16 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΦΕΙΔΩΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Περιορισμένη κίνηση στη λαϊκή αγορά

Κατά βούληση η τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Υποτονική φαίνεται πως είναι η κίνηση στις λαϊκές αγορές το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τους παραγωγούς και τους εμπόρους ,καθώς όπως λένε οι πάγκοι τους  μέχρι και το μεσημέρι είναι σχεδόν γεμάτοι με τα προϊόντα να παραμένουν απούλητα. Οι καταναλωτές φειδωλοί προμηθεύονται τα απολύτως απαραίτητα και αυτά σε μικρές ποσότητες. Αν και οι καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται την ποιότητα και τις τιμές που βρίσκουν εκεί, ωστόσο η αγοραστική τους δύναμη είναι τόσο περιορισμένη που δεν τους επιτρέπει παρά να ξοδεύουν ελάχιστα χρήματα. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης που έχο υν πλήξει το σύνολο της αγοράς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις λαϊκές αγορές τόσο σε ότι άφορα τους ντόπιους καταναλωτές όσο και τους τουρίστες που κάθε καλοκαίρι  ενίσχυαν με τις  εισπράξεις τους τις λαϊκές.

«Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχει πέσει η αγοραστική αξία. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και θα γίνει στοχοποίηση. Δεν δουλεύουν οι ταβέρνες, δεν δουλεύουν τα ξενοδοχεία, μικρότερο εισόδημα ή απολύσεις, πώς θα κινηθεί η αγορά; Σκεφτείτε ότι στην Αθήνα έχουν κάνει εισαγωγή ντομάτας από τα Τίρανα, από την Πολωνία και τη Σερβία για να τις ρίξουν 40 λεπτά» μας είπε ο κ. Ζουράρος.

Ο Σήφης Ηλιάκης με τυροκομικά προϊόντα μας είπε: «Τουλάχιστον 50% μειωμένη η κίνηση. Το θέμα είναι ότι έχει μειωθεί όχι μόνο προς το κομμάτι της λιανικής, αλλά και της χονδρικής, γιατί ο κόσμος δεν κινείται πλέον. Η τήρηση των μέτρων είναι το σωστό, το θέμα είναι να δουλεύει όλη η κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τουρίστες έχουν αρχίσει σιγά- σιγά και φαίνονται αλλά είναι πιο υποτονικοί και φοβισμένοι».

«Όλοι οι πάγκοι, μέρα μεσημέρι, είναι ακόμα γεμάτοι. Αυτό και μόνο σαν εικόνα, αρκεί για να καταλάβεις που βρισκόμαστε φέτος» σχολίασε ένας παραγωγός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εμπόρων της λαϊκής αγοράς, Μανόλης Κοκολάκης, ανέφερε: «Έχουν φανεί κάποιοι τουρίστες αλλά δεν είναι στα περσινά επίπεδα. Εντωμεταξύ τόσο οι τουρίστες όσοι και οι ντόπιοι είναι πολύ διστακτικοί λόγω του φόβου για το μέλλον. «Ο δύσκολος χειμώνας» ακούγεται πολύ χαρακτηριστικά σαν φράση από πολλούς και κυριαρχεί τρόμος. Τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα. Συγκριτικά με πέρυσι, η κίνηση είναι 70% κάτω».

 

Η τήρηση των μέτρων με χρήση μάσκας και η διατήρηση των αποστάσεων φαίνεται πως τηρείται κατά βούληση στην λαϊκή αγορά. Οι πάγκοι των παραγωγών έχουν τοποθετηθεί με τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ωστόσο η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν εφαρμόζεται καθολικά ούτε από τους πωλητές αλλά ούτε και από τους καταναλωτές.

«Κρατάμε αποστάσεις, ο φόβος υπάρχει γιατί από ό,τι λένε ο ιός είναι ύπουλος. Τώρα ο κόσμος δεν δείχνει να φοβάται, ούτε να προσέχει. Και εμείς για 15 ημέρες φορούσαμε και μάσκα αλλά τώρα τις έχω στο αμάξι. Έχω και απολυμαντικό στο αμάξι και στα πράγματα που οι ίδιοι σαν οικογένεια, αγοράζουμε, τα αφήνουμε δύο μέρες στην αποθήκη και μετά τα πλένουμε με σαπούνι», μας είπε ένας πωλητής.

Ο Ηλίας Σηφάκης αναφερόμενος στους τουρίστες είπε: «Οι περισσότεροι από αυτούς φορούν μάσκα και γάντια και μακάρι στην αρχή να μη έχουμε κρούσματα, έτσι ώστε να μην φοβούνται και να έρθουν. Αναγκαστικά θα φανούν κρούσματα. Η Κρήτη μας έχει βοηθήσει πολύ γιατί έχει κατάλληλο κλίμα μάλλον και δεν έχουμε προβλήματα μέχρι τώρα. Μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα την βγάλουμε όπως και τώρα, αλλά μετά θα είναι το δύσκολο κομμάτι».

«Μάσκα και γάντια δεν έχω δει να χρησιμοποιείται από τους τουρίστες και μας τρομάζει και εμάς αυτό το πράγμα γιατί πολλά ακούγονται. Προσπαθούμε και εμείς από τη μεριά μας, να φοράμε όσο το δυνατόν πιο πολύ τη μάσκα και χρησιμοποιούμε αντισηπτικά συνέχεια. Κανονικά θα έπρεπε να συμμορφώνονται οι τουρίστες, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι πάγκοι μας έχουν 3 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο και έχουμε λίγο περιοριστεί. Έλεγχοι γίνονται σχεδόν συνέχεια από το τμήμα Εμπορίου. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε», σχολίασε ο κ. Κοκολάκης.

Στην λαϊκή αγορά συναντήσαμε και ένα ζευγάρι τουριστών από τη Γερμανία που φορούσε τις προστατευτικές μάσκες. Όπως μας είπαν νιώθουν ασφαλείς κατά τις διακοπές τους, ωστόσο είναι πολύ προσεκτικοί και τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα: «Νομίζω πως η Κρήτη δεν είχε πολλά κρούσματα και όλα δείχνουν να είναι καλά. Ερχόμαστε από την Γερμανία, όπου επίσης είναι υποχρεωτικό να βάζεις μάσκα σε δημόσια μέρη και νομίζω είναι αρκετά ζηλευτό μέτρο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Δεν θα ήθελα να είμαι εγώ, αυτή που θα φέρει τον ιό στην Κρήτη, οπότε προσέχω διπλά. Νιώθω ασφάλεια, απλά νομίζω ότι με την αύξηση των τουριστών, θα υπάρξει έξαρση και οι Κρητικοί μοιάζουν, όπως κάθε χρόνο, χαλαροί και ξέγνοιαστοι».