24 °C Rethymno, GR
04/06/2020

ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΛΙΓΚΕΣ

Προβληματισμοί και λύσεις…

Σε μια πανδημία με όλα τα συμπεραμαρτούντα της (δημόσια υγεία, φόβος, οικονομική κρίση κλπ), δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν και κάποια από τα δεύτερα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Αναφερόμαστε προφανώς στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο όπου το ενδιαφέρον έχει εκλείψει το τελευταίο διάστημα. Και πως είναι δυνατό να μη συμβεί αυτό από τη στιγμή που, όλοι είναι αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους (και πολύ καλά πράττουν).

Έτσι λοιπόν, στα μεγάλα ιστάμενα κλιμάκια (Champions League, Europa Leauge ακόμα-ακόμα και στο δικό μας το εγχώριο πρωτάθλημα Ελλάδας, τη Super League1) j ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπάρξει τέλος. Τα πρωταθλήματα θα πάρουν παράταση όπως προφανώς και τα συμβόλαια  των ποδοσφαιριστών όπου όλα όσα λήγουν έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.

Πρώτα οι «μεγάλοι»

Τί συμβαίνει όμως στις πιο μικρές λίγκες και τα εγχώρια πρωταθλήματά μας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Τα πάντα βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο. Ο λόγος είναι απλός και τον γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός που δεν ξεχωρίζει, χώρες, ανθρώπους, πλούσιους ή φτωχούς…

Κι επειδή, όπου φτωχός και η μοίρα του, από τη Super League2 και κάτω, η ΕΠΟ θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους προέδρους της εν λόγω κατηγορίας.

Αγώνες Τετάρτη-Κυριακή εφόσον ξεκινήσουν…

Όσο για τη Football League και τη Γ’ Εθνική, εκεί οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν πολλά υπ’ όψιν. Κι επί της παρούσης, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα πορευθούν οι παραπάνω κατηγορίες.

Ομολογουμένως, ουδείς μπορεί να αφήσει στην άκρη δυο κατηγορίες που απασχολούν συλλόγους που προέρχονται από κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδας. Το να ακυρωθούν τα πρωταθλήματα μοιάζει ως ένα ακραίο σενάριο. Το να οδεύσουν ως έχουν, είναι δύσκολο αλλά όχι απαγορευτικό. Το πιο πιθανό είναι να επισπεύσουν τις ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους.

Για τον 8ο όμιλο υπάρχει το σενάριο της συνέχισης των play off του τίτλου (είχαμε μείνει στην ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής και απέμεναν άλλες δύο. Συγκεκριμένα, η Επισκοπή είχε μόλις ηττηθεί για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα από τον Γιούχτα με 2-1 και έμενε να παίξει με τον Ηρόδοτο (4η στη Ν. Αλικαρνασσό), με τον Πανακρωτηριακό (5η) στο ΔΑΚ Γάλλου και με τον Γιούχτα (6η) και πάλι στο ΔΑΚ Γάλλου. Αυτά τα ματς, εφόσον φτάσουμε στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου, μπορούν να ολοκληρωθούν σε 10 μέρες (Τετάρτη-Κυριακή).

Έκτοτε, προφανώς και θα ξεκινήσουν τα play off του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια στιγμή, στον αέρα έχει μείνει και τα play out όπου συμμετέχει ο Ρεθυμνιακός. Οι Ρεθεμνιώτες είχαν ηττηθεί με 0-2 από τον Γιούχτα, τη 2η είχαν ρεπό και έπειτα, πέρασαν αλώβητοι από την Ελιά με 2-2 απέναντι στον κύριο αντίπαλό τους, τον Πόρο.

Αυτή η σειρά των αγώνων περιέχει 10 αγωνιστικές –βρισκόμαστε στην 4η– αλλά και γι’ αυτά τα ματς –εάν φτάσουμε στα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαίου- εφόσον διεξαχθούν θα δοθούν Τετάρτη – Κυριακή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα play out είναι στην ουσία 8 αγώνες για κάθε ομάδα καθώς έκαστη τελεί από δυο ρεπό (ο αριθμός των ομάδων είναι μονός «5»).

Αγώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Για την ώρα ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τί μέλλει γενέσθαι. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου μέσα από το prismasport ο οποίος τονίζει ότι… σε επαφές που έχω τόσο με συνάδελφους προέδρους όσο και με την διοργανώτρια αρχή όσο ακόμα-ακόμα και με ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία FIFA δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας επανέναρξης των πρωταθλημάτων.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως το αν, πότε και με ποιον τρόπο θα πρέπει να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Η δική μου καθαρά προσωπική άποψη και αίσθηση είναι ότι τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν έστω και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Βέβαια στην Κρήτη με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν…».

Τόσο ο ίδιος όπως επισημαίνει όπως και όλοι οι υπόλοιποι ομόλογοί από κάθε Ένωση, θα κληθούν να ακολουθήσουν συντεταγμένα τις οδηγίες της ΕΠΟ.

Το καλοκαίρι προβληματίζει το τοπικό…

Για τα τοπικά πρωταθλήματα, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί οποιοδήποτε ερώτημα υπό την έννοια ότι, εφόσον υπάρξει σχετική διαταγή για επανέναρξη αυτών, κάποιες ομάδες θα θορυβηθούν από αυτή την εξέλιξη μιας και πολλοί ποδοσφαιριστές δουλεύουν σε καλοκαιρινές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει εύλογα ότι, θα κλυδωνιστεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Στην κατακλείδα όμως του επικείμενου προβληματισμού, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο εξής ένα ζήτημα: Προέχει το «οκ» από την Επιτροπή της παγκόσμιας υγείας και την αρμόδια επιτροπή υγείας της ελληνικής κυβέρνησης για να επιστρέψουμε με μεγάλη προσοχή στην κανονικότητα.