29 °C Rethymno, GR
14/07/2020

Περιορισμένη ανταπόκριση δημοτών του Ρεθύμνου για τη «διόρθωση» αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων

Μόλις 299 είναι οι αιτήσεις πού έχουν κατατεθεί στην οικονομική υπηρεσία Ρεθύμνου από δημότες που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα «διόρθωσης» των τετραγωνικών μέτρων των κατοίκων και των επιχειρήσεων τους, που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τις 299 αιτήσεις οι 160 έχουν απαντηθεί και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, ενώ οι υπόλοιπες 139 χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και επεξεργασίας. Ο αριθμός των δημοτών  χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μικρός, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Στέλιο Σπανουδάκη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στον δήμο υπάρχουν περί τις 45.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια μοναδική και πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τους δημότες να γλιτώσουν πρόστιμα και τέλη παρελθόντων ετών και ταυτόχρονα να «διορθώσουν» τις επιφάνειες των ακινήτων τους. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Η ευκαιρία που δίνεται στους δημότες από αυτή τη ρύθμιση είναι εξαιρετική και είναι μια μοναδική δυνατότητα για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Υπάρχει ακόμα περιθώριο ενός μηνός και καλό είναι οι πολίτες να έρθουν στην υπηρεσία και να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία. Για τις περιπτώσεις όπου τα ακίνητα είναι «μπερδεμένα» και απαιτείται διαχωρισμός ακινήτων η διαδικασία είναι χρονοβόρα γι’ αυτό καλό είναι οι πολίτες να μην το αμελήσουν και να σπεύσουν να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος. Άλλωστε κατά κύριο λόγο η ρύθμιση αυτή είναι ευεργετική για τους ίδιους τους δημότες. Σε δεύτερη φάση ωφελούνται και οι δήμοι καθώς όσα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα επιφανειών υπάρχουν στα κινητά τόσο μειώνεται αναλογικά το κόστος καθαριότητας που επιβαρύνεται τον δήμο και τους δημότες», τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.

Η ρύθμιση, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν και να συνυποβάλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και το ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν.

 

Ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Εν τω μεταξύ μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη θα «σηκώσουν» στο άμεσο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Μέσα από την πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη θα μπορούν να γίνονται οι αρχικές δηλώσεις ή διορθώσεις για τα εμβαδά των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων, χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα.

Με στοιχεία του Taxisnet η είσοδος στην πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί να εισέρχεται στη νέα, μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ για τα δημοτικά τέλη με τους κωδικούς του Taxisnet. Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Χωρίς ουρές και δικαιολογητικά

Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής για τα δημοτικά, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών, με την ΠΟΜΙΔΑ να τονίζει ότι είναι προτιμότερο «αυτή η διόρθωση να έχει προηγηθεί». Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100€.

 

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

  1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και
  2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Πώς θα γίνεται η ενημέρωση για τα δημοτικά τέλη

Οι υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, που είχε εισηγηθεί την εν λόγω ρύθμιση, θεωρεί ότι «κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιο γενικευμένη εφαρμογή της: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιο πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει! Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας!» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.