17 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΠΙΟ ΑΒΕΒΑΙΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Στα τυφλά η Γ’ Εθνική

Στον… πάγο φαίνεται ότι μπαίνουν, η Γ’ Εθνική αλλά και τα εν γένει τα τοπικά πρωταθλήματα. Όχι πως δεν βίωναν αυτή την κατάσταση άπαντες στις κατηγορίες οι παράγοντες των ομάδων τους τελευταίους δύο μήνες…
Μπορεί η νέα χρονιά να έφτασε και προφανώς να προσμένουμε πολλά και καλύτερα νέα όμως, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή μοιάζει απαγορευτική για να δοθεί το πράσινο φως στις ερασιτεχνικές λίγκες ώστε να οδηγηθούν στη σέντρα.
Παρ’ ότι σε άλλες χώρες τα πρωταθλήματα συνεχίζουν ανεπηρέαστε σ’ έναν μεγάλο βαθμό, στην Ελλάδα εκείνη που ελέγχει την κατάσταση είναι η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Νέα αναβολή για τη Super League2

Παρατηρώντας την υπάρχουσα φάση στην οποία έχουμε περιέλθει, η Super League2 αναβάλλεται κάθε τόσο. Από το αίτημα για εκκίνηση στις 3 Ιανουαρίου, οδηγήθηκε στις 9/1, ακολούθως «εκτοπίστηκαν» όλες οι ΠΑΕ που ανήκουν στην εν λόγω λίγκα από το κύπελλο Ελλάδας και πλέον μοιάζει αδύνατον να προλάβουν να βρεθούν στο γήπεδο για τις 16-17 του Ιανουαρίου.
Ήδη οι παράγοντες θα χρειαστεί να «τρέξουν» για να ξεκινήσουν την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 του τρέχοντος του μηνός.

Πάει για Φεβρουάριο η Football League
Για τη Footnball League ούτως λόγος ακόμα… Φυσικά οι ομάδες που ανήκουν στο δυναμικό της αποκλείστηκαν άμεσα από το κύπελλο Ελλάδας ενώ οι ίδιες προσπαθούν να πείσουν ακόμα τις υγειονομικές αρχές ότι είναι σε θέση να ακολουθήσουν όλα τα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουν την υγεία όλων στον χώρο.
Επομένως για τη Football League το πράγμα πάει ακόμα πιο πίσω (αρχές Φεβρουαρίου).Δύσκολα για Γ’ Εθνική έστω και με τεστ

Από και κει και πέρα… επικρατεί στον ποδοσφαιρικό καμβά ένα θολό τοπίο. Είναι σα να έχει πέσει μια πάχνη στην ατμόσφαιρα όπου ουδείς μπορεί να διακρίνει έδαφος, δρόμο ή θάλασσα…
Η Γ’ Εθνική που έχει κινητοποιηθεί στο μέγιστο μέσα στις γιορτές (έχει κάνει ήδη τρεις σημαντικές κινήσεις), επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες. Τελευταία της κίνηση ήταν αυτή της 5ης Ιανουαρίου με προσωπική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Μόνο που ο πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που βγάζει τα πορίσματα των κρουσμάτων…
Βέβαια, τώρα έχουν βγει όλες οι ομάδες οι οποίες παρουσιάζονται σύμφωνες σε όλες τις βασικές προϋποθέσεις για προστασία, δείχνοντας διατεθειμένες να υποβάλλουν τα τεστ στους ποδοσφαιριστές τους σε εβδομαδιαία βάση.
Το ερώτημα είναι εάν θα είναι σε θέση να αντέξουν το οικονομικό βάρος…
Αυτό που απορρέει μέσα από την σύσσωμη προσπάθεια όλων των σωματείων είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα ο υγειονομικός έλεγχος.
Φυσικά όλα εξαρτώνται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της εν μέσω φυσικά του τέλους του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας. Εδώ όμως έρχεται κι ένα νέο ζήτημα… Κατα τους επιστήμονες αναμένουμε το τρίτο κύμα του ιού στα μέσα του Φεβρουαρίου. Κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε όλο και πιο ώριμα; Το εμβόλιο τελικά θα χορηγηθεί στον σωστό χρόνο;
Η κυβέρνηση καλείται να λάβει άλλη μια δύσκολη απάντηση γιατί, δεν είναι μονάχα η Γ’ Εθνική ή εν γένει το φάσμα του ποδοσφαίρου… Είναι και μια ολόκληρη κοινωνία όπου, σημειωτέον, οι τοπικοί φορείς (Τμήμα αθλητισμού του δήμου, ΕΠΣΡ κ.α.) θα πρέπει να βρίσκονται επί ποδός.

Ζοφερό το μέλλον στο τοπικό
Επόμενος κλάδος είναι τα τοπικά πρωταθλήματα. Ακόμα πιο πολλά σωματεία, ακόμα πιο πολλοί ποδοσφαιριστές σε σαφώς πιο κλειστές κοινωνίες…
Αναμφίβολα, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ένα παραπάνω από τη στιγμή που θα χρειαστεί να περιμένουμε ως το α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για να δούμε εάν είναι σε θέση να μπουν στο γήπεδο οι τοπικές ομάδες.
Με δεδομένο ότι οι ιώσεις αυξάνονται εκείνη τη χρονική περίοδο, οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.
Συνεπώς, η κατάσταση μοιάζει ζοφερή όσο ποτέ άλλοτε γύρω από τον ομαδικό αθλητισμό.
Αλήθεια είναι επίσης ότι, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη κινητοποίηση από τις Ενώσεις οι οποίες πολύ καλά γνωρίζουν ότι το πράγμα θα λειτουργήσει ιεραρχικά (SL2, FL, Γ¨Εθνική, τοπικά).

ΕΠΟ: Οι 300 μέρες δίχως δράση

Ένα τελευταίο ζήτημα είναι φυσικά οι εκλογές στην ομοσπονδία. Η θητεία της τωρινής διοίκησης ολοκληρώνεται σ’ έναν προβληματικό κύκλο όπου συμπληρώθηκαν ήδη 300 μέρες παύσης των δράσεων σε πρωταθλήματα από τη Super League2 και κάτω…
Ως είθισται, τα πάντα παύουν να δρουν -ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το γιατί- για αρκετό καιρό σε μια ομοσπονδία λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ας ελπίσουμε ότι με το πέρας των αρχαιρεσιών, οι παράγοντες που θα τοποθετηθούν στις καρέκλες τους να ενεργοποιηθούν -όχι απαραίτητα φέρνοντας νέες ιδέες- αλλά και να μπουν άμεσα στα καλούπια των απαιτήσεων των καιρών.