήσουν οι παραγωγοί την τιμή. Επίσης, καλώ την κυβέρνηση να βγει επίσημα και να πει, ότι δεν θα κάνει εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος από τις Βόρειες χώρες, που τα τελευταία χρόνια αυτές οι εισαγωγές, μειοδοτούν την τιμή του ντόπιου ελληνικού κρέατος. Να ξέρει για πρώτη φορά ο καταναλωτής, ότι θα φάει ελληνικό προϊόν 100%.

Και αν η Κυβέρνηση κάνει μόνο αυτή την κίνηση, ας αφήσει μετά την αγορά να κάνει διατίμηση.

Την ελεύθερη αγορά την διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβιάσει αυτούς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, που είναι βάσει των συνθηκών που έχει υπογράψει με τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, εγώ το κατανοώ αυτό. Ας κάνει μόνο μία κίνηση. Να μας πει πως σταματούν οι εισαγωγές νωπού αιγοπρόβειου κρέατος, επίσημα, λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού» και πρόσθεσε ότι «Το παρατηρητήριο μας λέει, ότι δεν γίνονται εισαγωγές από τη μία και από την άλλη, η κυβέρνηση μας λέει ότι ενισχύει τα κλιμάκια ελέγχου. Δεν ξέρεις ποιον να πιστέψεις. Είναι πολύ σημαντικό, να καταλάβει ο κόσμος ότι την τιμή του ντόπιου κρέατος την μειοδοτούν οι εισαγωγές. Σε κανονικές συνθήκες, δεν μπορείς να απαγορεύσεις στις εισαγωγές. Τώρα όμως, επειδή έχουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση με τον κορωνοϊό, μπορεί κάλλιστα η κυβέρνηση να βγει και να πει σταματώ την εισαγωγή νωπού αιγοπρόβειου κρέατος στη χώρα μας και μετά να αφήσει ελεύθερη την αγορά να διαμορφώσει την τιμή. Όχι ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση κέρδους με τα 5,5 ευρώ, γιατί το κόστος παραγωγής κάθε χρόνο είναι και υψηλότερο. Αυτή τη στιγμή, αν εμείς με τα 5,5 ευρώ έχουμε ένα κέρδος 20% πάει μετά 7 με 8 ευρώ στον καταναλωτή».

Ο κ. Σμπώκος επεσήμανε πως η Κρήτη έχει επάρκεια σε αρνιά και εκτίμησε ότι αυτά θα καταναλωθούν: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι που τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα και αυτό θα κάνουν και τώρα. Επιπλέον σε αυτή την κατάσταση του εγκλεισμού, που έχουμε, η κατανάλωση του φαγητού είναι πρωτοφανής μέσα στο σπίτι και ο ηλικιωμένος που προσέχει περισσότερο, θα του το πάνε σπίτι κατ’ οίκον.

Μπορεί να μη δουλέψει η σούβλα σε βαθμό μεγάλο, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που παράγγελναν delivery την ημέρα του Πάσχα από ψησταριές, γιατί δεν είχαν το χώρο να το ψήσουν εντός της οικίας τους, τώρα επειδή είναι κλειστά τα μαγαζιά που έκαναν παλιά delivery την ημέρα του Πάσχα, υπάρχει μία επιφυλακτικότητα για το αν υπάρξει μία κάμψη στην κατανάλωση.

Στην επαρχία ειδικά, θα είναι μία από τα ίδια και η κατανάλωση δεν θα μειωθεί».

Τέλος ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο υπάρχουν και είναι σοβαρά και έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το κόστος παραγωγής, δεν συνδέονται όμως, όπως είπε, με την επιδημία του κορωνοϊού: «Εμείς έχουμε διαχρονικά προβλήματα ως κλάδος, με το κόστος παραγωγής που είναι σταθερό και αυξανόμενο αντίστοιχα και τη μείωση των τιμών του κρέατος και του γάλακτος, που είναι σε επίπεδα κάθε χρόνο χαμηλότερα. Αλλά και με τη βιωσιμότητα τη δική μας, σε ετήσιο επίπεδο. Δεν έχει όμως καμία σχέση το ένα πράγμα με το άλλο».

Περιορισμένη κατά 35% η παραγωγή αρνιών τη φετινή χρονιά

Ο ζωέμπορος, Γιώργος Κοσκινάς μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε πως συγκριτικά με την περσινή παραγωγή υπάρχει μείωση κατά 35%. «Πιστεύω, ότι δεν θα υπερβεί το σύνολο των διαθέσιμων αρνιών για το Πάσχα τις 55.000 κατά προσέγγιση, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Αυτό θα συμβεί λόγω κακοδιαχείρισης των παραγωγών τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει να κάνει με τον κορωνοϊό. Ο παραγωγός κάτω από 5 ευρώ δεν θα πληρωθεί πιστεύω. Τα υπόλοιπα είναι υπερβολές, για τα πεντέμισι ευρώ με τα δεδομένα της εποχής και τα τόσα προβλήματα. Για τον καταναλωτή, δεν πιστεύω να είναι μεγάλη τιμή. Πρέπει πλέον και ο κρεοπώλης που θα πουλήσει το αρνί, να πάρει ένα μικρό ποσοστό κέρδους και ο καταναλωτής ας δώσει ένα ευρώ παραπάνω από τη στιγμή που θα πάρει καλό κρέας».

Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Eν τω μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Ανάπτυξης, αναφέρονται στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων τους λόγω πανδημίας του κορωνοϊού και ζητούν μέτρα στήριξης του κλάδου.

Στο κείμενο της ερώτησής τους μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων είναι ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν, ήδη:

– Περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας,

– Μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών,

– Ακυρωθεί πολλές παραγγελίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε καταψύξεις προϊόντων,

– Μειωθεί σημαντικά οι τιμές παραγωγού.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να επιβαρύνεται, αφού οι περιορισμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία αποτελούσε διέξοδο για ένα μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτροφικών που ως υποκλάδος της κτηνοτροφίας έχει το ηπιότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα εκμεταλλευόμενος άριστα τους ορεινούς βοσκότοπους διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση του τοπίου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».

Και οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Προτίθεται να προβεί στην εξειδίκευση μέτρων στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τον κλάδο των κτηνοτρόφων;
  2. Εξετάζεται από πλευράς του Υπουργείου το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων στους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και να συμπεριληφθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στους ΚΑΔ που θα λάβουν τη οικονομική ενίσχυση των 800 €;
  3. Προτίθενται οι υπηρεσίες του υπουργείου να εξετάσουν τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων;