12 °C Rethymno, GR
02/03/2021

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Πλήγμα για τους ξενοδόχους οι καθυστερήσεις πληρωμών από τουρ οπερέιτορς

Στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν ο ξενοδοχειακός κλάδος έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση της καταβολής των πληρωμένων από πλευράς τουρ οπερέιτρος.

Ήδη ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της ΠΟΞ Μανόλης Τσακαλάκης έχει αναφερθεί στο πρόβλημα που υπάρχει και στην έντονη ανησυχία που διακατέχει τους επιχειρηματίες ξενοδόχους για τους τουρ οπερέιτορς, με τους οποίους συνεργάζονται, καθώς είναι γνωστό ότι και τα τουριστικά πρακτορεία, ως βασικό μέλος της αλυσίδας του τουριστικού κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, ότι οι τουρ οπερέιτορς χρωστούν στους ξενοδόχους χρήματα τόσο για το χειμερινό όσο και για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία να βαρέσουν κανόνι με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται κρατήσεις, ο κόσμος δεν ξέρει την υποτιθέμενη περίοδο που θα θέλει να έρθει διακοπές του χρόνου, αν η χώρα του ή η χώρα μας θα είναι ανοικτή, οπότε γιατί να δώσει χρήματα για να κάνει κράτηση. Η σεζόν θα κινηθεί εκτός από τις κρατήσεις που υπάρχουν από φέτος για του χρόνου, τα voucher, θα εξελιχθεί σε σεζόν της τελευταίας στιγμής. Το ζητούμενο είναι ότι οι tour operators δεν έχουν πληρώσει το χειμερινό και καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2020, άρα πώς θα πληρώσουν για το 2021. Οι περισσότεροι χρωστούν στους ξενοδόχους, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Έχουμε εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσοστό, το μεγαλύτερο το έχουν εισπράξει, αυτοί που κάνουν κράτηση κατευθείαν στα ξενοδοχεία, ωστόσο το 95% είναι μέσω των tour operator. Ανησυχούμε πολλοί και πραγματικά η κατάσταση είναι ρευστή ενώ δεν ξέρουμε με ποιες εταιρείες θα πάμε του χρόνου. Φοβόμαστε για κατάρρευση των εταιρειών».

Ο παραπάνω προβληματισμός αυτός επιτείνεται μετά και το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο με απόφαση της Tui θα καθυστερήσει η πληρωμή των ποσών που χρωστά στους ξενοδόχους για τη φετινή χρονιά έως και τον Μάρτιο του 2021.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως τον Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.

Δύο ξενοδόχοι είπαν στους FT ότι η Tui τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και θα πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν, εάν ο tour operator δεν τους πληρώσει το ποσό που οφείλει γι’ αυτόν τον μήνα. Ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά έχει να λαμβάνει 70.000 ευρώ από την Tui και σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η Tui ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.