12 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πολύτιμο ιστορικό θησαυρό αποτελούν τα Βενετσιάνικα νομίσματα της Κρήτης

• «Αυτά τα μικρά κομμάτια μέταλλο έχουν πολλά να μας πουν» επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο συλλέκτης - ερευνητής Κώστας Γύπαρης


Μία αναλυτική παρουσίαση για την Βενετσιάνικη νομισματοκοποία της Κρήτης, που αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδος για το νησί -δεδομένου ότι η Κρήτη έμεινε 500 χρόνια κάτω από την επικυριαρχία των Βενετσιάνων- έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο συλλέκτης και ερευνητής, Κώστας Γύπαρης, στην διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Με βάση τα όσα παρουσίασε στο κοινό ο Κώστας Γύπαρης -που πέρα από Συλλέκτης αρχαίων νομισμάτων, είναι περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και πρώην βουλευτής Χανίων- η Βενετία, η θαλάσσια και εμπορική αυτή δύναμη, όπως είπε, εκτός από τα Μητροπολιτικά νομίσματα, έκοψε και μια σειρά νομισμάτων για τις κτίσεις της.
Κατά συνέπεια, η Κρήτη -που αποτελεί το «διαμάντι» της Μεσογείου- είχε τα δικά της νομίσματα. Έτσι, ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα έως και τα νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Χάνδακα, «αυτά τα μικρά κομμάτια μέταλλο, έχουν πολλά να μας πουν», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γύπαρης.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Τα νομίσματα αυτά παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι εδώ κόπηκε για την Κρήτη -μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης- το πρώτο νόμισμα με ελληνική επιγραφή που θεωρείται μάλιστα και νόμισμα προπαγάνδας, από τον Πριούλι και τον Κόρνερ που ήταν δύο Δόγηδες, το 1621. Οι Δόγηδες αυτοί το έκαναν θέλοντας να δελεάσουν τους Κρήτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους που έβλεπαν ότι έρχονται για να πολιορκήσουν και να καταλάβουν την Κρήτη, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της Βενετίας. Θεωρώ λοιπόν ότι όλα αυτά είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη να γνωρίζουμε σήμερα».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να ακούσει, αλλά και να πληροφορηθεί με λεπτομέρειες το νόμισμα που οι Κρητικοί αποκαλούσαν «Καβαλίνα», καθώς και χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για τα πρώτα νομίσματα με Ελληνικές επιγραφές, που κυκλοφόρησαν μετά την άλωση της Πόλης. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα και έχοντας συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες, ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την συλλογή των Βενετσιάνικων νομισμάτων που διαθέτει στις προθήκες του, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείου της πόλης μας.
«Αυτό που εγώ θέλω να τονίσω απόψε στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και στην τοπική μας ιστορία. Για παράδειγμα, ποιος ξέρει σήμερα για τον Δασκαλογιάννη ή για άλλους τοπικούς ήρωες; Δυστυχώς, είναι λίγοι οι νέοι που νωρίζουν σε βάθος. Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να αναδεικνύουμε σιγά – σιγά και αυτό τον σκοπό έχει η εν λόγω παρουσίαση, που αποτελεί ένα κομματάκι από την ιστορία της Κρήτης. Είναι όμως έναν ιδιαίτερο κομμάτι από την σκοπιά ενός συλλέκτη και ενός ιστορικού ερευνητή και όχι από την σκοπιά ενός πανεπιστημιακού δασκάλου που θα μιλήσει για το νόμισμα με επιστημονικούς όρους», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γύπαρης.
Μιλώντας επίσης ο κ. Γύπαρης για την προσωπική του συλλογή νομισμάτων υπογράμμισε ότι ο ίδιος κατέχει μια σειρά νομισμάτων από τον 6ο και το 7ο αιώνα π.Χ., την οποία απέκτησε, όπως είπε, με τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται. Και μάλιστα, όπως πρόσθεσε, παροτρύνει όλους τους συλλέκτες που θέλουν να δημιουργήσουν νομισματικές συλλογές, να συμβουλεύονται πρώτα τις επίσημες αρχές, προκειμένου να τους καθοδηγήσουν με ποιον τρόπο θα είναι απόλυτα νόμιμοι.
«Εγώ τα νομίσματα που έχω στην κατοχή μου, τα απέκτησα από αγορές του εξωτερικού και μάλιστα αυτό που κατά καιρούς επισημαίνω είναι πως οτιδήποτε είναι κρητικό ή ελληνικό, είναι δικό μας και μας ενδιαφέρει. Αν μπορούμε λοιπόν το επαναπατρίζουμε, το πληρώνουμε και το φέρνουμε εδώ, ώστε να μπορεί να το δει και να το εξετάσει οποιοσδήποτε με σκοπό να «βγει» κάτι από τους μελετητές και αύριο μεθαύριο να είναι σε κάποια συλλογή ή σε κάποιο μουσείο», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Και συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Ο Αβέρωφ, για παράδειγμα, που είχε μια μεγάλη συλλογή στο σπίτι του στο Μέτσοβο, γράφει κάτι σ’ ένα βιβλίο του… «ότι όλα αυτά που μάζεψα με πολύ κόπο και τα βλέπετε σήμερα εδώ, αν δεν ήταν εδώ θα ήταν στις προθήκες και στις βιτρίνες κάποιων γκαλερί στο Μόναχο και στη Νέα Υόρκη προς πώληση». Αξίζει λοιπόν τον κόπο να διαφυλάσσουμε την ιστορία μας, να την ερευνούμε και όσο τον δυνατόν να την προάγουμε κιόλας κάνοντας ανάλογες παρουσιάσεις».
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Θωμάς Κρεβεντζάκης.