25 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Περί της ονομασίας «Νέες Ατσιπάδες»

Την παρακάτω επιστολή απευθύνει προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ατσιπάδων ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου, Ευάγγελος Γ. Βότζης, ως απάντησή του σε πρόσφατη επιστολή των μελών του Συλλόγου τα οποία ζητούν να ονομαστεί «Νέες Ατσιπάδες» ο νέος οικισμός, στον οποίο μετοίκησε η πλειοψηφία των κατοίκων των Ατσιπάδων μετά το πρόβλημα των κατολισθήσεων που σημειώθηκε στο χωριό, πριν 42 χρόνια.

Ο κ. Βότζης, στην επιστολή του αναφέρει:

«Φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιπάδων, διάβασα την επιστολή – διαμαρτυρία, που αναφέρεται στο αίτημά σας για μετονομασία του οικισμού «Παλέ» σε «Νέες Ατσιπάδες».

Κατανοώ ότι όλα αυτά ξεκινούν από την αγάπη σας για τον τόπο σας και είστε αξιέπαινοι γι’ αυτό, όπως και για το έργο που προσφέρετε σαν σύλλογος.

Όμως «βάλατε ψηλά τον πήχη» όταν με μονομερείς αποφάσεις προσπαθούσατε να επιβάλετε την απόφασή σας τοποθετώντας κάθε τόσο πινακίδες με την ονομασία «Νέες Ατσιπάδες», προσπαθώντας να δημιουργήσετε τετελεσμένα.

Καταλαβαίνω ότι τώρα δυσκολεύεστε να εξηγήσετε στους συγχωριανούς σας γιατί οι προσπάθειές σας δεν απέδωσαν, όπως, αγαπητοί μου φίλοι, δυσκολεύομαι και εγώ σαν Κοξαριανός να εξηγήσω στους χωριανούς μου, γιατί αυτοί, που πριν 42 χρόνια που έγινε η κατολίσθηση των Ατσιπάδων, τους αγκαλιάσαμε, τους φιλοξενήσαμε, τους προσφέραμε γη για να ξανακτίσουν τον οικισμό τους μέσα στα διοικητικά όρια της Κοξαρέ, σήμερα να προσπαθούν ν’ αλλάξουν την ονομασία του χωρίου μας, από Κοξαρέ σε «Νέες Ατσιπάδες», γιατί αυτό καταλαβαίνει ο κάθε συγχωριανός μου!

Σταματήστε να πατάτε σε 2 βάρκες και αποφασίστε ποιες Ατσιπάδες θέλετε, το παλιό χωριό, που όλοι ξέρουμε και τίποτα δεν έχει αλλάξει τόσα χρόνια που κατοικούν εκεί οικογένειές σας, που υπάρχουν οι περιουσίες σας, που δραστηριοποιούνται, ευτυχώς, με επιτυχία οι χωριανοί σας στον τομέα του τουρισμού, αναπαλαιώνοντας τα σπίτια και αναδεικνύοντας την ομορφιά τους, στην καλλιέργεια και στην κτηνοτροφία ή τον οικισμό που βρίσκεστε σήμερα και ονομάζεται «Παλέ» και όλα αυτά τα χρόνια έχετε αποδεχτεί, μιας που όλα τα δημόσια έγγραφα και οι υπηρεσίες, που επισκέπτεστε, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, εφορία, κ.λπ., αυτή την διεύθυνση έχουν.

Σαν πρώην δημοτικός σύμβουλος του Άγιου Βασιλείου θυμάμαι όλες τις προσπάθειες που κάνατε, άλλοτε θεσμικά και άλλοτε όχι, για να περάσετε την απόφασή σας, πάντα όμως προσκρούοντας στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου Κοξαρές που έλεγε ΟΧΙ, κατά πλειοψηφία. Αυτό κατά την άποψή σας, συνέβαινε λόγω πληθυσμιακής υπεροχής της Κοξαρέ, που έχει περισσότερους συμβούλους.

Να σας θυμίσω αγαπητοί μου φίλοι και χωριανοί, γιατί έτσι σας θεωρώ πάντα, ότι αυτή η πληθυσμιακή υπεροχή, δεν εμπόδισε να εκλέγονται κατά καιρούς πρόεδροι από τις Ατσιπάδες, όταν κρίναμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν τα προσόντα.

Να σας πω επίσης, ότι κακώς βάλλετε εναντίον του προέδρου Π. Περαντωνακη, λέγοντας ότι «έχασε» τα έγγραφα. Οι δικοί σας χειρισμοί έφτασαν την κατάσταση ως εδώ. Να σας θυμίσω επίσης, ότι σε εκείνο το Δ.Σ., ο Δήμαρχος ζήτησε, σωστά, επικαιροποιημένη, την απόφαση του τοπικού συμβουλίου ή καινούρια απόφαση, προκειμένου να αποφανθεί. Άρα, ανεξάρτητα εάν η πρώτη απόφαση ήταν ή όχι θετική, τη συγκεκριμένη στιγμή, η απάντηση ήταν αρνητική.

Τελικά φίλοι μου, φταίει η Δημοκρατία, που οι αποφάσεις στα τοπικά συμβούλια βγαίνουν με ψηφοφορία;! Όμως δεν φταίει ούτε ο δήμαρχος, που με απόφασή του, το τοπικό Συμβούλιο Κοξαρέ, του ζητεί να μην κάνει δεκτή την πρότασή σας, δεν φταίνε ούτε οι κάτοικοι των 2 χωριών να βρίσκονται σε αντιπαλότητα γι’ αυτό το ζήτημα.

Λυπάμαι εάν με αυτά που γράφω, σας στεναχωρώ γιατί είμαστε γνωστοί, χωριανοί και φίλοι, όμως αυτές τις θέσεις μου τις έχω εκφράσει δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θαυμάζω την αγωνιστικότητά σας και την επιμονή σας. Σας προτρέπω να συνεχίσετε να το πράττετε, πάντα όμως θεσμικά και ας διαφωνούμε. Άλλωστε αυτό γίνεται πάντα με τους δημοκρατικούς διαλόγους».