19 °C Rethymno, GR
23/04/2021

ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ "100αρι" ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΑΜΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Σπριντ με το «καλημέρα»

Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει εφόσον ξεκινήσουν και με τί τρόπο τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όπως και αυτά του μπάσκετ, του βόλεϊ και του πόλο.
… Γιατί έγκριση μπορεί να πήραν όμως είναι μια σειρά διαδικασιών που «φορτώνει» τα σωματεία με περίσσιες δουλειές οι οποίες, είτε θα γίνουν αναγκαστικά στο… «πόδι» για να προλάβουν, είτε θα επιβαρυνθούν οι παράγοντες με περίσσιες ώρες απασχόλησης για να βγάλουν τη δουλειά.
Οι επιτροπές πρωταθλημάτων πρώτα-πρώτα ψάχνουν εναγωνίως να δουν πότε θα μπορέσουν να λάβουν το πράσινο φως από την επιτροπή λοιμωξιολγίας για να ξεκινήσουν επίσημα τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, θα πρέπει να βρίσκονται με τα δάκτυλα στο πληκτρολόγιο για να κλείσουν εισιτήρια των ταξιδίων αλλά και ξενοδοχεία για τις αποστολές.

Μέχρι τις 19 Μαϊου ο πρωταθλητής στη SL2
Όσο δε για το ποδόσφαιρο, αυτό καθ’ αυτό… επειδή οι αγωνιστικές είναι πολλές ο ιδρώτας, πότε γίνεται κρύος και πότε τσουρουφλίζει τρέχοντας το μέτωπο των υπευθύνων…
Χαρακτηριστικά, ως τις 19 Μαίου θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ο πρωταθλητής στη Super League2. Αυτές είναι οι βουλές της ΕΠΟ γιατί, το φετινό Euro βάζει φραγμούς στο καλεντάρι των πρωταθλημάτων.
Έτσι βέβαια όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έχοντας φτάσει στον Ιανουάριο του 2021 για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα (η 9η Ιανουαρίου είναι η επικρατέστερη), προφανώς και δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες… Το πρωτάθλημα βάσει προκήρυξης έχει 32 αγωνιστικές (22+10), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσουμε στα βαθιά «γεράματα» του Ιουνίου!
Άρα, τί είναι αυτό που μπορεί να επαναφέρει τη λογική στη ροή των αγώνων; Μα προφανώς μια αλλαγή στην προκήρυξη, ίσως με τη διεξαγωγή πλέι οφ και πλέι άουτ ενός γύρου (σύνολο 22+5 αγώνες) που ωστόσο θα χρειαστούν πολλές-πολλές εμβόλιμες για να βγει το καλεντάρι.
Σε μια τροπολογία όμως της προκήρυξης θα χρειαστεί να επανέλθει στο τραπέζει και η ΕΡΤ που έχει αναλάβει τα τηλεοπτικό πακέτο το οποίο ίσως μειωθεί σε περίπτωση που μειωθούν οι αγώνες… Είναι ώρες όμως αυτές για μείωση εσόδων;

Καλή πίστη για τη Football League
Η δε Football League βρίσκεται ακόμα στο… περίμενε. Εκεί μάλιστα έχουμε και άλλα προβλήματα καθώς από τις 20 ΠΑΕ, μόλις οι 6 έχουν λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής αν κι αυτό το ζήτημα μπορεί να παρακαμφθεί για αρχή και το πρωτάθλημα μπορεί να ξεκινήσει. Στη συνέχεια όμως οι ΠΑΕ θα πρέπει να βρουν τρόπο να το λάβουν ειδάλλως υποχρεούνται να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα.
Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα ως είναι, εκτός από τις υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι απαιτήσεις. Οι ΠΑΕ της τρίτης εθνικής κατηγορίας περιμένουν να λάβουν από τη διοργανώτρια αρχή τα χρήματα που κατέθεσαν στην ΕΠΟ για τη συμμετοχή στο κυπέλλου πίσω μια και δεν θα λάβουν μέρος στον συγκεκριμένο θεσμό.
Η Επισκοπή έχει κάνει όλες τις κινήσεις εκείνες που προβλέπεται για να βρίσκεται σε θέση εκκίνησης όταν το καλέσουν οι συνθήκες.
Σ’ ένα πρωτάθλημα-εξπρές όπως αναφέρει και ο Γιάσμινκο Βέλιτς, θα πρέπει να κυλήσουν όλα άψογα και δίχως συνέπειες σε οργανωτικό επίπεδο. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ράπιντ-τεστ για τους ποδοσφαιριστές που είναι ένα ακόμη σημαντικό οικονομικό έξοδο για τις ΠΑΕ.
Η τελευταία πρόταση του προέδρου των λιγκών κ. Λεωνίδα Λεουτσάκου ήταν να κινήσει μέσω της ομοσπονδίας τις διαδικασίες για να λάβουν το εμβόλιο άμεσα και οι ποδοσφαιριστές. Αυτή θα ήταν πράγματι μια σωστή όσο και βάσιμη λύση, αφενός για να υπάρξει ένα τεράστιο ποσοστό ασφάλειας μεταξύ των ποδοσφαιριστών από τον κορονοϊό, αφετέρου για να μην ξοδευτούν πάρα πολλά χρήματα από τις ΠΑΕ για τα επαναλαμβανόμενα τεστ.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς ακούει προσεκτικά τις εισηγήσεις αλλά προφανώς και θα πρέπει να γίνουν γραπτώς προκειμένου να τις προσκομίσει άμεσα στην επιτροπή λοιμωξιολογίας.