16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Περιορισμένα κατά 5,5 εκ. ευρώ τα έσοδα στον Δήμο Ρεθύμνου τη χρονιά της πανδημίας

Περιορισμένες κατά 5,5 εκ. ευρώ ήταν φέτος οι εισπράξεις στα ταμεία του Δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα σε όλη την παραγωγική ζωή του τόπου.

Από τη μια η οικονομική δυσπραγία των πολιτών που ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, με συνέπεια την αδυναμία της καταβολής δημοτικών τελών και από την άλλη η απουσία τουριστικής κίνησης και δραστηριότητας που είχε επιπτώσεις στην καταβολή δημοτικών τελών επέφερε απώλειες στα δημοτικά έσοδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιος Σπανουδάκης, οι απώλειες εσόδων από ιδίους πόρους ανέρχονται στα 3 εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας περιορίστηκαν κατά 2,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Συνολικά για 300 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση και εμπορικά) αξιοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές εξαιτίας του lockdown.

Την ίδια στιγμή βασικές πηγές εσόδων για τον Δήμο Ρεθύμνου, όπως είναι τα έσοδα από τις μισθώσεις αιγιαλού, τα έσοδα από το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και από το φρούριο της Φορτέτζας περιορίστηκαν στο ελάχιστον εξαιτίας της περιορισμένης τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα δημοτικά ταμεία του τουριστικού δήμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέλη παρεπιδημούντων -δηλαδή όσα εισπράττει ο δήμος από τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο- μειώθηκαν κατά 80%. Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, παρά την δύσκολη οικονομική χρονιά ο Δήμος με καλό προγραμματισμό και ορθή διαχείριση κατάφερε να ανταποκριθεί, να εξοικονομήσει πόρους και να διεκδικεί επιχορηγήσεις για την κάλυψη των δαπανών του με κάθε τρόπο. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ένα από κάθε άποψη δύσκολο έτος, με δυσάρεστες καταστάσεις που επηρέασαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ήταν αναμενόμενο ότι και οι Δήμοι θα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, ειδικά οι τουριστικοί δήμοι, αφού ο τουριστικός κλάδος ουσιαστικά κατάρρευσε. Αντιξοότητες αντιμετώπισε και ο Δήμος Ρεθύμνης. Όμως παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος στάθηκε όρθιος και στο μέτρο του δυνατού, στάθηκε δίπλα στους πολίτες που είχαν ανάγκη, παρέχοντας υλική βοήθεια, προσφέροντας νέες υπηρεσίες, αλλά και απαλλάσσοντας από βάρη συνανθρώπους μας, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που προβλέπει η νομοθεσία.

Από την αρχή της πανδημίας, με τα μοντέλα που κατασκευάσαμε, προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε ποιες θα ήταν οι απώλειες των εσόδων μας, ώστε αντίστοιχα να επαναπροσδιορίσουμε το ύψος των δαπανών μας με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις απώλειες εσόδων από ίδιους πόρους ήταν περίπου στα 3.500.000€, ενώ για τα έσοδα για την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας κυμαίνονταν στα 3.200.000€. Τελικά οι απώλειες αυτές κατέληξαν στο τέλος του έτους στα 3.000.000€ και 2.500.000€ αντίστοιχα.

Για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν οι απώλειες μέσα στο έτος αλλά και πως θα ανταποκριθεί το κεντρικό κράτος στις διαμορφωθείσες ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παγώσαμε αρχικά την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, χωρίς όμως να προχωρήσουμε σε διαγραφή κανενός κωδικού έργου, και φυσικά αναζητήσαμε κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων. Το κεντρικό κράτος ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των Δήμων και μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει τον Δήμο Ρεθύμνης με 2.000.000€ για τις απώλειες εσόδων λόγω Covid-19. Παράλληλα διεκδικήσαμε και πήραμε επιχορηγήσεις για την κάλυψη δαπανών, που σε διαφορετική περίπτωση ή θα καλύπτονταν από ίδιους πόρους ή θα μετατίθεντο η εξόφληση τους στα επόμενα έτη».

Και κατέληξε λέγοντας πως το δημοτικό σύστημα είναι προετοιμασμένο για να υποδεχτεί την νέα χρονιά και να επιστρέψει σε μια κανονικότητα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα:

«Ξεκινώντας το 2021 αισιοδοξούμε ότι θα εξελιχθεί καλύτερα από το έτος που φεύγει. Όμως απαιτείται χρόνος να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, άρα οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Πλέον όμως, ως δημοτικό σύστημα, είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία.

Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά» είπε.