12 °C Rethymno, GR
06/03/2021

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Πλημμύρισε η περιοχή του Αδελιανού Κάμπου από την έντονη βροχόπτωση

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου του Ρεθύμνου, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η στάθμη του νερού έφτανε τους 15 πόντους.

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όπου είναι σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης για τις πλημμύρες, που σημειώθηκαν με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει σχετική διέξοδος με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο οι διερχόμενοι οδηγοί.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων έγκεινται στο υπό εκτέλεση έργο και στην αποτελεσματικότητα του. Τα «Ρ.Ν.», επικοινώνησαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά, ο οποίος επεσήμανε πως με το έργο που έχει σχεδιαστεί η πρώτη φάση του οποίου θα ξεκινήσει σε δεκαπέντε ημέρες καθώς και με τη δεύτερη φάση που θα γίνει σε έναν μήνα τα πλημμυρικά φαινόμενα που επί χρόνια παρατηρούνται στην περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως καθώς έχουν προβλεφθεί σχάρες από τις οποίες θα γίνεται η διοχέτευση των όμβριων.

Αναλυτικά μιλώντας για το έργο διοχέτευσης των όμβριων της περιοχής ο κ. Μαλάς εξήγησε:

«Το σημείο που πλημμύρισε είναι η περιοχή όπου εκτελούμε το έργο ανάπλασης. Έχει ήδη φτιαχτεί το πεζοδρόμιο και υπολείπονται ακόμα να μπουν τρεις σχάρες που βρίσκονται στο επίμαχο σημείο για να παροχετεύουν τα όμβρια καθώς και να ανασκευαστεί ο οχετός που βγαίνει στη θάλασσα. Πρόκειται λοιπόν να γίνει μία ανακατασκευή, αλλά επειδή ακόμα έχουμε ακόμα κάποιους τουρίστες, το έργο αυτό θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο γι’ αυτό και έγινε ο σχεδιασμός για να γίνει η παρέμβαση. Είναι μια παρέμβαση από τη ΔΕΥΑΡ και τον δήμο η οποία θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Κάναμε τα 100 πρώτα μέτρα στον παράλληλο και θα συνεχίσει η ΔΕΥΑΡ άλλα 100 μέτρα να πάρει τα όμβρια στον ποταμό και την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και τις σχάρες. Η σχάρα δεν μπορεί να παραλάβει το σύνολο των όμβριων που κατεβαίνουν και κάναμε ειδική παρέμβαση από την πάνω μεριά για να πάρουμε όλα τα νερά και να τα ρίξουμε στον ποταμό. Το έργο των όμβριων είναι μία εργολαβία ύψους 280.000 ευρώ. Θα λυθεί το πρόβλημα αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Το σύνολο των όμβριων θα τα παροχετεύουμε στην ποταμό ώστε να καταλήγουν μετά στη θάλασσα από έναν φυσικό αποδέκτη. Αυτό είναι το βασικό έργο, το δικό μας κομμάτι έχει τελειώσει και το επόμενο διάστημα συνεχίζει η ΔΕΥΑΡ μέχρι και τον ποταμό στον παράλληλο που ήδη είναι σκαμμένος και κλεισμένος. Στο συγκεκριμένο σημείο θα προσθέσουμε και τρεις σχάρες ξεχωριστό δίκτυο στον αγωγό που καταλήγει στη θάλασσα για να παίρνει τα όποια λίγα νερά φτάνουν στο σημείο. Τις επόμενες δέκα ημέρες θα εγκατασταθεί εκεί ο εργολάβος και θα μπουν 3 συμπληρωματικές σχάρες στον αγωγό. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα λειτουργήσει το κάτω κομμάτι, ενώ το πάνω θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, γιατί απαιτεί σκάψιμο 3 μέτρων και θέλει και συνέργεια της ΔΕΥΑΡ».

 

Σοβαρά προβλήματα στο Ηράκλειο από τη χθεσινή κακοκαιρία

Προβλήματα σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έχει προκαλέσει η σφοδρότατη κακοκαιρία που πλήττει από χθες την Κρήτη.

Δρόμοι έκλεισαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ενώ ανεστάλησαν και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», το οποίο παρέμεινε κλειστό για 4 σχεδόν ώρες.

Σοβαρότατο πρόβλημα στην περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο δημιούργησαν ο μεγάλος όγκος νερού, που έπεφτε για πολύ ώρα, αλλά και κατολίσθηση λόγω των βροχοπτώσεων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν μπλοκάρει η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπήρξαν και εγκλωβισμοί τουλάχιστον 6 ατόμων.

Το κλείσιμο δύο μεγάλων κόμβων, της Νέας Αλικαρνασσού και του αεροδρομίου, δημιούργησε κυκλοφοριακό «έμφραγμα».

Η κίνηση για πολλές ώρες γινόταν με μεγάλη δυσκολία, σε κάποια σημεία δε όπως στον παράλληλο δρόμο έξω από το δυτικό τμήμα της ΣΕΑΠ, για αρκετή ώρα είχε «παγώσει». Οδηγοί κολλημένοι μπροστά από το τιμόνι, με τεράστια αποθέματα υπομονής, προσπαθούσαν να δουν πότε και πώς θα ξεφύγουν!

Για να μπορέσει κάποιος που ερχόταν από το Ρέθυμνο να μπει μέσα στο Ηράκλειο, θα πρέπει να πάει μέχρι τη… Χερσόνησο σχεδόν, για να βρει διέξοδο. Την ίδια στιγμή στον Καρτερό τα νερά οδηγήθηκαν στον παλιό εθνικό, στις στροφές πριν την εκκλησία του Άη Γιάννη. Επί τόπου βρέθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία,

Σημειώνεται ότι χθες εκκενώθηκε, προληπτικά, το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή», εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Τα νερά της ισχυρής βροχόπτωσης στην πίστα του αεροδρομίου του Ηρακλείου κατέληγαν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος κι έτσι, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του κέντρου, κρίθηκε σκόπιμη, για λόγους ασφαλείας και προληπτικά, η εκκένωση του χώρου.

Χρειάστηκε να μεταφερθούν 50 παιδιά με ειδικά οχήματα, ενώ παράλληλα κινητοποιήθηκαν η πολιτική προστασία, ο δήμος Ηρακλείου αλλά και η πυροσβεστική για την άντληση των υδάτων. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, σοκαριστικές εικόνες από τις συνέπειες της έντονης βροχής, και σήμερα, στο Ηράκλειο.