28 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Περισσότερα από εκατό χιλιάδες τ.μ. δηλώθηκαν μέχρι στιγμής στον δήμο Ρεθύμνου

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου η ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων, που έχουν σπεύσει μέχρι στιγμής για να διορθώσουν τα τ.μ. των ακινήτων τους, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών γλιτώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ειδικότερα οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον δήμο είναι 1.575, ενώ ο αριθμός των τετραγωνικών που έχουν δηλωθεί φτάνει τις 107.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ανέρχονται σε 1.265 και αφορούν περίπου 77.500 τ.μ. Οι αιτήσεις που έγιναν διά ζώσης είναι 310 και αφορούν περίπου 30.000 τ.μ. Στην πλειοψηφία αφορούν κατοικίες.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης κάλεσε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να σπεύσουν έως το τέλος του μήνα να δηλώσουν τυχόν ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, όμως εκτιμούμε ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν. Ας αδράξουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι διότι τόσο ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά χαρίζει αναδρομικά τέλη 10 ετών συν τα αναλογούντα πρόστιμα, δεν θα υπάρξει ξανά. Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμη επιπλέον παράτασης μιας και έχουμε ακόμα έναν μήνα μπροστά μας αλλά και γιατί λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης, οπότε δεν τίθεται θέμα ταλαιπωρίας αλλά ούτε θέμα υγειονομικής ασφάλειας» είπε ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σχεδόν απίθανο να μειωθούν την επόμενη χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη παρά την πρόσθεση επιπλέον τ.μ.

«Παρά τα νέα τετραγωνικά μέτρα που «πέφτουν» στο σύστημα των ανταποδοτικών για την καθαριότητα, δεν σκεφτόμαστε για μείωση των δημοτικών τελών το 2021, αφού λόγω της ύφεσης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του covid-19 τα έσοδα της υπηρεσίας σήμερα που μιλάμε έχουν πέσει στο -30% σε σχέση με πέρυσι κάτι που καθιστά αμφίβολη την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού της καθαριότητας».

Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν δηλωθεί επιπλέον 8,76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων από περίπου 363.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις διόρθωσης στοιχείων εμβαδού ακινήτων στην ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ από τις 27-2-2020 έως τις 22-5-2020 έχουν υποβληθεί στους ΟΤΑ 362.647 δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. ακινήτων, με τις οποίες δηλώθηκαν συνολικά 33.353.951 τετραγωνικά μέτρα επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οι δηλωθείσες αυτές επιφάνειες είναι μεγαλύτερες κατά 8.760.505 τ.μ. ή κατά 35,62% από αυτές που ήταν δηλωμένες στον ΔΕΔΔΗΕ (24.593.446 τ.μ.).

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί από τους 362.647 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. στους δήμους, 5.798 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Οι ιδιοκτήτες που ήδη δήλωσαν στους δήμους τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, επιπλέον 8,76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης του Ν. 4647/2019, για την οικειοθελή αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ιδιοκτησιών τους, η οποία προβλέπει απαλλαγή των επιπλέον δηλωθέντων τ.μ. από αναδρομικές χρεώσεις με πρόστιμα, δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, για την περίοδο 2015-2019. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώνουν δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τ.μ. που δήλωσαν, αναδρομικά από την 1η-1-2020.

Σημειώνεται ότι την παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα έως 31 Δεκεμβρίου του 2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ενόψει της επικείμενης λήξης (30 Ιουνίου), της προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης των εμβαδών οικημάτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

 

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που ψηφίστηκε από τη βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους. Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.